У Порошенка розповіли, коли мінятимуть Конституцію

У Порошенка розповіли, коли мінятимуть Конституцію

Найближчий соратник президента: питання курсу в НАТО та ЄС винесемо до кінця цього місяця

Заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко стверджує, що тільки-но Конституційний суд оприлюднить свій висновок щодо внесення курсу на НАТО та ЄС до Конституції, фракція БПП внесе це питання до парламенту. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

За словами Кононенка, це питання буде порушено у парламенті ще у листопаді. Нагадаємо, для внесення змін до Основного закону потрібно 300 голосів.

«Звичайно, парламент не впливає на висновок Конституційного суду, - каже політик. - Але ті меседжі, які доходять звідти, свідчать, що абсолютно реально цього місяця проголосувати за ці зміни. Адже наступний рік, як ви знаєте, – рік виборів. Конфігурація у владі може змінитися, виникають дуже серйозні ризики, що і курс країни може змінитися».  Тому, за словами представника фракції БПП, дуже важливо зараз закріпити в Конституції напрямок на ЄС та НАТО. «Люди вийшли на Євромайдан за те, щоб Україна йшла в Європу. Ми пройшли частину цього шляху – отримали безвіз, підписали угоду про Асоціацію, гармонізуємо наше законодавство з Євросоюзом. Тому змінами до Конституції треба ускладнити можливість змінити цей шлях за іншої конфігурації в наступному парламенті», - говорить Кононенко.

За словами найближчого соратника Порошенка, на виборах наступного року є ризик реваншу. «Проєвропейських сил у парламенті стане менше, а сил, що захочуть обрати якийсь інший вектор, – більше», - пояснює перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко.

Як повідомлялося, 9 листопада Конституційний суд почав розгляд справи про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції (щодо членства України в ЄС та НАТО).

Згідно зі статтею 159 Конституції України законопроект про внесення змін до Конституції розглядається Верховною Радою за наявності висновку Конституційного Суду.

Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

Верховна Рада 20 вересня включила до порядку денного сесії та направила до Конституційного Суду для отримання висновку президентський законопроект.

Більше читайте: Ігор Кононенко: У другому турі ми налаштовані боротись з Тимошенко. Вона може повернути країну назад

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: