Нідерланди посилять військову присутність у Північному морі через дії РФ

Нідерланди посилять військову присутність у Північному морі через дії РФ
Міноборони Нідерландів закуповує два нові кораблі для забезпечення безпеки Північного моря
фото ілюстративне

Міноборони країни тепер постійно контролює зону відповідальності Нідерландів у Північному морі

Міністерство оборони Нідерландів закуповує додаткове обладнання для забезпечення безпеки своїх суден, нафтових вишок і вітряних турбін у Північному морі. Про це повідомляє пресслужба міністерства оборони країни.

Збройні сили також інвестують у супутникові потужності, щоб за допомогою різних інструментів спостереження можна було раніше виявити загрози життєво важливій інфраструктурі на морському дні. Одночасно у Збройних сил Нідерландів з 2027 року з'являться свої супутникові можливості.

За інформацією оборонного відомства відомо, що загрозу в основному становлять надводні кораблі, екіпажі яких здійснюють небажані дії під водою. «Це включає, наприклад, розвідку або пошкодження нафто- і газопроводів чи інтернет-кабелів. Тепер таким зловмисним людям набагато складніше зробити це непомітно. Тому що супутники з радарами із синтезованою апаратурою також розпізнають судна, які вимкнули свою систему ідентифікації», – уточнюється в релізі.

Крім того, міноборони закуповує два нові кораблі для забезпечення безпеки Північного моря, що підтвердив держсекретар відомства Крістоф ван дер Маат. Вони, за його словами, матимуть невеликий екіпаж і оснащені датчиками та підводним обладнанням для розслідування підозрілих ситуацій.

«Уже шість місяців оборона робить постійний внесок у виявлення загроз на морі. Це робиться в тісній співпраці з береговою охороною. Здобуваючи ці ресурси, військова організація зміцнює свої можливості розвідки та спостереження. Ця здатність сприяє стримуванню можливих виконавців диверсій і шпигунства», – підкреслюється в інформації міністерства.

Міноборони тепер постійно контролює зону відповідальності Нідерландів у Північному морі, а також прилеглу до неї територію. Це також передбачає співпрацю з іншими країнами, що межують із Північним морем.

Як зазначає міністерство оборони, єдине співробітництво здійснюється спільно з НАТО, Об'єднаним експедиційним корпусом і Північним військово-морським співробітництвом. Так, нещодавно в Гаазі було відкрито дослідницький центр з метою забезпечення безпеки підводної інфраструктури – Експериментальний центр з безпеки морського дна.

Також кілька міністерств Нідерландів працюють разом над Програмою захисту інфраструктури Північного моря, в якій Міністерство інфраструктури та водного господарства відіграє провідну роль.

Раніше міністерство оборони Нідерландів заявило, що російські винищувачі «створювали небезпечні ситуації» біля фрегата Hnlms Evertsen у Чорному морі. Зокрема, капітан судна Джордж Пастур заявив, що для «агресивних дій РФ не було жодних причин». За його словами, росіяни виконували небезпечні маневри поблизу нідерландського корабля впродовж кількох годин.

Читайте також: Десять країн Європи посилять військову присутність у Балтійському морі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: