Пішов на фронт у 18 років. Згадаймо ветерана Валентина Климчука

Пішов на фронт у 18 років. Згадаймо ветерана Валентина Климчука
У складі 59-ї омбр Валентин Климчук пройшов три ротації в районі бойових дій: демобілізувався у 2017-му
фото з відкритих джерел

Хлопець займався підприємницькою діяльністю у сфері агробізнесу

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Валентина Климчука.

Старший солдат Валентин Климчук, позивний Руна, загинув 12 липня 2022 року в бою з окупантами біля села Любомирівка Миколаївської області під час штурму ворожих позицій. Військовий особисто здійснив підрив двох ворожих бліндажів і захопив бойові документи противника. Коли закінчилися боєприпаси, він знайшов ворожий кулемет і прикрив відхід своєї розвідгрупи, проте отримав смертельне кульове поранення. Захиснику назавжди 26.

Попри молодий вік Валентин мав бойовий досвід
Попри молодий вік Валентин мав бойовий досвід
фото з відкритих джерел

Валентин народився і жив у селі Стадниця Вінницької області. Навчався у сільській школі та Вінницькому вищому художньому професійно-технічному училищі, де здобув фах електрогазозварника.

Коли почалася російсько-українська війна 2014-го, юнакові виповнилося 18 років. Хлопець без роздумів поїхав на фронт. До 2017 року брав участь в АТО на Донбасі. Звільнився та повернувся додому. Військовий розповідав, що одразу йому було дуже важко адаптуватися до цивільного життя.

«Стосунки, до яких звикає солдат на війні та які вибудовуються у військовому колективі, суттєво різняться від стосунків, які є в цивільному просторі. Дуже важко звикнути до того, що навколо тебе не побратими, що не потрібно всім довіряти та дружньо всіх сприймати», – ділився ветеран.

Валентин працював на заводі та за кордоном. Врешті вирішив займатися підприємницькою діяльністю у сфері агробізнесу. Закінчив навчальну програму для ветеранів «Україна-Норвегія» та почав вирощувати овочі в теплицях.

Хлопець мріяв відкрити власну справу – вирощувати в рідній Стадниці на Вінниччині багаторічну мікрозелень. На той час він мав багато різноманітних ідей, пов’язаних з агробізнесом, складав бізнес-плани, уже побудував теплицю, пройшов навчання, шукав інвестиції…

У 2022 році Валентин закінчив Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, отримав фах вчителя фізкультури. Дуже добре знав історію, був націоналістом. Захоплювався спортом і книгами. Був у постійному розвитку, шукав можливості та себе. Надихав інших людей на навчання і досягнення цілей. Міг спілкуватися на будь-яку тему.

«Востаннє ми спілкувались телефоном, я вітав Валентина з отриманням диплома вчителя фізкультури Вінницького педагогічного університету. Ми ще тоді пожартували, що він може займатись різними видами діяльності, наприклад, розробляти на городі комплекс реабілітаційних фізичних вправ, – зауважив директор міжнародного центру «Україна-Норвегія» Юрій Бурєнніков. – На що Валентин відповів: «Тільки переможемо, одразу повертаюсь до роботи й будемо годувати людей».

Валентин героїчно загинув від кулі снайпера
Валентин героїчно загинув від кулі снайпера
фото з відкритих джерел

З початком повномасштабного вторгнення Валентин знову взяв до рук зброю, щоб боронити рідну країну. Воював у лавах рідної 59-ої окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. Обіймав посаду кулеметника і сміливо виконував бойові завдання.

«Валік був найкращим – світлим, веселим, мав безліч знайомих, товаришів. Його любили. Мав багато планів на життя і запланованих змін у цій Країні. Найвища цінність була для нього – вільна Україна. За що він і загинув», – розповіла його подруга Алла Мизенко.

8 липня 2023 року старшому солдату Климчуку посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Поховали воїна у рідному селі.

У Валентина залишилися батьки, брат, рідні, друзі та побратими.

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: Загинув в бою за Україну в день народження матері. Згадаймо Вадима Блищика

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Денис пройшов навчання у Великій Британії
Здав сесію на 2-му курсі й пішов на фронт. Хвилина мовчання: згадаймо 19-річного Дениса Поліщука
Богдан, попри свій молодий вік, мав мудрий розум, був відважним, відстоював свої принципи, любив Україну і за неї віддав життя,
Хвилина мовчання: згадаймо Богдана Хомовського, який загинув під час теракту в Оленівці
Олександр захоплювався карате, програмуванням і автівками
Розстріляли під час евакуації. Хвилина мовчання: згадаймо 13-річного Олександра Шпилевського
Віталій був мінометником
Загинув напередодні Дня народження. Хвилина мовчання: згадаймо Віталія Потарася
Микита місяць не дожив до свого першого ювілею
Спав у ліжечку, коли ворожа ракета влучила в будинок. Згадаймо 9-річного Микиту Левченка
З початком повномасштабного вторгнення Віталій брав участь у боях під Києвом, опісля – на Луганщині
Двічі воював за незалежність України. Згадаймо журналіста, майданівця та Героя Віталія Дереха
Максим був наймолодшим студентом муніципального оркестру, а у військовій частині – наймолодшим солдатом
Пішов на фронт у 18 років. Згадаймо музиканта Максима Краснокутського
Сімонова довела, що справжніми українцями не народжуються, а стають
Зреклася громадянства Росії й стала на захист України. Згадаймо Ольгу Сімонову
Славко родом з Краматорська на Донеччині
Хотів попередити літніх сусідів про тривогу. Згадаймо 14-річного В'ячеслава Ялишева
Дата публікації новини: