Омельченко розповів депутатам «Слуги народу», який закон Про столицю він вважає найкращим

Омельченко розповів депутатам «Слуги народу», який закон Про столицю він вважає найкращим
Олександр Омельченко сім років перебував на посаді київського міського голови
Фото: facebook.com

Законопроєкт Про столицю від «Слуги народу» не відповідає Конституції, - Олександр Омельченко

Багаторічний міський голова (1999 - 2006) Києва Олександр Омельченко розказав в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» , який закон Про столицю він вважає найкращим.

«Я прихильник одного. Однозначно, і своєї думки не зміню. Потрібно повернути закон 1999 року про місто-герой Київ, який підтверджений Конституційним судом у 2003 році, що він відповідає Конституції і є гарним для держави і для її столиці, Києва. Іншого я не можу не тільки рекомендувати, а й думати по-іншому», - резюмував багаторічний міський голова.

Головною столичною темою є зміна влади у Києві, законопроєкт Про столицю, який зареєстрований у парламенті. Опоненти нинішньої влади заявляють про інші проєкти, які також готують. У свою чергу, Омельченко розказав, чи потрібен, в принципі, новий закон, враховуючи, що нині діє ухвалений ще в 1999-му році закон, який він тоді активно підтримав.

«На сайті Верховної Ради є поки аж один законопроєкт. Текстів інших поки немає. А той, що презентували у суботу 21 вересня, він має цілий ряд порушень Конституції. В основному законі є стаття 33 про самоврядування, яка каже, що  Київ та Севастополь регулюються окремими законами. Наша перша Конституція ухвалена 1996 року, закон Про місто-герой Київ як столиця вийшов у 1999-му. Він три роки розроблявся, погоджувався з Академією наук Патона , погоджувався на засіданні Кабміну. Більшість міністерств його візували і кращого закону, з моєї точки зору, не могло бути. Той закон чудово працював з 1999 по 2010 рік. А у 2010 році пан Янукович і пан Черновецький внесли зміни до нього, поділивши повноваження міського голови і голови Адміністрації. Тоді завезли Попова (Олександра Попова) на посаду голови Адміністрації, Черновецький був міським головою…», - нагадав Омельченко.

Він зазначив, що ніхто не протестував проти тлумачення Конституційного суду від 2003 (у рішенні йдеться про те, що главою КМДА президент має призначити винятково обраного міського голову – «Главком»).

«Потрібно було пану Кличкові і пану Порошенкові, коли вони разом прийшли до влади, у 2015-му році внести зміни до закону Про столицю, об’єднати ці посади так, як було до 2009 року (аби одна людина була міським головою і головою КМДА). Але вони цього не зробили», - заявив Олександр Омельченко.

Нагадаємо, у Верховну Раду внесли законопроєкт «Про столицю України - місто-герой Київ», який передбачає позачергові вибори мера Києва та Київської міської ради 8 грудня 2019 року.

Крім того, депутат від «Слуги народу»  і колишній гендиректор медіахолдигу «1+1 медіа» Олександр Ткаченко просить прем’єра ініціювати аудит діяльності Кличка і КМДА.

Як повідомлялось, 4 вересня новий Кабмін погодив звільнення Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації і звернувся з відповідним поданням до Офісу Президента.

Напередодні з подачі київського міського голови у Верховній Раді зареєстрований альтернативний законопроєкт про столицю.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: