Ердоган особисто домовлявся з Путіним про звільнення лідерів Меджлісу – Джемілєв

Ердоган особисто домовлявся з Путіним про звільнення лідерів Меджлісу – Джемілєв

6 жовтня в Анкарі Реджеп Таїп Ердоган мав зустріч з Володимиром Путіним, котрий прибув до нього на перемовини

Домовленість про звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза була досягнута 6 жовтня на зустрічі президентів Туреччини та Росії в Анкарі

Про це національний лідер кримських татар, народний депутат Мустафа Джемілєв заявив в ефірі Еспресо.TV.

«На засіданні Генеральної асамблеї ООН президент Порошенко говорив з президентом Туреччини про те, що оскільки Ердоган часто зустрічається з Путіним, він має вимагати звільнення політв'язнів. Й насамперед 2-х наших знакових фігур - Умерова та Чийгоза», - пояснив Джемілєв.

6 жовтня в Анкарі Реджеп Таїп Ердоган мав зустріч з Володимиром Путіним, котрий прибув до нього на перемовини.

«За день до цього ми нагадали Ердогану окремим листом від імені кримськотатарської діаспори Туреччини, аби він підняв це питання (звільнення 2 незаконно засуджених - ред.) на зустрічі з Путіним», - зазначив лідер кримських татар.

Й коли за 3 дні Ердоган прибув у Київ на зустріч до Порошенком та Джемілєвим він повідомив про результат своїх перемовин з Путіним.

«На моє запитання про те, чи говорив Ердоган з Путіним про звільнення політв'язнів, він сказав: «З приводу Чийгоза та Умерова ви незабаром отримаєте інформацію. Результати побачите». І в нас вже з'явилася надія, що буде щось добре», - розповів Джемілєв.

Ще через 2 дні у Стразбурзі на засіданні ПАРЄ адвокат Чийгоза Микола Полозов повідомив Джемілєву про візит 2-х генералів ФСБ, які відвідали заступника голови Меджлісу в його камері у Сімферополі.

«Вони чітко сказали, що досягнуто домовленість між Путіним та Ердоганом про їхнє (Умерова та Чийгоза - ред.) звільнення», - розповів подробиці Джемілєв.

При цьому він підтвердив, що росіяни вимагали від Умерова та Чийгоза звернутися до Путіна з проханням про помилування, але ті категорично відмовилися.

25 жовтня заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, росіяни видали Туреччині.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров заявив, що Умерова та Чийгоза видали Туреччині, тому що Кремль пішов назустріч проханню Ердогана.

Журналіст Осман Пашаєв повідомив, що Умеров і Чийгоз вже перебувають в Анкарі та мають незабаром вирушити у Київ. Наразі заступники голови Меджлісу кримсько татарського народу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз проходять медичне обстеження в Туреччині і сьогодні їх прибуття в Україну не очікується. 

Президент Петро Порошенко подякував лідеру Туреччини Реджепу Ердогану за його зусилля у звільненні засуджених в анексованому Росією Криму лідерів Меджлісу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза.

Рефат Чубаров розповів, що російські окупанти відпустили з-під варти заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умероа та Ахтема Чийгоза за тієї умови, що вони поки не зможуть повернутися до Криму.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: