Остап Дроздов Журналіст

Апетит молодняка до ймовірного збагачення у Раді просто зашкалює

На моїй пам’яті це перші вибори, на яких узагалі нема за кого голосувати.

На моїй пам’яті це перші вибори, на яких узагалі нема за кого голосувати.

Партійні списки – це ще півбіди. Вибираючи між ними, принаймні можна компромісити між тими, хто подобається, і тими, хто перемішався з тими, хто подобається.

А от мажоритарка – це повний аут. Рівень – нижче середнього. Як не фріки, то вискочки. На кожному окрузі. Або хворобливо-амбітні, або ніякі. Висуванці партій не витримують жодної критики. Це або люди, в яких горить маніякальне бажання нарешті омандатитись, або молодняк 23-27 років, який є відверто слабенький і тягне на рівень селищної ради. Про старих мастадонтів-важковаговиків я взагалі мовчу. А от особливо лякає молодняк. Його апетит до ймовірного збагачення просто зашкалює. Я ще такого не зустрічав - щоб учорашні учасники Майдану так панічно вимріювали свою персональну розкіш та статусність. Це в них на рівні підсвідомої екзальтації. У цьому є щось глибоко перверзійне. Воно лізе з усіх дір.

Мені здається, що все це – тупик мажоритарки. Вона просто не має сенсу. Через неї партії добирають своїх кнопкодавів для майбутньої провладної більшості. Тому я не здивуюся, що 26 жовтня в нас буде рекордна кількість зіпсутих бюлетенів, розмальованих поганими словами. Реально нема за кого голосувати. Нема за кого - і все.

Політика змаліла остаточно. Це буде парламент змалілих, дрібних політиків. Яких обрали ті, що вважають себе великими. Люди щодня роблять великі вчинки - але проголосують за явний відстій. На кожному окрузі. Немає прямого зв'язку між громадянською свідомістю і голосуванням. Узагалі немає цього зв'язку. І тому я сприймаю ці вибори як ще одну фазу неминучої деградації політики. І виборці беруть участь у цьому - в ролі каталізатора. Обираючи мізерію, пересічних і непримітних кандидатів, невиразних чи навпаки самовпевнених, - насправді занижується планка. Обираючи гірших, виборці позбавляють депутатів особливого блиску й культу.

Плюнути на майбутній парламент буде раз плюнути. Що й треба було довести.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: