Китай запустив перший з нової серії розвідувальних супутників «Яоган»

Китай запустив перший з нової серії розвідувальних супутників «Яоган»
Супутник запустили з космодрому Січан
фото: Xinhua

Зовнішні спостерігачі оцінюють супутники серії «Яоган» як такі, що призначені для військових і цивільних цілей

Китай пізно ввечері у вівторок запустив супутник Yaogan-42, додавши його до зростаючих можливостей військової супутникової розвідки країни. Про це пише Space News.

Ракета-носій Long March 2D стартувала з космодрому Січан 2 квітня о 18:56 за східним часом. Китайська корпорація аерокосмічної науки і техніки (CASC) оголосила про успішний запуск протягом години. У заяві CASC також повідомляється, що раніше невідомим корисним навантаженням був супутник Yaogan-42.

Пізніше супутник був відстежений 18-ю ескадрильєю космічної оборони (SDS) Космічних сил США на орбіті висотою близько 500 кілометрів з нахилом 35 градусів.

І Yaogan-42, і його ракета-носій Long March 2D були розроблені і надані Шанхайською академією технологій космічних польотів (SAST), що входить до складу CASC.

Ні CASC, ні китайські державні ЗМІ не надали жодних подробиць щодо засекреченого супутника. У цих заявах відсутній звичайний загальний опис супутників Yaogan.

Деякі супутники Yaogan описуються як такі, що призначені для таких цілей, як топографічна зйомка, оцінка врожайності, управління навколишнім середовищем, метеорологічне попередження і прогнозування, а також запобігання і зменшення наслідків стихійних лих. Використання інших включає «виявлення електромагнітної обстановки і пов'язані з цим технічні випробування».

Зовнішні спостерігачі оцінюють супутники серії Yaogan як такі, що призначені для військових і цивільних цілей.

Різні серії супутників Yaogan включають супутники оптичної зйомки, радіолокатори з синтезованою апертурою (SAR) і супутники електронної розвідки (ELINT). Ця комбінація забезпечує отримання зображень з високою роздільною здатністю, всепогодних і цілодобових знімків, а також збір електронних сигналів від радарів, систем зв'язку та інших електронних пристроїв, з покриттям як суші, так і морського простору.

Переважна більшість супутників Yaogan працює на низці низьких навколоземних і сонячно-синхронних орбіт. Деякі групи супутників Yaogan, такі як Yaogan-31, можуть бути аналогом трійки супутників Військово-морської системи спостереження за океаном (NOSS) Міністерства оборони США. Інші групи, що знаходяться на орбітах з нахилом 35 градусів, на відстані 60 або 120 градусів одна від одної, забезпечують майже постійне спостереження за районами, що викликають занепокоєння з точки зору безпеки поблизу Китаю.

Крім того, наприкінці 2023 року Китай запустив супутник Yaogan-41 на геосинхронну орбіту. Цей супутник був запущений 5 березня найбільшою діючою ракетою Китаю Long 5. Для місії А використовувався новий подовжений обтічник корисного навантаження довжиною 18,5 метра і діаметром 5,2 метра.

Раніше глава NASA Білл Нельсон висловив стурбованість із приводу місячної програми Китаю. Він припустив, що Китай може зайняти найбагатші на ресурси ділянки Місяця і не допустить до них США

Нагадаємо, місячний посадковий апарат Peregrine, розроблений компанією Astrobotic, успішно доставив корисний вантаж та металеву пластину з прапором України на відстань, що досягає орбіти Місяця. На борту Peregrine перебувало 20 вантажів, включно з пʼятью від NASA – від інструментів для пошуку водяного льоду на поверхні Місяця

Читайте також: Японія поставила собі нову амбітну мету у космосі: подробиці

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: