«Путін упився владою». Що говорив Абе Сіндзо про війну та Росію

«Путін упився владою». Що говорив Абе Сіндзо про війну та Росію
Абе Сіндзо розпочав реформу, метою якої була розбудова могутньої армії
фото з відкритих джерел

Політик звинувачував Путіна в анексії Криму та засуджував дії РФ в Україні

Експрем'єр Японії, який помер у лікарні після замаху, активно підтримував Україну та неодноразово засуджував політику Путіна.

Абе Сіндзо після відставки з поста прем’єра залишався одним з найвпливовіших політиків Японії та лідером Ліберально-демократичної партії.

Абе Сіндзо не тільки виступав за повну підтримку України та Тайваню, але й розпочав реформу, метою якої була відмова від «пацифізму» та розбудова могутньої армії, здатної захистити не тільки Японію, але й світ.

Питання Криму та Курильських островів

У 2020 році експрем’єр Японії назвав анексію Криму однією з причин непідписання мирної угоди з Росією.

За словами Абе, під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним в грудні 2016 року він відчув, що Путін готовий активно домагатися вирішення територіальної суперечки з Японією. Найближче до врегулювання, вважає він, обидві країни були в період до зустрічі в листопаді 2018 року в Сингапурі.

«Було розуміння, що ми нарешті наближаємося до переговорів про укладення угоди», – сказав Абе. Він додав: у певний момент очікував, що матиме повідомити про це рішення народу та розпустити нижню палату парламенту для проведення позачергових виборів.

«Але зрештою угода так і не була підписана. Абе цитує зовнішні фактори, а саме – дедалі більш напружені відносини між Вашингтоном і Москвою після анексії Росією Криму», – писало видання Nikkei на основі інтерв’ю з японським політиком.

Японія багато років оскаржує приналежність чотирьох островів Курильської гряди – Ітурупа, Шикотану, Кунаширу і Хабомаї. Вони були окуповані СРСР наприкінці Другої світової війни. Через територіальні суперечки Росія і Японія досі не підписали мирний договір.

У січні 2020 року в Москві відбувся черговий раунд переговорів між Володимиром Путіним і Японії Сіндзо Абе. Після переговорів Кремль заявив, що «поки не фіксує будь-яких змін в позиції Японії».

Війна в Україні

У квітні 2022 року колишній прем'єр-міністр Абе на симпозіумі у Токіо заявив, що президент Росії Володимир Путін «напився владою», і додав, що розмовляти з ним – те саме, що говорити з Ода Нобунага (японський військовий полководець, відомий своїм авторитарним режимом – ред.) про захист прав людини.

«Президент Путін здебільшого прихильник сильної влади, як воєначальник у період «воюючих провінцій». Ода Нобунага, якщо ви скажете про захист прав людини, навряд це зрозуміє», – сказав прем'єр.

У травні цього року Абе Сіндзо засудив загарбницькі дії Путіна в Україні: «Росія робить жорстоке вторгнення в Україну. Українські війська борються, щоби захистити свою Батьківщину. Ми маємо з цього урок».

Колишній прем'єр-міністр Абе також додав: «На жаль, Україна не має такого союзника, як країни НАТО, які могли б допомагати одна одній та боротися разом. Якби вона була в НАТО, Росія не напала б на неї. Ми повинні зміцнювати нашу країну та зміцнювати союзницькі зв'язки, щоб ніколи не трапилася війна і не сталося такої трагедії».

Нагадаємо, експрем'єр Японії помер у лікарні після отриманих поранень.

Напередодні невідомий мінімум двічі вистрілив у нього з дробовика зі спини. Колишній лідер правлячої Ліберально-демократичної партії виступав у рамках кампанії з виборів до Палати радників, запланованих на неділю.

ЗМІ опублікували кадри нападу на експрем'єра Японії (відео).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: