Спецоперація «Бариня»: Розвідка повідомила деталі щодо вербування російських військових

Спецоперація «Бариня»: Розвідка повідомила деталі щодо вербування російських військових
Українська розвідка успішно провела спецоперацію «Бариня», у результаті якої вдалося завербувати російського кадрового військового
фото: Укрінформ

Андрій Юсов: «У рамках операції також була отримана дуже цінна інформація, яка дозволила зберегти життя українським захисникам»   

Під час успішного проведення спеціальної операції «Бариня» щодо вербування російського лейтенанта Данила Алфьорова, українська розвідка змогла отримати дуже цінну інформацію. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова в ефірі телемарафону.

«У рамках операції також була отримана дуже цінна інформація, яка дозволила зберегти життя українським захисникам, а також розкрити і відповідно зламати певні ворожі плани», – наголосив представник військової розвідки.

Він також звернув увагу, що на відміну від операції «Синиця», коли вдалося завербувати пілота вертольота Мі-8 та доставити техніку в Україну, тоді російський льотчик сам вийшов на представників українських спецслужб та звернувся до розвідки.

При цьому у спецоперації «Бариня» українські розвідники вийшли на лейтенанта Алфьорова самостійно. «І це не секрет. Ми відпрацьовуємо, відстежуємо базу кадрових військових. І от в даній ситуації через соцмережі відбувся вихід і цей контакт був вдалим», – розповів Юсов.

Він уточнив, що російський лейтенант Алфьоров був противником агресивної війни РФ проти України та «силоміць був змушений до підписання контракту». «Він не хотів бути військовим злочинцем і засуджував ганебні дії уряду та влади Путіна», – додав представник розвідки. 

Далі почалася співпраця між ними, взаємодія «безумовно паралельна з ретельними перевірками». «Тому що ми розуміємо, що й ворожі спецслужби не сидять склавши руки. І внаслідок цієї операції добровільно здалися в полон і були виведені за лінії фронту 11 російських військовослужбовців. Частина з них вже думає, чи повернутися до РФ в рамках обміну. Україна, відповідно, не буде зазначати, що вони добровільно здалися в полон за проектом «Хочу жить», – сказав він.

Також Юсов розповів, що було кілька груп та три такі переходи, і «саме вчора після того, як з'явилася реальна загроза його життю, було контрольовано переведено на українську територію».

Після операції «Бариня» у ворожій армії триває перевірка, до проведення заходів також було підключено спецслужби, зазначив представник ГУР.

Так, розповів він, у Алфьорова залишилися мати та брат у Росії, при цьому про його співпрацю вони нічого не знали, і до дій ніяк не причетні.

Що стосується потенційної загрози для їхньої безпеки з боку ФСБ РФ або інших органів після вербування військової армії загарбників, то, як зазначив Юсов, «усім громадянам РФ... поки при владі режим Путіна, звичайно, щось загрожує».

Раніше повідомлялося, що українська розвідка успішно провела спецоперацію «Бариня», у результаті якої вдалося завербувати російського кадрового військового. Той, своєю чергою, перевів 11 інших російських військовослужбовців до українського полону

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: