Монети для ЗСУ. У Чернігові музей проводить незвичну акцію (відео)

Монети для ЗСУ. У Чернігові музей проводить незвичну акцію (відео)
фото: скріншот відео
Зздійснити обмін монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок можна до 30 вересня 2023 року включно

Акція зацікавила багатьох чернігівців. Люди несуть різні монети. Найбільше здають «п’ятачків», одну та дві копійки

У Чернігові збирають монети, які скоро вийдуть з обігу. Акцію проводить обласний художній музей імені Григорія Галагана. Зібрані монетки планують обміняти в банку на гривні та віддати на потреби ЗСУ. Акція триває вже кілька тижнів. За цей час встигли зібрати кілька п’ятилітрових пластикових пляшок.

«Перша банка наша 5-літрова наповнилась десь за тиждень, – розповідає директор Чернігівського обласного художнього музею Юрій Ткач. – Друга банка наповнилась десь за півтора тижня».

Ідея провести таку акцію у музейників виникла спонтанно. «Ідею підкинув інтернет, – каже Юрій Ткач. – Я побачив інформацію, що на теренах України десь сім мільярдів монет, які вже вийшли з обігу і знаходяться просто у людей на руках. Я подумав, чому б не ініціювати таку акцію! Бо суть в тому, що людина навряд чи піде зі жменькою монет до банку здавати їх».

У музеї здати монети, які вийшли з обігу, швидше і простіше. Потрібно просто прийти до закладу і прямо біля входу вкинути їх у банку. Все. Далі справа за працівниками музею. Це вже вони потім перебиратимуть та сортуватимуть зібрані гроші, порахують та віднесуть до банку. Там отримають за них діючі гривні, які й передадуть на потреби військових.

Акція зацікавила багатьох чернігівців. Люди несуть різні монети. Найбільше здають «п’ятачків», одну та дві копійки. Трохи менше монет номіналом у 25 копійок.

Несуть також і монетки по 10 копійок та навіть металеві гривні, які ще перебувають в обігу. Музейники приймають все.

Були і курйозні випадки, коли мешканці приносили монети часів колишнього Радянського Союзу. Їх в художньому музеї теж прийняли, але куди здати це «багатство» поки що не вирішили.

Скільки хто приніс монет – в музеї не рахують. Розповідають – люди несуть і в торбинках, і в банках, і просто в руках. Перед тим, як віддати в банк все зібране, монети планують не тільки порахувати, а й зважити.

Нагадуємо, що здійснити обмін монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок можна до 30 вересня 2023 року включно. Після цього вони вже не обмінюватимуться. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: