Ольга Василевська-Смаглюк Народна депутатка України

Довічний статус публічних осіб. Що це означає?

У день, коли ми закриємо усі можливості використати кошти, здобуті злочинним шляхом, ми поборемо в цій країні топ-корупцію
фото з відкритих джерел

Ухвалення цього закону відкриває нам двері у переговорну кімнату щодо вступу України до Європейського слюзу

Проголосували закон про довічний статус публічних осіб. На табло 276 голосів за 9269-д. Я спробую пояснити на дуже спрощеному прикладі, чому те, за що проголосували – вкрай важлива для нашого суспільства штука.

Отож, дано: у нас є високопосадовець. Скажімо, міністр якийсь. Пан міністр виконує свої обов’язки і паралельно тихенько бере хабарі, які йому заносять суб’єкти господарювання, які отримують від міністерства якісь тендери.

Пан міністр пішов з посади, почекав, поки промайнули три роки, пригледів собі триповерховий палац (чи скільки у них там модно зараз), домовився з продавцем і прийшов до нотаріуса, бо треба зареєструвати право власності на об’єкт. Оціночна вартість об’єкту 1,5 млн доларів. А по деклараціям у міністра на рахунках лише 500 тис доларів.

Як було до сьогодні? З листопада 2022 і до сьогоднішнього дня нотаріус, який проводив би реєстраційні дії, які засвідчували б купівлю міністром нерухомості, не зобов’язаний був перевірити джерело цього мільйона доларів, яким у міністра по документам взятися було б нізвідки. Чому? Ну, бо завдяки правці депутата Мамки, яку з різних мотивів підтримали минулого листопада мої колеги парламентарі, міністр через 3 роки і один день, як пішов з посади, вже не є публічним діячем (на нашому професійному слензі публічний діяч зветься пеп). Бачте, обов’язкова перевірка джерела статків – це така суто пепська тема, це додатковий крок, який нотаріус і будь-який інший СПФМ вживає, коли обслуговує пепа (СПФМ – це загальна назва для професійних вартових, які державою поставлені боротися з тим, щоб будь-хто відмивав гроші чи допомагав терористам; до СПФМ належать банки, усі інші фінансові установи, нотаріуси, аудитори і ще купа народу, які займаються професійною діяльністю хоч якось пов’язаною з активами, які можуть мати незаконне походження). Закон каже, що встановлення джерела статків для тих, хто не пеп, їх член сім’ї чи бізнес-партнер може проводитись, але це право, а не обов’язок СПФМ. І тому, як ви правильно здогадуєтеся, на практиці часто СПФМ цим правом не користується. А от з пепом вибору у СПФМа немає: підозрюєш ризик – перевіряй, через не хочу.

Тобто, яким був дууууже імовірний сценарій подій з цим нашим уявним міністром? Його незаконні хабарі обернулися б у зареєстровану на нього нерухомість. І, зважаючи на те, що декларацію до антикорупційних органів подає міністр тільки рік після звільнення, то антикорупційники цього б не побачили. А як не побачать вони, то шанси, що прийдуть правоохоронці, щоб розібратися, звідки з’явилося майно, мізерні. І тому хабарник може почувати себе впевнено і у безпеці.

А як буде зараз, після того, як ми «відмотали назад» творчість пана Мамки? А тепер, хоч три роки минуло, хоч тридцять, цей екс-міністр буде мати статус пепа. І через цей статус доведеться або показати по офіційним документам, то звідки той мільйон, якого не могло бути, або нотаріус відмовить йому у проведенні операції і право власності на нього не зареєструє (бо не отримає потрібних для належної перевірки відомостей). І тоді ми отримаємо те, задля чого вся ця система існує – хабарник не зможе скористатися хабарем.

У день, коли ми закриємо усі можливі шпарини, які дають високопосадовцю (діючому чи колишньому) можливість використати кошти, здобуті злочинним шляхом, ми поборемо в цій країні топ-корупцію. Сьогодні цей день став значно ближчим, за що я уклінно дякую колегам по Парламенту.

І, наостанок зауважу, ухвалення цього закону відкриває нам двері у переговорну кімнату щодо вступу України до Європейського слюзу. Двері, за які українці стояли на Майдані, під час Революції Гідності.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Ветерани повинні мати підтримку з боку держави та суспільства
Закон про ветеранів. Держава має внести необхідні зміни
Постачальники товарів та послуг оборонного призначення отримали за 2022 рік близько 2,5 млрд грн прибутків. Чи було це законно?
Хто і скільки заробляє на війні? Як постачальники ЗСУ посварилися з урядом Війна і гроші
Комітет з питань свободи слова за результатами дослідження є найменш ефективним
Депутати ламають голови, що робити з комітетом Шуфрича: названі варіанти
Оперативники перевірили територію, перекопавши її, і віднайшли усі сховані речі
Жінка звинуватила сусіда в крадіжці майна, яке сховала сама: поліція вирішила проблему
Юрчишин дякує дружині за те, що вона обрала його та продовжує обирати щодня
«Коли ми разом – немає неможливого». Нардеп Юрчишин ніжно привітав дружину з річницею весілля
На платформі X (Twitter) зобов'язані дотримуватися закону ЄС, який регулює контент на платформах
Платформу Ілона Маска визнано найбільшим засобом поширення російської пропаганди
Верховна Рада схвалила законопроєкт про електронне декларування з правкою президента Зеленського
Зеленський підписав закон про відкриття е-декларацій
Василь Крулько урочисто перерізав стрічку на відкритті приватного готельно-ресторанного комплексу Apartel Uzhhorod
Рідня соратника Тимошенко має таємний бізнес. Розслідування
Володимир Путін заявив, що провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном
Путін заявив про готовність відвідати Вірменію. Там ратифікували Римський статут
Дата публікації новини: