Сергій Фурса Фінансовий експерт

Відключення світла. Це лишень репетиція

Росіяни повернулись до обстрілів нашої енергетики
фото: ДТЕК

Зиму 2022 року українці пройшли без світла, але згуртовано

Більше року не було відключення світла. Але от росіяни повернулись до обстрілів нашої енергетики, а в травні раптом прийшов холодний фронт. І електрогітара Блінкєна тут ні до чого. Українці ввімкнули кондиціонери, почали грітися. Дефіцит збільшився. І довелося відключати не тільки промисловість, як робили останній місяць, а й населення.

І це лишень репетиція. Бо попереду не тільки зима. Попереду липень і серпень. І глобальне потепління ніхто не відміняв. От тоді люди і включать кондиціонери на повну. І буде ще більший дефіцит. Який неможливо повністю перекрити імпортом.

Чи можна домовитись у суспільстві і не включати кондиціонери? Ні. Так не працює. Людська природа трошки інакша. Люди будуть включати кондиціонери, скільки їм не розповідати, що це призводить до дефіциту. І люди навіть будуть включати пральні машини ввечері, думаючи, що їх особисте споживання не таке і критичне в масштабах країни.

Тому скільки не проводь роз яснювальних кампаній, це не вирішить проблему. Це не відміняє того, що проводити такі кампаніі треба. На певну кількість людей, відповідальних громадян, це вплине. Але не на всіх.

Як з цим можна боротися? Тільки грошима. Ну така вже людська природа. Люди егоїстичні і жадібні. Ідеально було б піднімати тарифи на споживання електрики в пікові години. Щоб стимулювати люедй споживати в інший час. Але, нажаль, судячи з усього, у нас немає достатньо технічних можливостей вдіслідковувати більшість споживачів погодинно.

Тому єдиний варіант – це просто збільшення тарифу для населення. Що, звісно, викличе купу криків про зубожіння і тарифний геноцид. Але це треба робити. Тільки так можна зменьшити споживання. Тим більше, що зараз тариф для населення такий низький, що він, фактично, перкриває тільки собівартість доставки цієї електроенергії. І в тарифі не залишається і місця для виробників. Фактично зараз населення споживає безкоштовну електрику, оплачуючи тільки її доставку. І чому б в такому випадку не врубити кондиціонер на повну. Бо ж не світер же вдома у травні вдягати...

І головне пам'ятати. Що причина у відключенні світла – це росіяни. Це ворог. І не шукати ворогів всередині країни. Ні, ніхто не краде нашу електрику і не продає її за кордон. І ні, діти депутатів не сидять на окремому кабелі і не мають світло тоді, коли прості смертні не можуть включити кондиціонер.

Зиму 2022 року українці пройшли без світла, але згуртовано. Подивимось, чи здатні ми зберегти цю єдність, здоровий глузд і нашу кукуху літом 2024 року.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Пошкодження газопроводу Balticconnector, який з’єднує Фінляндію та Естонію
«Загрожує безпеці мільярда людей»: адмірал НАТО розповів, яку нову гібридну війну веде Росія
Українські та російські джерела повідомляли про продовження позиційних боїв на захід від Кремінної поблизу Тернів і Торського
Аналітики повідомили, на яких напрямках фронту тривають позиційні бої
7-річний харківʼянин у Тернополі
Тернопільська бібліотека відмовилася видати книги дитині-переселенцю
Вільям Тейлор: Якщо США виконають свою роботу, то до кінця року Україна матиме можливості відкинути росіян назад
Американський дипломат прокоментував чутки про неофіційні перемовини Москви і Вашингтона щодо України
Туск також згадав атаку на Львівщину
Ракета РФ впала за 15 км від польського кордону, прем’єр Туск відреагував
 День Незалежності України у 2024 році увійшов до переліку найулюбленіших свят укоаїнців
Які три найголовніші свята для українців: результати опитування
Служба безпеки України поетапно задокументувала злочинні дії фігурантів і затримала їх
Агенти ФСБ готували вбивство Зеленського: СБУ затримала двох полковників УДО (фото)
З початку 2024 року кількість українців, які незаконно перетинають кордон знову почала зростати
Стало відомо, скільки українців втекли від мобілізації до Румунії
Cитуація в енергосистемі складна і тому треба якнайшвидше знайти всі можливі ресурси, щоб до зими повернути в роботу якомога більше генеруючих потужностей
Через необхідність відновлення енергосистеми розглядається варіант збільшення тарифу на світло до 4,8 грн за кіловат
Дата публікації новини: