Остап Дроздов Журналіст

Перший рік Порошенка. Ми свідомо погодилися на самообман

54% виборців свідомо обрали політика, який на момент свого обрання навіть і не приховував усіх тих рис, проти яких повстала Революція Гідності

Рівно рік тому президентом став Порошенко. Gal-info з цього приводу поцікавився моєю думкою про цю річницю. Ну що ж...

Рівно рік тому, одразу після виборів, я написав: «Ми не вибрали Порошенка – ми всього-навсього на нього погодились». Що тоді, що зараз я не змінив своєї думки – ми свідомо погодилися на самообман. Бо і тоді, і зараз цілком зрозуміло, що новий післяреволюційний президент абсолютно не відповідає жодним критеріям Майдану. 54% виборців свідомо обрали політика, який на момент свого обрання навіть і не приховував усіх тих рис, проти яких повстала Революція Гідності.

Я інколи ловлю себе на думці, що Україна кимось проклята. Бо тільки в театрі абсурду може статися щось схоже: антиолігархічна революція привела до влади типового олігарха, який завжди брав участь у схемах "роботи" з бюджетом, на політичному рівні співпрацював із режимом і має в своїй кар’єрі членство в Партії регіонів та СДПУ(о). Президентство Порошенка красномовно доводить, що Україна не може існувати без олігархату. Втомившись від антиукраїнських олігархів, люди обрали собі українського олігарха. В мене риторичне запитання: а що, без олігархів – ніяк?

Жити по-новому не захотів ні істеблішмент, ні народ. Квотний принцип призначень, кулуарні домовленості з олігархами, тіньові тендери-держзакупівлі і офіційна напівправда ознаменували перший рік каденції Порошенка. Революція повністю програла, і тут нема ніяких сумнівів. Вона програла в той момент, коли всі ми свідомо погодились на кращого, розумнішого, начитанішого, презентабільнішого Януковича.

Коли я кажу «новий Янукович», то маю на увазі авторитарні нахили. Коли я кажу «розумніший Янукович», то маю на увазі здатність домовлятися. Навіть не олігархами, бо це й так зрозуміло, - а з народом, особливо нашим.

Порошенко не зумів зробити головне – вбити в собі бізнесовий азарт до збагачення, тобто вбити себе в собі. Рік тому переміг не Порошенко, а вимога людей жити по-новому. Ця вимога слабне з кожним днем, і це треба визнати. Євроінтеграцію звели до безвізового режиму, війну – до довготліючого й невирішуваного конфлікту, реформи – до фасадного ремонту, антикорупційну тему – до бутафорії, економіку – до дикого виживання.

Революція дійсно поміняла еліти: на зміну генерації прямолінійно захланних прийшла генерація розумно захланних. І я не впевнений, що з цього гірше. Революція, яка намагалася врятувати країну, до керма допустила тих, хто проведе тотальний розпродаж останніх активів – землі і недоприхватизованих ресурсів. Це буде ціна масштабного консенсусу Порошенка з закордоном (земля) і олігархами (приватизація) на предмет його подальшої підтримки.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: