Мобілізація в Україні 2024: відстрочка, бронювання та покарання

Мобілізація в Україні 2024: відстрочка, бронювання та покарання
В Україні названо 15 категорій чоловіків, яких точно не мобілізують до війська
фото ілюстративне

Найголовніші зміни для військовозобов'язаних з 18 травня

18 травня 2024 року набуває чинності нова редакція закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

«Главком» розповідає про основні зміни, які чекають на військовозобов'язаних: питання бронювання, відстрочки та мобілізації, а також які покарання застосовуватимуться проти ухилянтів.

Кому треба оновити облікові дані

Чоловіки у віці від 25 до 60 років, в тому числі без досвіду військової служби, підлягають загальній мобілізації. Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів із дня набрання чинності закону уточнити:

  • адресу проживання,
  • номери засобів зв’язку,
  • адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти)
  • та інші персональні дані.

Військовозобов’язані оновити дані можуть трьома способами:

Жінки не підлягатимуть обов’язковій мобілізації, проте вони зможуть піти до війська за бажанням. А жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних. Також жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

Тим, хто знявся з військового обліку або встиг це зробити до набуття чинності нової редакції закону про мобілізацію, не потрібно буде оновлювати дані.

Оновлення даних за кордоном

Оновити військово-облікові дані за кордоном можна двома способами:

  • через дипломатичну установу України. Для цього треба звернутися до посольства або консульства України в країні перебування із паспортом громадянина України, військовим квитком (тимчасовим посвідченням військовозобов'язаного) та документами, що підтверджують місце проживання за кордоном;
  • через електронний кабінет військовозобов’язаного.

Хто має право на відстрочку

Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» з 18 травня 2024 року не підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  1. Заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями.
  2. Визнані особами з інвалідністю або тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).
  3. Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів за три місяці.
  4. Жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України.
  5. Жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.
  6. Жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність.
  7. Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.
  8. Усиновлювачі, на утриманні яких перебуває дитина (діти), яка (які) до моменту усиновлення була (були) дитиною-сиротою (дітьми-сиротами) або дитиною (дітьми), позбавленою (позбавленими) батьківського піклування, віком до 18 років, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебуває дитина-сирота (діти-сироти) або дитина (діти), позбавлена (позбавлені) батьківського піклування, віком до 18 років.
  9. Зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.
  10. Опікун особи, визнаної судом недієздатною.
  11. Які мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи.
  12. Які мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.
  13. Які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з-поміж військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.
  14. Члени сім’ї другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки) особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи.
  15.  Жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу.
  16. Керівники міністерств та їх заступники, керівники державних органів, органів державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.
  17. Народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
  18. Судді, судді Конституційного Суду України, члени Вищої ради правосуддя, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, керівник служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, його заступник, дисциплінарні інспектори Вищої ради правосуддя.
  19. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.
  20. Голова та інші члени Рахункової палати.
  21. Працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів) Міністерства оборони України, Збройних сил України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони України, апарату Міністерства внутрішніх справ України та експерти установ експертної служби Міністерства внутрішніх справ України.
  22. Дипломатичні службовці, які займають дипломатичні посади, Міністерства закордонних справ України, а також особи, які мають дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла;
  23. Державні службовці, які готують висновки до проєктів нормативно-правових актів, проводять їх фахову, наукову, юридичну експертизу та/або експертизу прийнятих нормативно-правових актів, державні службовці, які безпосередньо виконують функції із забезпечення кібербезпеки, кіберзахисту та безпеки інформаційних технологій, роботи з розроблення програмного забезпечення, адміністрування баз даних, впровадження та підтримки новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в органах, що забезпечують діяльність Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.
  24. Інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

У законі окремо зазначається, що особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в пунктах 3-15, в особливий період можуть бути прийняті на військову службу за контрактом. Так само на службу за контрактом можуть бути прийняті на службу особи, які загадані в пунктах 16-20.

Крім того не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно чи базову військову службу. Вони можуть бути призвані на військову службу за їх згодою. Аналогічна норма діє і для громадян, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку із звільненням з полону.

Також призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:

  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною 2 статті 10 Закону України «Про освіту», а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;
  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції з-поміж:
  • військовослужбовців, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або зникли безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;
  • працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення АТО та загинули або зникли безвісти під час забезпечення проведення АТО безпосередньо в районах та у період її проведення;
  • осіб, які загинули або зникли безвісти під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що надалі такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;
  • осіб, які загинули або зникли безвісти під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але надалі такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;
  • члени сімей (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, рідний (повнорідний) брат чи сестра) осіб, яким посмертно надано звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року).

Ще дві категорії громадян, які не підлягають призову під час мобілізації, але можуть бути призвані за згодою:

  • військовозобов’язані до досягнення 25-річного віку, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» чи базову військову службу;
  • військовозобов’язані, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку із звільненням з полону.

Бронювання військовозобов’язаних

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах:
  • державної служби категорії «А», голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів - усі військовозобов’язані;
  • державної служби категорій «Б», «В», в органах місцевого самоврядування - не більше 50 відсотків кількості військовозобов’язаних цих категорій у зазначених органах;
  • в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (крім військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов’язаних визначаються законом про мобілізацію та рішеннями уряду.

Також у законі зазначається, що органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються.

Як оформити відстрочку та які документи подавати

Для оформлення  відстрочку від мобілізації, необхідно подати заяву до ТЦК та СП або за місцем обліку, з документами, які підтверджують право на відстрочку. Такими документами, наприклад, можуть бути:

  • свідоцтво про народження дитини/дітей;
  • витяг з рішення про бронювання за формою відповідно до додатку 3 Постанови КМУ №76 від 27 січня 2023 року;
  • студентський квиток, довідка, що підтверджує навчання у відповідному закладі вищої освіти чи науковій установі, довідка про зарахування тощо;
  • висновок ВЛК про встановлення інвалідності, довідка про результати медичного огляду військовозобов'язаного, яка видається ЛКК чи МСЕК, документи про підтвердження інвалідності з дитинства.

Юристи радять подавати заяву і зареєструвати її до проходження військово-лікарської комісії.

Покарання для ухилянтів

За порушення вимог законодавства щодо військового обліку та мобілізації передбачено два види відповідальності – адміністративна та кримінальна.

Одним із нововведень, які впроваджені у законодавство в останній час, є зміни до Кодексу адміністративного судочинства, а саме у статтю 283-2, в якій йдеться про «заходи впливу» у вигляді обмеження громадян України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації. Для цього ТЦК звертається до суду із позовною заявою про застосування судом тимчасового обмеження військовозобов’язаного, який порушив норми чинного законодавства, у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

Але суд не обмежить військовозобов’язану особу у праві керування транспортним засобом під час мобілізації, якщо:

  • встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування;
  • особа використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на її утриманні особи з інвалідністю I, II групи, встановленої в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.

9 травня народні депутати проголосували за збільшення розміру штрафів за порушення правил військового обліку та мобілізації, що передбачено законом №10379.

Розміри штрафів за порушення правил військового обліку:

  • в мирний час – від 3400 до 5100 гривень;
  • повторно впродовж року – від 5100 до 8500 гривень;
  • в особливий період – від 17 000 до 25 500 гривень.

Розміри штрафів за порушення законодавства про оборону та мобілізацію:

  • в мирний час – від 5100 до 8500 гривень для громадян, від 17 000 до 25 500 гривень – для посадових і юридичних осіб;
  • повторно впродовж року – від 8500 до 11 900 гривень для громадян, від 25 500 до 34 000 гривень – для на посадових і юридичних осіб;
  • в особливий період – від 17 000 до 25 500 гривень для громадян, від 34 000 до 51 000 гривень – для на посадових і юридичних осіб.

Важливо, що штрафи накладатимуть впродовж трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його вчинення.

Також передбачено відповідальність за ухилення від мобілізації та за ухилення від військового обліку у Кримінальному кодексі України:

  • позбавлення волі на строк від 3 до 5 років за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із-поміж резервістів в особливий період;
  • штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 1 року за ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів;
  • штраф від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років за ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів.
  • ухилення від прийняття на військову службу за контрактом особою, яку звільнено умовно-достроково від відбування покарання, передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.
Читайте також: З якими хворобами звільняють від мобілізації. Повний перелік

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Бронювання здійснюється за рішенням Мінекономіки
Кабмін вніс зміни до порядку бронювання від мобілізації
Продовження воєнного стану в Україні та знищення катера окупантів у Криму. Головне за 6 травня
Продовження воєнного стану в Україні та знищення катера окупантів у Криму. Головне за 6 травня
Люди не знімають, як вони спілкуються з військкомами, бо для них ТЦК – не військові
«Це – неправильно»: військовий розкритикував те, що після боїв на фронті роздає повістки
Росіяни поїдуть на війну, аби заробити гроші на відбудову своїх затоплених будинків
У Путіна з’явився новий ресурс для мобілізації. Журналіст пояснив, чоловіків якого регіону поженуть на фронт
Консульства не обслуговують чоловіків призовного віку. Це спричинило значний резонанс у суспільстві
Невже, щоб обʼєднатися, треба знову, щоб ворог стояв під Києвом?
Мін’юст застерігає: мобілізація багатодітних батьків, у яких заборгованість за аліментами більше трьох місяців, ні в якому разі не має бути покаранням
Не платиш аліменти – на фронт! Влада знайшла резерв для мобілізації Війна і право
Російські війська також намагалися використати деградований потенціал протиповітряної оборони України, щоб зруйнувати українську енергетичну мережу
Російські війська активізують наступальні дії та ракетні удари найближчими тижнями: аналіз ISW
Росія використовує фінансові стимули, щоб залучити більше людей воювати проти України
Росія вигадала спосіб, як уникнути масової мобілізації – Bloomberg
На Авдіївському напрямку ЗСУ відбили 19 атак
На одному з напрямків російські війська атакували 24 рази – Генштаб
Дата публікації новини: