Остап Дроздов Журналіст

Територіальна громада - фікція

Нова мода.

Нова мода. Звідусіль я чую такий аморфний термін, як «територіальна громада». Куди не плюнь - всюди на сторожі чогось-там стоїть «територіальна громада». І чиновники працюють задля інтересів «територіальної громади». І владою є, звичайно ж, «територіальна громада». Це якась насмішка. Бо «територіальна громада» - це фікція, міраж, збірне поняття неіснуючого.

Виявляється, ви, я і кожен із нас - це «територіальна громада», яка, виявляється, є власником не тільки комунального майна і комунальних підприємств, а й (дай, Боже, витримки) доходів місцевих бюджетів, землі, природних ресурсів, закладів культури-освіти-спорту-дозвілл я-науки і так далі. Виявляється, неіснуюча фікція крутіша від будь-якого олігарха бо володіє не лише багатомільйонним майном, але й бюджетами. Я просто в захопленні від фантазії тих, хто придумав цей термін і працює задля «територіальної громади».

А що таке «територіальна громада»? Усі львівяни є територіальною громадою. Тобто, територіальною громадою є всі підряд: і львівяни в десятому поколінні, і окремі мешканці села Мохнате Турківського району, які львівянами стали сьогодні вранці; і просто пофігістичні мешканці, яким плювати на новочасне обличчя міста чи його історію; і військовослужбовець із Красноперекопська, який відбуває армійську покуту у Львові; і зек-гастролер, увязнений у Львівській тюрмі суворого режиму. Отже, «територіальна громада» – це умовна, збірна і надумана спільнота людей, обєднаних суто географічно й топонімічно – не більше. А значить, територіальна громада будь-якого населеного пункту – це узаконений фантом. Уявіть собі, що все це скопище людей і просто істот, обєднаних за принципом спільного співмешкання, управляє багатомільйонним майном і бюджетами.

Я ще можу зрозуміти історичні корені територіальної громади. Адже в давнину результатом згуртування людей у самоусвідомлений колектив була, приміром, своя нічна варта, яка пильнувала місто від наскоків; своя орна земля чи пасіка; своя хата-читальня з церквою та корчмою; спільні толоки, позичкові каси і так далі. А в нас чим є територіальна громада, крім терміну на папірчику?

Коменти можуть писати тільки ходячі територіальні громади

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: