Омбудсмен повідомив, у скількох школах України досі вивчають російську як окремий предмет

Омбудсмен повідомив, у скількох школах України досі вивчають російську як окремий предмет
У 2022 році кількість учнів, що вивчали російську мову у школах, зменшилася у більше, ніж у 100 разів
фото з відкритих джерел

Мовний омбудсмен опублікував дані щодо загальної мовної ситуації у садочках, школах та позашкільних закладах України

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь опублікував звіт за 2023 рік щодо дотримання мовного закону у різних сферах діяльності. Згідно з ним, в Україні залишилося три школи, в яких російську мову викладають як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розуміють українську мову.

Ситуація у дошкільній освіті

Станом на 20 липня 2023 року на підконтрольній Україні території працювало 10 863 закладів дошкільної освіти. Це на третину менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення. 54% з них працювали у звичайному режимі.

У липні 2023 року виховувалися українською мовою 927 144 дошкільняти – це понад 99% від загальної кількості та найвищий показник за всі роки.

Угорською мовою виховувалися 10% дітей у садочках Закарпатської області та 12% – румунською в Чернівецькій області. Іншими мовами виховний процес відбувався для близько 500 дошкільнят по всій Україні.

Водночас 33,9% дітей дошкільного віку не відвідують садочки й виховуються виключно в сім’ях, тому там є ймовірність домінування російської, як зазначається у звіті.

Зокрема, згідно з опитуванням громадської організації «Спільномова», в якому взяли участь 5-річні вихованці шести київських закладів дошкільної освіти, лише 15% дітей активно використовують українську мову, 65% належать до змішаної групи, а 20% дітей навіть не розуміють українську мову.

Загалом протягом 2023 року до Уповноваженого надійшло 7 скарг на порушення мовного законодавства закладами дошкільної освіти.

Загальна середня школа

У 2023/2024 навчальному році кількість закладів загальної середньої освіти скоротилася на 2,3%, порівняно з даними за 2022/2023 рік. У 12 352 школах навчався 3 867 801 учень (з урахуванням дітей, які за кордоном, але продовжують навчатися дистанційно).

Кількість закладів, в яких навчання відбувається виключно українською мовою, у 2023 році склала 12 155 – 98,4%. Крім того, українською навчається 3 834 708 учнів – 99,1%. 447 школярів (0,01%) продовжують навчатися російською мовою на рівні із державною. У 2022/2023 навчальному році таких було 1362.

У 2022 році кількість учнів, що вивчали російську мову у школах, зменшилася у більше, ніж у 100 разів: з 454,8 тисячі у вересні 2021 року до близько 4 тисяч станом на 1 вересня 2022 року.

У 2023/2024 році кількість школярів, що вивчають російську мову як окремий предмет, скоротилася ще у 5 разів – до 768. Російську мову продовжують викладати у трьох школах країни.

Всього на адресу Уповноваженого надійшло 27 звернень щодо порушення мовного законодавства у закладах загальної середньої освіти. З них 9 – із Києва, 6 – із Дніпропетровської області, 4 – з Одеської, 3 – з Харківської, 2 – зі Львівської, по 1-му з Волинської, Житомирської та Миколаївської.

Також залишається проблемою опанування деякими представниками нацменшин української мови. Зокрема, дослідження показало, що у школах міста Берегове, що на Закарпатті, навчаються 648 дітей ромської національності, 645 з яких навчаються не ромською і не українською, а угорською мовою.

Позашкільна освіта

Освітні послуги в системі позашкільної освіти надаються як в закладах освіти, так й іншими організаціями. Зважаючи на це, залишається неврегульованим застосування державної мови у різноманітних клубах, секціях, курсах, групах, майстер-класах, приватних школах без статусу закладу освіти.

Нагадаємо, учителі під час освітнього процесу мають використовувати державну мову, незалежно від того, якою мовою вони послуговуються в побуті. Таке правило стосується як уроків, так і спілкування педагогів з учнями під час перерв чи виховних годин. Про це розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Також Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до місцевих органів влади, військових адміністрацій і власників приватних дошкільних закладів, щоб ті перейменували садки відповідно до норм українського правопису. 

Читайте також: Про мову. Коли українські держслужбовці заговорять українською?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Польща готується протистояти нападу Росії
Польща попередила про перекидання техніки до кордону з Росією
В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до ПДР
Зміни до ПДР, перерахунок пенсій та закон про мобілізацію: що зміниться із 1 травня
Європу може очікувати заборона популярної соцмережі TikTok
Заборона TikTok у Європі. Голова Єврокомісії зробила попередження
Для українців можуть змінитись правила перебування у Польщі
Зміни до закону про тимчасовий захист: які новації чекають українців у Польщі
Міністерство освіти проведе переговори з Міністерством закордонних справ Польщі щодо можливих загроз для українських студентів у Польщі
Обмеження для чоловіків за кордоном: польський міністр розповів, що буде з українськими студентами
Михайло Подоляк: Я буду негативно ставитись до всіх тих, хто хоче залишатись на території інших країн і поводити себе так, як він поводить. Тобто ні донатів, ні протестів чи акцій
«Дистанційних документів не буде»: Подоляк пояснив, як чоловіки зможуть отримати паспорти
фото: facebook.com/vasilyevadarina
Відпочинок у «ЛНР» та відверті фото: у столиці спалахнув скандал щодо нової директорки ліцею
Перехід від радянської авіації до сучасного винищувача викликає труднощі в українських пілотів
Командувач військ НАТО назвав основні складнощі навчання українців на F-16
Кремінь: Якщо порівняти дані із аналогічним періодом минулого року, то в абсолютних цифрах кількість скарг у сфері обслуговування зменшилася більш, ніж удвічі
У яких регіонах громадяни частіше порушують мовний закон: інфографіка
Дата публікації новини: