Група «Нафтогаз» несанкціоновано постачала газ державного видобутку

Група «Нафтогаз» несанкціоновано постачала газ державного видобутку

Жителі села на Івано-Франківщині 20 років нелегально споживали газ

ПАТ «Укрнафта», яка входить в групу «Нафтогаз», роками поставляла жителям села Пасічна на Івано-Франківщині неврахований газ з державної свердловини. Чи платили споживачі за цей газ і куди йшли гроші - належить дізнатися правоохоронним органам. Близько 1000 домогосподарств відбирали газ прямо з труби «Укрнафти», до якої були незаконно підключені. Фахівці підрахували, що за 20 років, які тривала ця афера, державі могло бути завдано шкоди в розмірі  40 млн кубометрів газу.

У селі Пасічна Надвірнянського району Івано-Франківської області 1833 дворів. Офіційно газифікованими і приєднаними до газорозподільних мереж з них є тільки 738. Решта ще з 90-х років брали газ в промисловому газопроводі. Він належить держкомпанії «Укрнафта», яка входить в групу «Нафтогаз». З цієї труби йшов неодорований газ прямо з Бабчинського родовища. Вся ця історія з незаконним споживанням газу стала відома тільки зараз, коли в травні газопровід вивели з експлуатації, і близько 1000 сімей залишилися зовсім без газу і звернулися до органів влади з проханням вирішити проблему газопостачання їх домогосподарств.

Якщо порахувати збитки, то потрібно врахувати, що за даними НКРЕКУ, одне домогосподарство площею 70-120 кв. м (середня сільська хата) споживає близько 2 000 куб. м газу в рік. Значить, 1000 будинків села Пасічна несанкціоновано споживали в рік не менше 2 млн куб. газу безпосередньо зі свердловини «Укрнафти». При ціні на газ, затвердженої Постановою КМУ в розмірі 5,9 грн з куб. м. без транспортних витрат, середньорічний збиток держави становить близько 12 млн. грн. на рік. Скільки і кому платили за незаконно відібраний з трубопроводу держкомпанії газ належить з'ясувати правоохоронним органам.

Якість газу зі свердловини неодноразово викликала нарікання у жителів села. Так як вони отримували необроблений газ прямо з родовища «Укрнафти». Автори схеми незаконного збагачення також піддавали небезпеці життя людей, так як цей газ не призначений для постачання споживачам і не має запаху.

Один з менеджерів НАК «Нафтогаз України» писав про цю проблему ще два роки тому. Значить, в держкомпанії були добре обізнані про продаж газу «наліво» і прикривали злочинну схему. Нагадаємо, що державі належить 51% акції компанії «Укрнафта», а головою правління цієї компанії є Андрій Коболєв.

У «Івано-Франківськгазі» заявили, що розглянуть технічну можливість підключити до законних газорозподільних мереж жителів села, які готові офіційно платити за якісний газ, який проходить щомісячну перевірку в лабораторіях.

Питання фінансування підключення нових споживачів і прав власності на земельні ділянки повинна вирішити місцева влада. Можна допустити, що жителі села всі ці роки добросовісно платили за газ і навіть не підозрювали, що це незаконна схема збагачення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: