Байден подзвонив Макрону після його заяв про потребу зменшити залежність від США

Байден подзвонив Макрону після його заяв про потребу зменшити залежність від США
У Єлисейському палаці заявили, що Китай відіграє важливу роль у завершенні війни в Україні
фото: DW

Це була перша телефонна розмова між лідерами після того, як очільник Франції закликав ЄС зменшити залежність від США і застеріг від втягування в кризу навколо Тайваню

Президент Сполучених Штатів Джо Байден у четвер, 20 квітня, провів телефонну розмову з французьким колегою Емманюелем Макроном. Про це повідомили пресслужби Білого дому та Єлисейського палацу.

У повідомленні американської сторони зазначається, що лідери двох країн обговорили нещодавній візит президента Франції до Китаю та ситуацію довкола Тайванської протоки, а також підтвердили свою непохитну підтримку України на тлі жорстокої агресії Росії.

Водночас у повідомленні офісу Макрона окремо наголошується, що Китай відіграє важливу роль у сприянні в середньостроковій перспективі завершенню війни в Україні відповідно до принципів і цілей Статуту ООН.

«Голови двох держав погодилися з важливістю продовження взаємодії з китайською владою на цій основі», – йдеться в повідомленні французької сторони.

Також Байден порушив питання про необхідність посилити військовий потенціал Європи, а Макрон запевнив, що Франція відіграватиме в цьому повноцінну роль та ухвалить новий закон про військові програми.

До відома, це перша телефонна розмова між лідерами після того, як очільник Франції закликав ЄС зменшити залежність від США і застеріг від втягування в кризу навколо Тайваню, спричинену «американським ритмом і надмірною реакцією КНР». 

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон звернувся до Китаю з планом, який, на його думку, потенційно може посадити за стіл переговорів Україну та Росію.

Як повідомлялося, голова КНР Сі Цзіньпін під час зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном схиляв його до «протистояння» з США.

Читайте також: Навіщо Макрон знову вирішив грати роль великого миротворця

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: