Єлісей Ходоловський координатор проєкту прибирання міста «Києве, мій»

Підрив греблі Каховської ГЕС: росіяни зроблять гірше лише собі

Російські військові з'явились на станції в перший день повномасштабної російської збройної агресії, 24 лютого 2022 року
фото: glavcom.ua

Каховська ГЕС знаходиться під контролем ворога, тож військові РФ цілком можуть зруйнувати греблю повністю

Підірвуть Каховську ГЕС чи ні? Про це ніхто достеменно не знає. З одного боку це схоже на терористичні залякування, які нібито мали б стримати просування ЗСУ на півдні. Але з іншого, враховуючи увесь безмір схибленості військових керманичів Росії, може виявитися і реальним їхнім планом, який залишить Крим без води і поверне Україні козацький Великий Луг.

ГУР МО України повідомило, що російські війська ще в квітні замінували Каховську ГЕС і наразі проводять роботи з мінування шлюзів та опор.

Ще півроку тому, після їхнього відходу з півночі України, вони були не впевнені, чи втримають наш Південь.

Українські захисники, підірвавши греблі на річці Ірпінь, яка розлилася і захистила Київ і на Осколі, який наповнив водою Сіверський Донець, зупинивши ворога під Білогорівкою, змусили росіян замислитись над чимось подібним.

Раніше ми вже розглядали сценарій руйнування греблі Київської ГЕС від ракетного обстрілу. Його наслідки були б неприємними, але не критичними.

Але ж Каховська ГЕС знаходиться під контролем ворога, тож військові РФ цілком можуть зруйнувати греблю повністю.

До яких наслідків це може призвести?

Дніпро, як і будь-яка річка, що тече з півночі на південь (вздовж меридіана), має, завдяки обертанню Землі, високий правий берег і низький лівий.

У випадку Дніпра цей перепад доволі значний, зокрема у Києві він сягає 80-90 метрів.

Середня висота над рівнем моря у м.Козацьке – 40-50 метрів, а в районі Нової Каховки – 15-20.

Неважко здогадатись, що при руйнуванні греблі потік води затопить в основному лівий берег Херсонщини, тобто, власне, ту територію, на яку росіяни будуть відступати.

Олешківські піски підтопить і з пустелі вони на деякий час перетворяться на водно-болотяні угіддя, які, ймовірно, ускладнять просування ЗСУ в напрямку від Херсона до Криму (але не забуваємо, що наші б'ють ворога і з Запорізького напрямку).

Водозабір Північно-Кримського каналу знаходиться якраз перед греблею, тож після руйнування греблі вода відступить і канал пересохне. Про воду в Крим росіянам доведеться забути.

Створення 60 років тому Каховського водосховища суттєво підняло рівень грунтових вод в усьому Північному Причорномор'ї, зокрема, заставляючи будувати потужні насоси для відкачування води з шахт на Донбасі.

Після можливого спуску водосховища впаде і рівень грунтових вод, з-під води з'являться тисячі гектарів сільськогосподарських земель.

Ми знову побачимо Великий Луг, історичну місцевість, на якій гартувалось українське козацтво.

Запорізька АЕС має власний ставок-охолоджувач, що відокремлений дамбою від водосховища, і при падінні рівня води доведеться, можливо, проводити додаткові роботи, щоб вода для роботи АЕС була постійно.

Який висновок?

Підрив греблі Каховської ГЕС – акт тероризму, це неприємно, це вплине на видобуток електроенергії та ведення сільського господарства у регіоні (стане менше води для зрошування), але гірше усього росіяни зроблять в першу чергу собі.

І так, за усі руйнування після перемоги вони заплатять сторицею.

Читайте також: Удар по Каховській ГЕС. Ймовірність і наслідки
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: