НАБУ оголосило підозру чотирьом чиновникам, що керували «Оптимумспецдеталь»

НАБУ оголосило підозру чотирьом чиновникам, що керували «Оптимумспецдеталь»

У березні 2019 року ТОВ «Оптимумспецдеталь» опинилсь в центрі корупційного скандалу навколо закупівель ДК «Укроборонпром»

Чотирьох фігурантів справи підозрюють у несплаті майже 50 млн гривень податків

Детективи Національного антикорупційного бюро України за погодження прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосили підозру особам у справі про розкрадання коштів в держконцерні «Укроборонпром», які керували «Оптимумспецдеталь» та систематично не сплачували податки. Про це йдеться у повідомленні Антикорупційної прокуратури у Facebook.

Так, чотирьох фігурантів провадження, серед яких двоє фактичних керівників підприємства «Оптимумспецдеталь», підозрюють у несплаті податків на суму майже 50 млн гривень. Фірма ухилялася від сплати податків з 2015 по 2018 рік.

«За погодження прокурорів САП детективами НАБУ повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати податків на суму 49,342 млн гривень та легалізації цих коштів чотирьом особам, серед яких два фактичні керівники ТОВ «Оптимумспецдеталь», колишній директор цього товариства та бухгалтер», - розповіли в прокуратурі.

Слідство встановила, що у 2015 році фактичне керівництво підприємства розробило злочинну схему постачання запчастин до військової техніки до держпідприємств зі складу «Укроборонпрому». До злочинної схеми було долученого ще одного чоловіка, який був призначений на посаду директора і бухгалтера «Оптимумспецдеталь». При цьому факт здійснення бухгалтерської діяльності було покладено на ще одну учасницю схеми.

Організатори схеми забезпечували оформлення договорів на поставку до підприємств «Укроборонпрому» товарів, які не мали легального джерела походження і не були придбані компанією «Оптимумспецдеталь». Для приховування цього факту було створено фіктивні підприємства, які створювали формальне законне джерело походження цих товарів.

«Шляхом відображення у податковому обліку безтоварних операцій з цими суб'єктами господарювання, формували податковий кредит та підвищували собівартість товарів, які фактично були набуті на безоплатній основі. Отримані з операцій безготівкові кошти надалі переводились в готівку, але податки на додану вартість та прибуток не сплачувались», - пояснили в САП.

Учасникам злочинної схеми було повідомлено про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч.3 ст. 212 та ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України.

Підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 12 років з конфіскацією майна.

Розслідування фактів можливого ухилення від сплати податків ТОВ «Оптимумспецдеталь» розпочала Військова прокуратура ще навесні 2016 року та впродовж наступних трьох років слідчі та процесуальні дії в справі майже не здійснювалися. Аж поки в березні 2019 року ТОВ «Оптимумспецдеталь» не опинилась в центрі корупційного скандалу навколо закупівель ДК «Укроборонпром», викритого журналістами.

У відповідь 5 березня 2019 року двом з фактичних керівників ТОВ «Оптимумспецдеталь» Військова прокуратура повідомила про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України. Їм інкримінували ухилення від сплати податків у 26,6 млн грн. Один з підозрюваних зголосився цю суму сплатити до бюджету, про що публічно повідомив тодішній Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Однак в подальшому Шевченківський районний суд м. Києва відмовив прокурорам у задоволенні клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та закриття кримінального провадження за цим фактом. Як йдеться в ухвалі, не було наведено належних допустимих доказів про сплату 26,6 млн грн.

Тож 2 вересня 2019 року суд повернув прокурору клопотання, що означало: розслідування у кримінальному провадженні мало бути відновлено.

У листопаді 2019 року підслідність у цій справі постановою Генерального прокурора визначено за Національним бюро, оскільки події, які досліджувалися в межах цього провадження, перетиналися з іншими, які вже розслідували детективи НАБУ щодо ДК «Укроборонпром».

В подальшому детективи Національного бюро зібрали докази не лише того , що насправді сума податків, несплачених ТОВ, є більшою за раніше інкриміновані Військовою прокуратурою, а й здобули підтвердження, що вказані несплачені податки в подальшому були легалізовані шляхом вчинення низки незаконних фінансових операцій.

Слідство вживає необхідних заходів для встановлення інших осіб, залучених до реалізації корупційної схеми.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ексзаступнику міністра оборони Ігорю Павловському обрали сьогодні запобіжний захід у вигляді застави на 168 тис. гривень. Павловський підозрюється у в причетності до схем з поставками палива.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: