Нова конституція Куби дозволить приватну власність

Нова конституція Куби дозволить приватну власність

Документ вводить посаду президента, яку можна буде займати не більше 10 років підряд

Нова конституція Куби введе в республіці посаду президента і обмежить перебування на ній десятьма роками. Опис проекту нового закону опубліковано в газета Granma, яка є офіційним друкованим органом ЦК Компартії Куби.

Законодавчу базу для реформування конституції розробила робоча група під головуванням Рауля Кастро при співробітництві ряду фахівців. Комісію, яка займеться реформуванням Конституції, було вирішено створити 2 червня. У неї, крім кубинського лідера, увійшли другий секретар ЦК Компартії і 33 депутати. Комісія представила проект нової конституції Куби на сьомому пленарному засіданні ЦК партії і держради. Документ представлять на розгляд національних зборів народної влади 21, 22 і 23 липня.

Вводяться посади президента і прем'єр-міністра республіки. Президент буде виконувати функції глави держави і обиратися Національною асамблеєю народної влади (однопалатним парламентом) з числа депутатів на п'ять років з правом займати цю посаду не більше двох термінів поспіль.

Відповідно до нинішньої конституції, главою держави є голова Держради і Ради міністрів. У квітні 2018 року на цю посаду було обрано Мігеля Діас-Канеля, колишнього віце-президента країни. Він став першим кубинським лідером не з родини Кастро після революції 1959 року. Перебування на цій посаді на Кубі зараз не обмежена за часом.

Вводиться посада прем'єр-міністра, який буде очолювати Раду міністрів - вищий орган виконавчої влади країни. У країні відбудеться розподіл постів президента і глави уряду.

В новому Основному Законі як і раніше буде зафіксовано положення про соціалістичний характер держави і керівної ролі Комуністичної партії в житті суспільства.

У документі з'явиться пункт, який визнає вільний ринок і нові форми власності, в тому числі приватну власність. Однак в країні збережеться положення про державну власність на основні виробництва і планового характеру економіки.

Вперше в конституцію планують внести пункт про заборону дискримінації за статевою, етнічною ознаками та інвалідності.

Нинішня конституція Куби була прийнята в 1976 році, в неї вносили зміни в 1992 і 2002 роках.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: