Остап Дроздов Журналіст

Чи може бути громадьске ТБ під патронатом влади?

Газета «День» писала статтю про так зване «перше громадське телебачення», презентоване минулого тижня у стінах Львівської ОДА.

Газета «День» писала статтю про так зване «перше громадське телебачення», презентоване минулого тижня у стінах Львівської ОДА. Попри те, що поєднання понять «громадське телебачення» і «Львівська ОДА» уже викликає посмішку, я все-таки дав свій коментар із цього приводу.

Боюся навіть питати: а ці люди взагалі-то розуміють значення і суть словосполучення «громадське телебачення»? Засновники «Разом-ТВ» можуть бути прекрасними людьми, натхненними, чесними, порядними, енергійними і так далі. Ну але ж це профанація! Не можна називати громадським телебаченням утворення, в яке маловідома в професійних колах людина вклала свої приватні гроші. Ну не можна громадським телебаченням називати проект, презентація якого відбулася у стінах ОДА за присутності начальника Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю. Мені просто по-людськи цікаво, невже ініціатори «Разом-ТВ» не розуміють, що все це – просто насмішка над украй серйозною ідеєю громадського мовлення, над якою наша професійна спільнота вже б’ється не перший рік?

Приватна фінансова ініціатива, якою благородною вона б не була, апріорі не може називатися громадським телебаченням. А обіцянка начальника Департаменту інформаційної діяльності ОДА «вибити» гроші на «Разом-ТВ» із обласного бюджету – це взагалі моветон. Нагадаю, що обласний бюджет уже має на своїй шиї комунальне телебачення «Львів-ТБ», яке довгий час перебуває у стадії анабіозу. Таке враження, що створення «громадського телебачення» непогано лягло в чиюсь концепцію «інформування громадськості в інтернеті».

Ну і головне – контент. Якщо під громадським телебаченням розуміти онлайн-трансляції всіх можливих сесій (обласних і районних), на яких депутати будуть піаритися прямо в камеру, то я краще помовчу.

Ніщо так не дискредитує серйозні проекти – як непрофесійний підхід. Повторюю: навіть найблагородніші пориви (а я в них охоче вірю) повинні правильно називатися. Інвесторам «Разом-ТВ» потрібно відкрито позиціонувати себе як «нове телебачення», «позитивне телебачення», «народне телебачення» - але ніяк не громадське. Тому що шукати покровительство в особі губернатора, чи обласного спікера, чи місцевих партій – це, даруйте, якось не по-громадськи.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: