Остап Дроздов Журналіст

Чи полюбить Галичина європатріота Януковича?

Газета "День" мене запитала: чи не станеться так, що в разі успішного підписання Асоціації з ЄС частина націонал-демократичного електорату Західної України почне підтримувати Януковича ? Моя відповідь є отакою:

— Нічого подібного не станеться. Насамперед тому, що так званий традиційний націонал-демократичний електорат — це найбільш невдячний, лицемірний і сліпий сегмент суспільства. Він страждає на вибіркову амнезію, бо пам’ятає лише погане. Так звані «патрійоти» ображені на всіх і вся, крім себе самих, тож звинувачують у всіх гріхах кого завгодно, крім себе. Це — негативно мотивована категорія виборців. "Традиційні націонал-демократи" захлинатимуться лайном, вилитим йому на голову, але й далі до хрипоти самі себе переконуватимуть, що «Ющенко — то був найліпший президент, і то просто нація до нього ще не доросла». Релігійні фанати «Богині в білому» — з того самого тіста. Про чорно-червоних адептів узагалі мовчу, оскільки це класика сектантського мислення. Завоювати вдячність такого електорату — це те саме, що забрести в глибину болота й не помітити, як тебе поховала товща непролазної багнюки. Якщо політтехнологи Януковича всерйоз розраховують на голоси цього електорату, то змушений їх гірко розчарувати: навіть якщо Янукович кожному націонал-демократові подарує по квартирі, а ще й по машині на додачу, то у відповідь він нічого не отримає, крім лайки та прокльонів.

Тому за рахунок євроінтеграційного успіху Янукович не зможе рекрутувати «патріотів». Адже вони у всій своїй красі показали себе на останніх парламентських виборах, точніше, на мажоритарці: наші патріоти, демократи, націоналісти й просто хороші люди в чергу ставали за матеріальною допомогою до самовисуванців чи заможних кандидатів — а потім, вициганивши від них усе можливе, проголосували за «єдиних узгоджених-переузгоджених», котрих навіть в очі не бачили. Більше того, ці люди свято переконані, що вчинили чесно, порядно й по-Божому.

Тому я схиляюся до думки, що Януковичу треба повністю махнути рукою на Західну Україну. Вона вже не здатна по-новому оцінити постать Президента. Янукович занадто демонізований, занадто зневажений і занадто мемізований в очах західного українця, отже, Асоціація з ЄС ніяк не посприяє ребрендингу Януковича. Навіть при тому, що саме цей, а ніякий інший, президент увійде в історію України як глава держави, який «здійснив вікопомну мрію українців долучитися до європейської родини». Ось такий-от парадокс: Президент, який починав каденцію Харківськими угодами, закінчує її в статусі найуспішнішого євроінтегратора й найбільш незалежного політика країни. Не перестаю дивуватися Україні — тільки тут можливе щось подібне.

Оцінити це так звані націонал-демократи не можуть і не хочуть. І не захочуть навіть тоді, коли зусиллями такого-розтакого Януковича будуть вільно перетинати кордон і на вихідних гуляти європейськими площами. «Західняки» сприйматимуть це як належне, як своєрідне вибачення Януковича перед патріотами за свій попередній непатріотизм, чи то пак, за сам факт свого існування. Електорального стрибка в Януковича не відбудеться. І це — фатальна омана, на якій він погорить. Хоч що б він зробив для цієї країни, ця країна готова його «зливати», навіть не подякувавши. Значить, заслужив.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: