МЗС Росії опублікувало список питань до Великої Британії у справі отруєння Скрипаля

МЗС Росії опублікувало список питань до Великої Британії у справі отруєння Скрипаля

Через місяць після отруєння МЗС РФ відповіло Британії на звинувачення запитаннями

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало питання, які російське посольство направило МЗС Великої Британії у зв'язку зі звинуваченнями проти Москви в отруєнні російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля. Питання були опубліковані на сайті російського МЗС.

«31 березня Посольство Російської Федерації в Лондоні направило зовнішньополітичному відомству Великої Британії ноту зі списком питань до британській стороні за сфабрикованим проти Росії «справі Скрипаль», - йдеться у повідомленні.

Нижче наводим повний перелік питань:

1. Чому Росії відмовлено в праві консульського доступу до двох російських громадян, які постраждали на британській території?
2. Які конкретні антидоти і в якій формі були введені постраждалим? Як такі антидоти виявилися у британських медиків на місці інциденту?
3. На якій підставі Франція була залучена до технічного співробітництва в розслідуванні інциденту, в якому постраждали російські громадяни?
4. Чи повідомляла Велика Британія Організацію із заборони хімічної зброї про підключення Франції до розслідування інциденту в Солсбері?
5. Яке відношення має Франція до інциденту з двома російськими громадянами на території Великої Британії?
6. Які норми процесуального законодавства Великої Британії дозволяють залучати до внутрішньонаціонального розслідування іноземну державу?
7. Які докази передавалися Франції для вивчення і проведення власного розслідування?
8. Чи були присутні французькі фахівці при заборі біоматеріалу у Сергія і Юлії Скрипаль?
9. Чи проводилося дослідження французькими фахівцями біоматеріалів Сергія і Юлії Скрипаль і в яких конкретно лабораторіях?
10. Чи є в розпорядженні Великої Британії матеріали проведеного Францією розслідування?
11. Чи передано результати французького розслідування в розпорядження техсекретаріату Організації із заборони хімічної зброї?
12. На підставі яких ознак (маркерів) встановлено нібито «російське походження» речовини, застосованої в Солсбері?
13. Чи є у Великої Британії контрольні зразки-еталони бойової отруйної речовини, яке британські представники називають «Новачком»?
14. Чи розроблялися зразки бойової отруйної речовини типу «Новачок» (за британською термінологією) або його аналоги в Великою Британією?

Нагадаємо, вже 29 країн висилають російських дипломатів у зв'язку з отруєнням у Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Крім того, Болгарія, Люксембург, Словаччина, Мальта та Португалія відкликали своїх послів в РФ для консультацій. Серед країн ЄС жодним чином не «покарали» Росію Австрія, Кіпр та Греція.

Відзначимо, 26 березня Адміністрація президента США Дональда Трампа винесла рішення про висилку 60 російських дипломатів та закриття останнього дипломатичного форпосту Москви на західному узбережжі країни, в Сіетлі.

Україна на знак солідарності з Британією і трансатлантичними союзниками та в координації з країнами ЄС видворила 13 російських дипломатів.

Росія в порядку відповідних заходів висилає 58 співробітників посольства США в Москві і двох працівників генерального консульства США в Єкатеринбурзі.

У відповідь на висилку російських дипломатів через отруєння російського екс-шпигуна Скрипаля у Великій Британії Росія оголосила персонами нон грата дипломатів 23 країн світу

Речниця Держдепу США Хізер Науерт заявила, що «дзеркальні» дії російського уряду щодо вислання 60 американських дипломатів з РФ не мають під собою обгрунтування, а лише свідчать про бажання Росії ухилитися від подальшого діалогу.

Тим часом, посол Росії у США поскаржився, що американські політики його ігнорують.

31 березня стало відомо, що Росія висилає дипломатів Нідерландів, Італії, Польщі, Фінляндії та Литви у відповідь на висилку російських послів з цих країн через справу Скрипаля. 

Як відомо, 4 березня у британському Солсбері чоловіку і жінці стали погано в торговому центрі, після чого вони були шпиталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною. Постраждалими виявилися російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великої Британії, та його донька.

Після того, у Великій Британії шпиталізували двох поліцейських, які займались розслідуванням отруєння екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля.

7 березня ЗМІ повідомили, що речовину, якою у Великій Британії, імовірно, отруїли Скрипаля, було використано під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві (Росія) на Дубровці в 2002 році. Це був газ «Новачок».

28 березня стало відомо, що Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною в їхньому будинку в Солсбері.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: