Священник розповів, як митрополит Онуфрій віддав РПЦ монастир у Криму

Священник розповів, як митрополит Онуфрій віддав РПЦ монастир у Криму
Митрополит Онуфрій віддав РПЦ ставропігійний чоловічий монастир на честь преподобного Паїсія Величковського в Севастополі
фото: glavcom.ua/Станіслав Груздєв

Архімандрит Гавриїл вважає заборону на священнослужіння від митрополита Онуфрія не пов’язаною зі співслужінням з єпископом Команським Михаїлом

Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій віддав ставропігійний чоловічий монастир на честь преподобного Паїсія Величковського в Севастополі Російській православній церкві. Про це можна зробити висновок з розповіді архімандрита Гавриїла (Сергія Анисимова).              

Як зазначив священник, який втік з окупованого Криму, 10 жовтня 2023 року клірика монастиря у Севастополі викликав протоієрей (РПЦ) Сергій Халюта в благочиння Севастопольського округу. «Під час бесіди протоієреєм Сергієм та представником ФСБ було озвучено «цікаві» тези стосовно нашого монастиря, його переходу в РПЦ та розв'язання цього питання з керівництвом нашої церкви (УПЦ)», – написав архімандрит Гавриїл. Він також додав, що монастир відвідала незрозумілого складу «комісія» на чолі з єпископом Бахчисарайським Калініком (Чернишевим), яка мала на меті перевірити стан справ в монастирі (який їм не підпорядковується) та поспілкуватися з насельниками. 

За словами архімандрита Гавриїла, через ці події, зокрема, відвідування «комісії» і незаконність перевірок він написав рапорт на імʼя митрополита Онуфрія. Однак жодної реакції від митрополита Онуфрія не отримав.

Окрім того, отець Гавриїл висловив думку, що заборона на священнослужіння, яку він отримав від митрополита Онуфрія ніяк не пов’язана зі співслужіння з екзархом Вселенського Патріарха – єпископом Команським Михаїлом, яке відбулося три тижні тому.

«Чому я вважаю, що ця заборона не про співслужіння з екзархом? Дуже просто! Відповім питаннями: чому мене не заборонили після першого мого співслужіння в Ставропігії Вселенського Патріархату 24.09.2023? Ба більше, чому не заборонили після співслужіння з кліриками Вселенської патріархії влітку 2022 року у Римі? Чи заборонять тих хто співслужить/співслужив клірикам Вселенського Патріархату на Афоні та в Греції (особисто знаю таких архієреїв та священників)?» – каже священник.

За його словами, нині керівництво УПЦ МП не чує і навіть не хоче чути голос та думку свого духовенства, «бо вони давно витіснили з поняття церква – людей».

«Саме тому я вважаю що ця заборона (йдеться про заборону проводити священнослужіння аріхмандриту Гавриїлу – «Главком») – меседж всьому «крилу» проукраїнськи налаштованого духовенства УПЦ МП, що їхні думки, по-перше, нікому не цікаві, по-друге, є такими які суперечать політиці добровільного замовчування та особистим переконанням керівництва церкви.  Неодноразово мною, як намісником монастиря доповідалась ситуація щодо справ в обителі, тиску окупаційної влади, спеціальних служб і т.д. Як я вже розповідав, відповіді або не було зовсім, або «…действуйте по ситуации…», – написав архімандрит.

Як наголосив Анисимов, всі дії керівництва УПЦ МП підводили проукраїнське духовенство до того, щоб залишити монастир або з «фанфарами перейшли до РПЦ».

«Коли ми почали вдавати дурнів, удавати, що ми цього не розуміємо – керівництво УПЦ – підвищило ставки, зі мною зустрівся керуючий справами рпц який намагався мені пояснити що питання вже вирішено, а ми своєю чергою вимагали офіційної реакції з Київської митрополії, тому що вже тоді знали, що її не буде. Коли терпець увірвався – благочиний Севастопольського округу вже напряму озвучив нашому клірику повальну для нас інформацію: «Контакты между мной и Киевской митрополией не прерваны, были обсуждения сложившейся ситуации с Блаженнейшим и Управделами УПЦ, поэтому я как благочинный Севастополя, даю Вам последнюю объективную информацию». Тобто, я як намісник обителі – не маю можливості зустрітися з предстоятелем для розмови та отримання будь-якої інформації, а священик-колаборант з Криму – таку можливість має», – додав архімандрит Гавриїл.

Нагадаємо, предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій заборонив у служінні архімандрита Гавриїла (Сергія Анисимова), який втік з окупованого Криму.

Зазначимо, архімандрит Гавриїл (Анисимов) – намісник Ставропігійного чоловічого монастиря на честь преподобного Паїсія Величковського (Крим), виїхав із тимчасово окупованого півострова 26 липня у Європу на запрошення одного з єпископів.

До слова, архімандрит Гавриїл заявив, що храми, монастирі та єпархії Української православної церкви Московського патріархату в Криму напряму підпорядковуються Російській православній церкві. Митрополит Онуфрій не має на них жодного впливу.

Читайте також: «Онуфрій сказав: Треба потерпіти». Інтерв’ю з архімандритом УПЦ МП, який утік з Криму

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: