«Виверження» Помпео: чому Трамп змінює Держсекретаря?

кадри
«Виверження» Помпео: чому Трамп змінює Держсекретаря?
Рекс Тіллерсон

Чого чекати Україні від нового призначення?

Після року перебування Дональда Трампа на президентській посаді Білий Дім почав реформування команди. На посаді Державного секретаря США з’явиться нове обличчя. До кандидатури нового Держсекретаря придивляються пильно. Що логічно. В США Держсекретар - це четверта за важливістю посадова особа.

Отже, у вівторок, 13 березня, Президент США Дональд Трамп підписав заяву на звільнення Державного секретаря Рекса Тіллерсона. Примітно, що президент попросив Тіллерсона написати заяву тоді, коли той перебував у відрядженні у Африці і на прохання глави держави терміново повернувся до Вашингтону. Замість Рекса Тіллерсона Держсекретарем Дональд Трамп бачить кандидатуру Глави ЦРУ Майка Помпео, яку має затвердити Сенат.

Ще в липні минулого року телеканал CNN повідомив про те, що Тіллерсон думає про власну відставку, оскільки має розбіжності з Дональдом Трампом. Підтримала тему The Washington Post першого вересня 2017-го. Газета з посиланням на власні джерела писала, що очільник Білого дому незадоволений роботою Держсекретаря. Нібито позиції Трампа і Тіллерсона не співпадали в питаннях чисельності американських військ в Афганістані, блокади Катару і Куби.

«Главком» зібрав найбільш цікаві оцінки змін у Білому домі:

Примітно, що загалом експерти схиляються до того, що кандидатура Помпео є позитивною для американсько-українських відносин. А її зміна спричинена бажанням Трампа вести жорсткішу зовнішню політику.

«Наприклад, у квітні 2014 року він відвідав Україну і розкритикував адміністрацію Обами за слабку допомогу Україні у війні з російським окупантом», - згадує на своїй сторінці у Facebook політичний оглядач Олексій Мінаков. Експерт зазначає і тодішню прихильність Помпео до нинішнього президента України, і наводить слова американського високопосадовця, висловлені ним чотири роки тому: «Там (в Україні) будуть демократичні вибори і є гідні кандидати. Все буде добре. З моєї точки зору, найкращим кандидатом є пан Порошенко (мова йшла про президентські вибори в Україні у 2014-му році)», - казав Помпео.

Директор Аналітичної групи DaVinchi AG Анатолій Баронін наголошує, що президент Трамп позбавляється від «токсичних» людей в своїй команді, які звинувачуються політичними опонентами всередині США у зв’язках з Кремлем. «Аналіз коментарів президента свідчить на користь того, що позиція Тіллерсона була більш м’якою, ніж погляди президента, що сформовані подіями останнього року. Таким чином, з цього випливає, що зовнішньополітичний курс Трампа переважно формується оточенням, і останнім часом виникла очевидна розбіжність між пропозиціями та оцінками команди президента та об’єктивною реальністю. Президент США намагається знизити політичний тиск та додаткові ризики під час чергового загострення відносин з Російською Федерацією у справі Скрипаля. Висунення кандидатури Директора ЦРУ Майка Помпео – це свідчення того, що Вашингтон приймає виклик Російської Федерації щодо подальшої конфронтації та переходить до формату активних дій. Очевидно, що політика Вашингтону стане більш жорсткою не тільки щодо Росії. Очікується продовження переформатування президентської команди, посилення її представниками «яструбів» та скорочення представників «бізнесу» на зовнішньому напрямку», - написав Баронін на своїй сторінці у Facebook.

Підтримує таку позицію і політолог Сергій Таран. За його словами, зміна Тіллерсона на Помпео означатиме зміщення зовнішньої політики США у бік твердої лінії, зокрема, і щодо Росії. «Якщо Тілерсон до призначення секретарем Держдепу мав у біографії бізнес та орден від Путіна, що за задумом Трампа мало домомогти йому у вмінні домовлятися із світовими фріками, то Помпео має у біографії військову службу, міцні республіканські корені та антиросійські звинувачення у якості керівника ЦРУ», - пише Таран.

За словами заступника директора Інституту світової політики Миколи Бєлєскова, Майк Помпео має власні погляди і в напрямку амбіцій Ірану і щодо КНДР, які схожі з тими, які має Дональд Трамп і полягають у необхідності активно протидіяти цим країнам. «Він повністю підтримує теорію, яку поширює Білий дім щодо Північної Кореї, в тому, що її не вдасться стримати в разі застосування нею ядерної зброї, а тому потрібно активно діяти в цьому напрямку», - сказав Бєлєсков у коментарі «Главкому». Експерт також згадав, що Помпео захищав Трампа, коли того критикували, що, вочевидь, додало йому бонусів для того, щоби президент США обрав саме його як Держсекретаря США.

Народний депутат з БПП Ольга Бєлькова називає Майка Помпео сильним в питаннях «енергетики» і її національних та геополітичних наслідків, однак не прихильником альтернативної енергетики. «Пан Помпео не є сильно великим прихильником нової енергії та дискусій про зміни клімату, за часів своєї каденції в Конгресі, виступав на боці посилення розвитку нафтогазового комплексу. Він був автором ініціатив щодо спрощення режиму регуляцій для газогонів. Очевидно, можна очікувати великий інтерес нового Держсекретаря до геополітичних позицій США у частині ринку газу в ЄС та світі. Це добре для України, бо наші інтереси співпадають», - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко у коментарі «Главкому» дипломатично заявила, що сподівається на стійкість інститутів, які є у США, та які гарантуватимуть стратегічність і незмінність курсу, що проводить США. «Останнім часом ми бачили у наших двосторонніх відносинах важливе пожвавлення і ухвалення політичного рішення у наданні нам летальної зброї, і в економічній діяльності, …і в Палаті представників і в Сенаті спостерігаємо двопартійну підтримку України в останні роки. Сподіваюся, що такі потужні високопосадовці як Джеймс Меттіс (Міністр оборони США), як Герберт Макмастер (радник президента США з нацбезпеки), як Курт Волкер (спецпредставник США по Україні), як Уесс Мітчел (помічник Держсекретаря США з питань Європи і Євразії) працюватимуть далі. Тобто люди, які займають жорстку позицію у протидії, у відсічі російській агресії, у питаннях посиленні санкцій, питанні недопущення «Північного потоку-2», у питаннях, де наші національні інтереси співпадають з американськими», - сказала Гопко.

Майк Помпео народився у місті Оріндж (Каліфорнія) 30 грудня 1963 року у родині італійського походження. Вчився у середній школ Лос-Амігоса в місті Фонтан-Веллі. У 1986 році Помпео закінчив Військову академію США у Вест-Пойнті, а потім служив в армії Сполучених Штатів з 1986 по 1991 роки як офіцер кавалерії бронетанкової дивізії. Має ступінь доктора права Гарвардського університету, який закінчив у 1994 році. Працював адвокатом. У 2011-2017 роках представляв штат Канзас у Палаті представників США. З січня 2017-го року і до останнього часу був директором Центрального розвідувального управління США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: