Як Росія зомбує своїх дітей та чому Джонсон допомагає Україні. Світова преса про війну

Дайджест
Як Росія зомбує своїх дітей та чому Джонсон допомагає Україні. Світова преса про війну
Інозмі висвітлюють тему війни в Україні

Півтора місяця війна в Україні не сходить з перших шпальт

Топові іноземні ЗМІ обговорюють вплив російської пропаганди на дітей і візит Бориса Джонсона в Київ.

Київська подорож Бориса Джонсона

Британське видання Іnews присвятило статтю раптовому візиту Бориса Джонсона в Київ.

«Допомагаючи Україні, Борис Джонсон також врятував власну політичну кар’єру, і він це знає» «Допомагаючи Україні, Борис Джонсон також врятував власну політичну кар’єру, і він це знає»

Зараз у Вестмінстері точаться розмови про те, що Борис Джонсон врятував свою кар’єру шляхом реакції на війну, вип’ятив своє лідерство, насолоджується теплом вдячності від президента Зеленського та образами з боку Кремля.

«Він посилив цей ефект своїм несподіваним візитом до Києва. Ці візити – важлива демонстрація підтримки. І прем’єр-міністр продемонстрував сталеву відповідь на атаку Росії, – йдеться у матеріалі. – Джонсон схопився за війну як потопельник, оскільки відчув, що напад Путіна став його шансом для порятунку від незадоволення британців через Partygate (викриття участі Джонсона у масштабних вечірках на піку спалаху Covid-19), коли уряд накладав найрішучіші обмеження для громадян, а потім сам ігнорував їх».

Крім того, видання нагадує про проблему біженців, яку «прихильники Brexit, такі як Джонсон, використовували навіть після втручання Путіна в громадянську війну у Сирії».

«Так, Джонсон заслуговує на повагу за те, що він підтримав українську боротьбу. Але сувора правда полягає в тому, що зрештою, амбіції, моральна гнучкість і надзвичайний прагматизм прем’єр-міністра роблять його ненадійним союзником. Є побоюваня, що нові друзі Джонсона в Києві можуть невдовзі виявити, що він не є надійним союзником, оскільки його увага швидко переходить на інші справи», – зазначено у публікації.

Російських дітей примушують підтримати війну

Російських школярів і дошкільнят вербують, щоби вони публічно демонстрували підтримку вторгненню, зазначає «Радіо Свобода».

«Батьки мовчать»: в російські школи вторглася пропаганда на підтримку війни в Україні» «Батьки мовчать»: в російські школи вторглася пропаганда на підтримку війни в Україні»

«У березні дитячі садки та школи (у Російській Федераціхї – «Главком») почали публікувати звіти в соціальних мережах про різноманітні заходи на підтримку воєнної активності держави. Усе це мало вигляд масової скоординованої кампанії. Латинська літера Z, яка стала неофіційним символом підтримки війни і яку критики війни назвали «звастикою», з’явилася на дверях і вікнах шкіл», – йдеться у матеріалі.

«Якщо діти стоять з прапором, це справді погано? Це не фашистська свастика… Так, це підтримка армії, але я вважаю, що ми повинні підтримувати армію. Треба виховувати патріотів», – коментує директор однієї з російських шкіл.

Учні калінінградської школи №3 вчили пісню, яка окреслювала географічні межі «Руської землі», включаючи такі місця, як українські міста Одеса, Луганськ, Донецьк, Придністровська область Молдови і американський штат Аляска. «Текст я знайшла випадково, – сказала мати одного учня, яка виклала пісню в Інтернет. – Мій син нічого про це не сказав. Діти вчили пісню протягом тижня. Я думаю, що вони її співають у рамках святкування Дня Перемоги (9 травня)».

Учнів російських шкіл змушують писати листи російським солдатам в Україні.

«Що я маю написати? «Я дуже рада, що ти пішов вбивати людей»? Я запитала, що пишуть інші. Вони написали те, що мали написати, аби вчителька на них не кричала. Вони просто знайшли в Інтернеті подібні тексти і скопіювали їх... Одна дівчина знайшла синоніми слова «героїчний» і використала їх усі», – коментує дев’ятикласниця.

«Батьки ж мовчать, ніби нічого не відбувається», – підкреслює видання.

Індійська преса публікує репортаж з Луганщини

Індійська медіакомпанія NDTV опублікувала репортаж зі сходу України: журналісти поспілкувалися із пораненими цивільними та їхніми лікарями. Ця публікація важлива зокрема і тим, що саме в індійському сегменті Twitter зараз активно поширюються проросійські наративи.

«Український лікарняний потяг відправляє пацієнтів у безпеку, сподіваючись, що «найгірше позаду» «Український лікарняний потяг відправляє пацієнтів у безпеку, сподіваючись, що «найгірше позаду»

Українець Євген Перепелиця розповів, як втратив ногу під час обстрілу у рідному місті Гірське на сході Луганщини. В цей момент він був надворі

«Я зробив один крок вперед, а коли зробив другий, то впав. Виявилося, що снаряд поцілив дуже близько від мене, влучив у пам’ятник і уламок від нього відірвав мені ногу», – згадує він.

29-річна дружина Юлія розповідає, що вона ледь не втратила Євгена. «Він двічі був без свідомості в реанімації. Ми не змогли врятувати його ногу, але ми врятували йому життя», – сказала вона.

«За даними ООН, щонайменше 1793 мирних жителя були вбиті та 2439 поранені з моменту вторгнення Росії, але фактична кількість, ймовірно, набагато вище. Понад 10 мільйонів людей були змушені покинути свої домівки», – нагадує NDTV.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: