Філіппіни передумали купувати у Росії гелікоптери на $227 млн

Філіппіни передумали купувати у Росії гелікоптери на $227 млн
Ексміністр оборони Делфін Лоренцана каже, що Маніла боїться імовірних санкцій за співпрацю з РФ
фото з відкритих джерел

Розірвана угода на придбання вертольотів Мі-17  

Уряд Філіппін скасував угоду про закупівлю 16 російських військово-транспортних гелікоптерів через побоювання можливих санкцій США, заявили філіппінські чиновники. Про це пише Associated Press.

Колишній міністр оборони Делфін Лоренцана заявив 26 липня, що він скасував угоду на 12,7 млрд песо ($227 млн) щодо придбання вертольотів Мі-17 у рішенні минулого місяця, яке було схвалено тодішнім президентом Родріго Дутерте до закінчення терміну його повноважень у червні.

«Ми можемо зіткнутися з санкціями», – сказав Лоренцана, описуючи способи, якими Вашингтон може висловити своє невдоволення, якщо Філіппіни продовжать угоду через загострення конфлікту Америки з Росією.

За його словами, американські служби безпеки знали про рішення Маніли і могли запропонувати подібні важкі вертольоти для військового використання Філіппін. Після того, як Лоренцана був начальником оборони при Дутерте, новий президент Фердинанд Маркос-молодший призначив Лоренцану очолити урядове агентство, відповідальне за перетворення колишніх військових баз на бізнес-центри.

Посол Філіппін у Вашингтоні Хосе Мануель Ромуальдес заявив, що угода була скасована, оскільки Маніла може зіткнутися з можливими санкціями відповідно до федерального закону США під назвою «Закон про протидію супротивникам Америки» за допомогою санкцій, якщо угода щодо гелікоптерів відбудеться.

Філіппінський військовий чиновник сказав, що угода з вертольотами піддасться «процесу припинення» після того, як буде прийнято рішення про її скасування, оскільки контракт уже було підписано. Росіяни можуть подати апеляцію, але у філіппінського уряду мало можливостей для перегляду, сказав чиновник, який говорив на умовах анонімності через відсутність повноважень публічно обговорювати це питання.

Відповідно до угоди про купівлю вертольотів, підписаної в листопаді, першу партію багатоцільових вертольотів планувала поставити російська компанія «Совтехноекспорт» приблизно через два роки. Відповідаючи на запитання в березні, чи вплине вторгнення Росії в Україну на цю покупку, Лоренцана сказав журналістам: «Ми не бачимо жодної ймовірності того, що це буде скасовано на даний момент», і додав, що «покаже лише час». Тоді Лоренцана сказав, що перший платіж Філіппіни здійснили в січні. Не було відразу зрозуміло, що станеться з платежем після рішення Філіппін відмовитися від угоди.

Вертольоти російського виробництва могли використовуватися для бойових дій, пошуково-рятувальних операцій і медичної евакуації на архіпелазі Південно-Східної Азії, який часто потерпає від тайфунів та інших стихійних лих, заявили філіппінські чиновники.

Нагадаємо, у березні Філіппіни проголосували «за» резолюції Генеральної Асамблеї ООН, яка вимагала негайного припинення нападу Москви на Україну та виведення всіх російських військ. Країна засудила вторгнення та повторила заклик Генерального секретаря ООН дотримуватись гуманітарних принципів для захисту цивільних осіб та цивільної інфраструктури в Україні.

Дутерте висловив стурбованість глобальним впливом російського вторгнення, але особисто не засудив його. Коли він був на посаді, він підтримував тісні стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним, якого він колись називав своїм «кумиром», і китайським лідером Сі Цзіньпіном, часто критикуючи політику безпеки США.

Про угоду
Філіппіни є договірним союзником Вашингтона, який запровадив жорсткі санкції, спрямовані на тиск на Москву, щоб вона відступила від України. Угода про придбання російських вертольотів була однією з кількох угод про купівлю зброї, підписаних протягом останніх місяців перебування Дутерте на посаді.

У лютому минулого року було підписано угоду на 32 млрд песо ($571 млн) щодо придбання 32 вертольотів S-70i Black Hawk у польського аерокосмічного виробника PZL Mielec. Це був найбільший контракт на придбання військових літаків, підписаний за часів Дутерте, заявили чиновники оборони Філіппін. Через фінансові обмеження Філіппіни роками намагалися модернізувати свою армію, одну з найбільш недофінансованих в Азії, щоб боротися з мусульманськими та комуністичними повстаннями, що тривають десятиліттями, і захищати свої території в спірному Південно-Китайському морі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: