Милованов озвучив пакет антикризових заходів для економіки

Милованов озвучив пакет антикризових заходів для економіки
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов

Міністр економіки наголосив, що Україні критично потрібні інвестиції - 50 млрд дол. США

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства запропонувало пакет антикризових заходів для економіки.

Про це повідомив у Facebook міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

«Ми запропонували пакет антикризових заходів. Головна пропозиція - розглянути можливість розширення фінансування програм та напрямків у розмірі 20 млрд грн, зокрема, на стимулювання напрямків транспортної інфраструктури, програми фінансової підтримки, секторальні програми виробництва, розвиток оборонно-промислового комплексу», - заявив він.

За словами Милованова, міністерство створює Координаційний центр з питань промисловості за участі галузевих об’єднань, окремих великих підприємств, аналітичних центрів, органів державної влади, напрацьовуються можливі програми підтримки.

«Я попросив членів комітету підтримати наші законотворчі ініціативи та продовжити спільну роботу. Я вдячний комітету за партнерство та спільну роботу. Зараз парламент, уряд, профільний комітет працюють разом як одна команда. Це безпрецедентно», - зазначив він.

Так, за його словами, за підсумком року, економіка продовжила зростати.

«Були умови, які позначились на її розвитку: війна на Сході країни, переорієнтація ринків збуту, протекціоністська політика США, недоінвестованість, високий рівень зносу основних засобів. У промисловості ми входимо у фазу зростання циклу. Вже у січні з'явилися ознаки відновлення металургії», - зазначив він.

Він наголосив, що Україні критично потрібні інвестиції та оновлення основних засобів. Загальний обсяг необхідних інвестицій в країну - 50 млрд дол. США. Це дозволить створити нові робочі місця та дати українцям можливість заробляти більше.

«Є три головні виклики для нашої промисловості: застарілі основні засоби, переорієнтація ринків збуту та запровадження carbon border tax в Євросоюзі. Якщо порівнювати ступінь зносу основних засобів в Україні та сусідніх країнах, то у нас він майже у два рази вищий ніж у Словаччині, відповідно, 60,6% та 35,5%. А в промисловості цей показник становить 66%. Економіка переорієнтовується на нові ринки: ми втратили ринок збуту в РФ, наприклад, лише по машинобудуванню експорт в РФ знизився з 2013 по 2019 рік з 5,5 млрд дол США до менш ніж 1 млрд дол США.

Лише частково це компенсується нарощенням експорту продукції машинобудування до країн ЄС з 2 млрд дол США у 2013 році до 3 млрд США у 2019 році. Але подальше нарощення експорту до ЄС - під загрозою, адже через запровадження ЄС протекціоністського інструменту carbon border tax вітчизняні виробники отримають збитки та втратять конкурентоспроможність», - додав Милованов.

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів
    Дата публікації новини: