Професор Павло Гриценко: Не треба фантазувати, що в Україні є люди, для яких російська мова рідна

Професор Павло Гриценко: Не треба фантазувати, що в Україні є люди, для яких російська мова рідна
За словами Гриценка, мова – це засіб формування духовності, збереження історичної пам'яті, формування ціннісних парадигм, якими живе народ
фото: glavcom.ua

«Природною мовою в Україні є українська. І з цією мовою народ себе відчуває народом»

Російська мова в Україні не може вважатися природною. Лише з українською мовою наш народ відчуває свою внутрішню силу. Таку думку висловив директор Інституту української мови, професор Павло Гриценко під час засідання круглого столу на тему «Мовна політика незалежної України як спадщина лінгвоциду імперії в її різних російських формах».

«Не фантазуйте, що є росіяни в Україні, в яких російська мова рідна. Яка російська мова? Мова має мати середовище і, як Антей, стояти на своїй території, і всотувати у себе від імпульсів природи, імпульсів суспільства, подій. Мова, насправді, це величезний резервуар, який все втягує. Вона здатна систематизувати і у специфічних слайдах картини світу зберегти історичну пам'ять творців і користувачів мови», – зазначив мовознавець.

Тому, на його переконання, російська мова в Україні не може вважатися природною.

«Природною мовою в Україні є українська. І з цією мовою народ себе відчуває народом, і відчуває свою внутрішню силу. І тому воїни говорять, що нам не все одно, і ця ідея «какая разніца» не проходить. Різниця є і вона глибока», – наголосив Гриценко.

За його словами, мова – це або засіб формування духовності, збереження історичної пам'яті, формування ціннісних парадигм, якими живе народ, або це просто технічний засіб.

«Коли мовлення рване, мовлення недовершене, і коли за кожною фразою «Усьо, давай!», або «Окей!», або ще коротше «Ок»… Та що ви давитеся! Українці так не говорять! Українці говорять розлого, спокійно, красиво формуючи свою думку і представляючи за допомогою мови цю думку», – підкреслив професор.

Як зауважив Гриценко, коли українець говорить по-справжньому своєю мовою, то не тільки для росіян, а й для інших наше мовлення – це ота «паляниця», яку ніяк не можуть вимовити.

«І це закономірно тому, що моє єство, мій духовний світ суголосні і скоординовані з моєю мовою. І моє мовлення – це мій духовний світ. З цих позицій виходять наші оборонці, розглядаючи усі перипетії, події, позитивні й негативні, які були за 30 років незавершені…», – пояснив мовознавець.

Нагадаємо, Павло Гриценко розповів, що у противників української мови змінилася тактика. Зокрема, вони почали робити підступні кроки, щоб російська мова в Україні була присутня опосередковано. 

Також, за його словами, в Україні виникла ситуація постколоніального глибинного мовного синдрому, а українську мову потрібно очистити від нашарування росіянізмів та англіцизмів.

До слова, у Києві нещодавно трапився черговий мовний скандал. Водій таксі відмовився обслуговувати пасажирів державною мовою. На запитання про причину такої відмови, водій сказав «ви хворі люди».

Читайте також: Професор Павло Гриценко: У тих, хто працює проти української мови, змінилася тактика

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: