Країни G20 хочуть зобов'язати мільярдерів платити 2% податку на багатство

Країни G20 хочуть зобов'язати мільярдерів платити 2% податку на багатство
Міністри зазначають, що пропозиція з податком отримала переважну підтримку громадськості, а опитування громадської думки показують, що до 80% виборців виступають за
фото з відкритих джерел

Бразилія, яка наразі головує в G20, внесла оподаткування мільярдерів до порядку денного на цьогорічній зустрічі міністрів фінансів

Німеччина, Іспанія, Бразилія та Південно-Африканська Республіка внесли пропозицію, аби 3000 мільярдерів по всьому світу сплачували щонайменше 2% податку на свої статки. Це залучило б понад $310 мрлд на рік для глобальної боротьби з бідністю, нерівністю та змінами клімату. Про це пише Guardian.

Міністри чотирьох країн кажуть, що податок у 2% зменшить нерівність і залучить державні кошти, які необхідні після економічних потрясінь пандемії, кліматичної кризи та війн у Європі й на Близькому Сході.

Очільники відомств закликають більше країн приєднатися до їхньої кампанії, кажучи, що зібраної щорічної суми буде достатньо, щоб покрити приблизну вартість збитків, завданих усіма екстремальними погодними явищами минулого року.

«Податок може бути розроблений як мінімальний збір, еквівалентний 2% від багатства надбагатих. Це не буде стосуватися мільярдерів, які вже сплачують справедливу частку податку на прибуток. Ті ж, кому вдасться уникнути сплати податку на прибуток, будуть зобов’язані більше робити внесок у спільне благо», – наголошують міністри.

Бразилія, яка наразі головує в G20, внесла оподаткування мільярдерів до порядку денного на зустрічі міністрів фінансів на початку цього року. План знову обговорюватимуть на саміті G20 у червні.

Франція заявила про підтримку податку на багатство, а США, хоча й непублічно не підтримують такий податок, не виступили проти нього.

Дослідження Oxfam, опубліковане цього року, показало, що наприкінці 2023 року мільярдери були на 3,3 трильйона доларів – або на 34% – багатшими, ніж у 2020 році. Усе через зростання цін на активи під час та після пандемії коронавірусу. Тим часом дослідження Світового банку показало, що пандемія призупинила скорочення бідності.

Французький економіст Даніель Зукман, посилаючись на опитування громадської думки, вважає, що до 80% виборців виступають за податки на багатство. Попри це, економіст зауважує, що «надбагаті боротимуться» проти цього, зокрема «лобіюватимуть уряди та використовуватимуть ЗМІ, які їм належать».

Нагадаємо, уряди ЄС втрачають приголомшливі €286,5 млрд щорічного доходу, що еквівалентно €33 млн євро на годину, через їх неспроможність обкласти справедливим податком найбагатших європейців.

Відповідно до аналізу Oxfam, ця сума еквівалентна ВВП Фінляндії. Вона вказує на те, що європейський податок на багатство в розмірі до 5% мав би підвищуватись щороку, але цього не роблять. 

Найбагатший 1% людей у Європі володіє майже половиною всіх фінансових статків на континенті, включаючи банківські депозити, акції, облігації та позики. З 2020 року мільярдери ЄС збільшили свої накопичені статки на третину, досягнувши торік €1,9 трлн. Водночас 99% населення ЄС стали біднішими.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Нардеп Данило Гетманцев визнає, що не всім його колегам комфортно у Верховній Раді
Данило Гетманцев: Прикривати меншими донатами несплату податків – це звичайне мародерство Інтерв'ю
Папа Франциск очолив на площі Святого Петра у Ватикані Святу Месу
Папа у великодньому посланні звернувся із несподіваним закликом до України та Росії
Вцілілих внаслідок падіння авіабомби евакуювали й тримають разом
Росіяни «загубили» авіабомбу біля вокзалу в окупованому Рубіжному
4 квітня 2024 року росіяни влучили у рятувальників, які ліквідовували наслідки попереднього обстрілу
Повітряні сили пояснили складність відбиття ракетних атак по Харкову
Громадяни України становили понад 98% тих, хто отримав тимчасовий захисn
Євростат повідомив, із яких країн ЄС активно виїжджають українські біженці
Пенсіонери у Іспанії можуть отримувати цілком пристойні виплати від держави
Названо країну, де пенсіонери отримують найбільші виплати у світі
2,4 тис. осіб потрапили до Реєстру корупціонерів у 2023 році
У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021
Загалом з часу заснування програми допомога від Фонду була надана вже понад 14 тисячам родин
З початку 2024 року Фонд Дениса Парамонова допоміг майже трьом тисячам жителям деокупованих територій волонтерська ініціатива
«Люди, використовуючи старі мирні практики ухилення від оподаткування, не відчувають війну»
«Донатами не прикриєшся». Гетманцев попередив податкових ухилянтів
Дата публікації новини: