Остап Дроздов Журналіст

Завдання №1 на післявійни

Нам доведеться не тільки відбудувати зруйноване, але ще й вирішити безліч інших проблем
фото з відкритих джерел

Борючись із безоднею, самим ми би не стати нею

Що буде завданням №1 на післявійни? Приборкати внутрішню автократію, яка буйним цвітом розцвіла під прикриттям війни. Саме вона відносить Україну не до клубу західних інституційних демократій, а до притону східних пост-радянських авторитаризмів.

Свого часу Європарламент кваліфікував орбанівський режим-покруч в Угорщині як «гібридна виборча автократія». Ця ювелірна дефініція претендує стати трендовим у діагностиці квазідемократій. Гібридна виборча автократія – це коли сильна рука є органічною, суперлідер є легітимним, а політична монополія схвалена електоратом. Такий собі лайт-путінізм із закосом під націонал-патріотизм.

Борючись із безоднею, самим ми би не стати нею.

У 2023 рік уходимо з пишним букетом авторитарних болячок. За рівнем одноосібності правління, обнуленого парламентаризму, кишенькового правосуддя, ліквідованих медій, зачищеної опозиції, концентрації влади й відсутності бодай мінімальної системи противаг ми – гібридна виборча автократія. З тим самим закосом.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: