Путін вперше визнав згубний вплив західних санкцій

Путін вперше визнав згубний вплив західних санкцій
Російська чорна металургія може першою постраждати через санкції Заходу
фото з російських ЗМІ

Диктатор назвав галузь, яка постраждає першою

Через санкції Заходу низка галузей російської економіки, у тому числі чорна металургія, «сигналізує про ризики суттєвого зниження виробництва в середньостроковій перспективі». Про це заявив на нараді з економіки президент Росії Володимир Путін, передає «Інтерфакс».

«Ми вже провели низку галузевих нарад, як ви знаєте, де разом із представниками бізнесу та профільних відомств позначили пріоритетні завдання та наші подальші дії, домовилися про конкретні заходи підтримки підприємств, компаній, трудових колективів у нинішніх умовах», – сказав він.

Як заявив журналістам міністр промисловості та торгівлі Денис Мантуров, Мінпромторг і Мінфін Росії до кінця червня детально проаналізують рівень фінансової стабільності російських металургів для ухвалення рішень щодо додаткових заходів підтримки, у тому числі скасування акцизу на сталь.

За словами російського міністра, основний акцент у дискусії з Мінфіном спрямовано на «забезпечення ефективності експорту металургійної продукції». Мінпромторг поки не бачить потреби в ухваленні термінового рішення щодо скасування акцизу на сталь.

Мантуров зазначив, що за перші чотири місяці фінансовий результат щодо підприємств металургії «непоганий» у порівнянні з 2021 роком, тому терміново ухвалювати рішення про скасування акцизу на сталь, на його думку, не потрібно. Однак такий діалог з Міністерством фінансів РФ уже ведеться.

Міністр також не виключив можливість скасування підвищеного податку на залізну руду і вугілля. Однак, за його словами, все «залежатиме від курсу рубля»

У Мінпромторгу раніше заявили, що питання скасування акцизу на сталь потребує повторного обговорення за поточних умов зниження рентабельності металургів.

«Цей механізм задумувався і працює у разі «надлишкової рентабельності» підприємств, однак ми бачимо, що на даний момент у металургійних заводів починає знижуватися рентабельність, а значить, і їхній прибуток. Якщо в перші місяці року цього не було помітно, то у травні ця тенденція стала очевидною», – заявили у відомстві.

Акциз на сталь набув чинності з 1 січня, прийшовши на зміну експортним митам, що діяли з серпня по кінець грудня 2021 року. Ставка акцизу становить 2,7% від середньомісячної експортної ціни слябу у морських портах півдня Росії. З січня цього року у Росії набув чинності також підвищений податок для металургів: ставку для залізняку встановлено в розмірі 4,8% від котирування на сировину в Китаї (азійський ринок Iron Ore Fines), для коксівного вугілля – на рівні 1,5% від середньої ціни на сировину на базі котирувань FOB Australia Premium Coking Coal.

Нагадаємо, раніше російська металургія, обкладена західними санкціями, звернула увагу на азійські ринки, але тамтешні покупці готові працювати із виробниками з країни-агресора лише за умови великих знижок. Крім того, компанія кремлівського олігарха Романа Абрамовича Evraz Group визнала факт економічних проблем.

У середині травня стало відомо, що Росія тільки за другу половину квітня експортувала до Китаю майже 400 тис. тонн сталевого напівфабрикату (сляба), тоді як за увесь 2021 рік Китай імпортував із Росії усього 83,98 тис. тонн сляба.

Додамо, що холдинг Evraz Group на початку травня потрапив під санкції Великої Британії. Також бізнес Романа Абрамовича може опинитися у санкційному списку міністерства фінансів США.

Також нагадаємо, що раніше Аліна Кабаєва, яку ЗМІ називають коханкою Путіна, на ТБ у звичній для російської влади манері почала розповідати, що санкції проти РФ лише на користь країні, зокрема вітчизняному спорту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: