Рішення про Томос Україні ухвалять, коли настане час – член Синоду Вселенського патріархату

Рішення про Томос Україні ухвалять, коли настане час – член Синоду Вселенського патріархату
У Стамбулі 9 жовтня стартував Синод Вселенського патріархату

У Стамбулі другий день триває засідання Синоду Константинопольського патріархату

Член священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Австрії і екзарх Угорщини Арсеніос заявляє, що рішення про автокефалію Української православної церкви буде ухвалене, «коли настане час». Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, він сказав про це в кулуарах засідання Синоду, яке другий день триває у Стамбулі.

«Ми говорили про Томос. Рішення буде ухвалене, коли настане час, але Вселенський патріархат має право ухвалювати таке рішення (про Томос – ред.)», – сказав митрополит Арсеніос.

На питання щодо відносин із Російською православною церквою, яка виступає проти автокефалії Української православної церкви, то Арсеніос заявив: «Ми не хочемо створювати нових проблем, але з Божою допомогою будемо діяти так, щоб усе було мирно, як Він і бажає».

Екзархи Вселенського Патріарха, які у вересні перебували в Києві у межах підготовки до надання автокефалії українській православній церкві, прибули до Стамбула, де 10 жовтня будуть виступати зі звітом на засіданні Синоду.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, один із екзархів архієпископ Даниїл Памфілійський зі США у відповідь на питання про те, чи готова Українська церква до об’єднання, заявив: «Думаю, що церкви в Україні готові до об’єднання, готові вже протягом 27 років, якщо не кількох століть. Коли це може статися – важко сказати. Це все, що я можу сказати на цю хвилину».

Як відомо, сьогодні у Стамбулі розпочалося засідання Синоду Вселенського патріархату

Засідання Синоду відбуватимуться протягом трьох днів - з 9-10 години до 19-20 з півторагодинною перервою.

Напередодні у Київському патріархаті заявили, що Синод розгляне питання Томосу після звіту екзархів

Нагадаємо, в уряді визначились із назвою для помісної церкви в Україні.

Раніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що Томос, тобто указ Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: