В Естонії суттєво зменшились пожертви для українців

В Естонії суттєво зменшились пожертви для українців
Естонія почала збирати менше коштів для України
фото із відкритих джерел

Громадяни Естонії стали менше уваги приділяти допомозі українцям 

Сума пожертв, отриманих основними українськими гуманітарними організаціями в Естонії, наприкінці 2023 року була в п’ять разів меншою, ніж на початку року. Окремі особи, компанії та організації в Естонії минулого року пожертвували українським гуманітарним організаціям понад 3 мільйони євро. Про це пише ERR.

Пожертви на користь найбільших українських гуманітарних організацій були особливо високими в перші кілька місяців 2023 року. За перші три місяці шість найбільших організацій Естонії отримали майже 1, 8 млн євро пожертв. За останні три місяці ця цифра була майже в п’ять разів меншою – 320 тис. євро.

Волонтерська асоціація порятунку (Päästeliit) зібрала найбільше пожертв за рік, на загальну суму 1, 2 млн євро. Проте більша частина цієї суми, майже 1 ,1 млн євро, – це ціна робота-сапера MV-4, переданого Україні. Не враховуючи цього одного великого пожертвування, Асоціація рятувальників зібрала 101 тис. євро.

Ще однією організацією, що зібрала понад 1 мільйон євро стала «Слава Україні». До скандалу, пов’язаного з її попереднім генеральним директором, це була найбільша організація, яка збирала кошти на допомогу Україні. В березні вона зібрала 342, 3 тис. євро пожертв, у квітні – 52,5 тис. євро, в травні – 18, 4 тис. євро. За останні три місяці року організація збирала в середньому 5 760 євро на місяць.

Якщо на початку 2023 року найбільше пожертвувань отримала «Слава Україні», то восени Mondo зібрав найбільше коштів для України, зібравши майже €100 тис. Ці цифри не включають пожертвування, зроблені в грудні.

В Естонії суттєво зменшились пожертви для українців  фото 1

Менеджер із комунікацій Mondo Келлі Ік зазначила, що організація відновила одинадцять будинків у Київській, Миколаївській та Херсонській областях у 2023 році та відремонтувала притулок у Хмельницькій області, забезпечивши безпечне місце для 35 ВПО (внутрішньо переміщених осіб). Крім того, близько 400 сімей області також отримали гігієнічні набори у Херсоні.

Генеральний директор NGO Support Ukraine Антс Ерм сказав, що його організація зібрала понад 120 тис. євро у 2023 році, а з початку минулого року загалом здійснила 33 місії допомоги Україні.

«Минулого року здійснивши 18 місій допомоги, ми доставили в Україну понад 30 тонн тактичної, медичної, гуманітарної та продовольчої допомоги. Це понад 40 одиниць техніки, мінометів, безпілотників, обладнання для нічного спостереження, а також вісім вагонів шин тощо. дві тонни гуманітарної допомоги для передачі Харківському Естонському Товариству у звільнених регіонах Сходу України (Харківській, Сумській, Донецькій та Луганській областях)», – сказав Ерм.

До слова, з літа цього року кількість українських біженців, які прибувають до Естонії, неухильно знижується. На початку листопада цього року Український інформаційний центр у Тарту припинив свою діяльність. Подібний центр у Нарві відзначає помітне падіння відвідуваності – у певні дні туди навіть ніхто не заходить. Кількість людей з тимчасовим захистом в Естонії теж стає меншим.

Станом на кінець листопада громадян України, які мають міжнародний захист, в Естонії налічувалося трохи більше 5,5 тис. Посвідку на проживання на підставі тимчасового захисту мають близько 35,5 тис. осіб. На початку року ця кількість перевищувала 38 тис. З початку року відмовилися від тимчасового захисту понад 6 тис. осіб. Понад 29 тис. подали клопотання про продовження.

Читайте також: Естонія змінює підходи щодо допомоги біженцям з України

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: