«Жити з вірусом». Італія увійшла у другу фазу боротьби з Covid-19

ПАНДЕМІЯ
«Жити з вірусом». Італія увійшла у другу фазу боротьби з Covid-19
Італія під час пандемії коронавірусу
Італійці тепер зможуть більше пересуватися
Фото: AAP

Після двох місяців пандемічного жаху влада зважилась на послаблення режиму

Італія нарешті може трохи зітхнути з полегшенням! Сьогодні, 4 травня, стартувала довгоочікувана Фаза 2 надзвичайної ситуації, спровокованої боротьбою з коронавірусом. Країна починає перезавантажуватися після двох місяців ізоляції, викликаного пандемією. Новий Декрет, який включає багато нововведень, діятиме два тижні і триватиме до 17 травня.

Тож італійці тепер зможуть більше пересуватися, але під забороною подорожі між регіонами. Влада дає добро на відвідування родичів, дозволені проведення поховань за участю максимум 15 осіб, але поки що під табу – служби в церквах. Втім, ключове слово Фази 2 - соціальна дистанція. На цьому наголошує прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте: «Ви проявили силу, зараз починається новий етап. Ми повинні підійти до нього системно і відповідально, щоб уникнути ризику повторного розповсюдження інфекції. Єдиний спосіб жити з вірусом –  тримати соціальну відстань принаймні на один метр».


Служби в церквах – поки що під табу. (Фото: Fotogramma )

Служби в церквах – поки що під табу. (Фото: Fotogramma )

 

Джузеппе Конте довелося витримати тиск опозиції уряду та окремих губернаторів регіонів, які прагнуть більше свободи на другому етапі і навіть погрожують страйками. Так губернатор Калабрії Жоле Сантеллі видала постанову про відкриття барів і ресторанів вже 30 квітня, тоді як уряд Італії планує їх відкриття не раніше 1 червня.

Втім, відповідь прем'єр-міністра була однозначною: «Якщо ви одночасно відкриєте школи і повернете всіх до роботи, це призведе до нового вибуху епідемії! Я скажу максимально ясно, навіть якщо ризикую бути непопулярним, уряд не може негайно забезпечити повернення до нормального стану. Звіт техніко-наукового комітету підтверджує, що повне відкриття 4 травня призвело б до дуже високого ризику поновлення інфекції. Друга фаза – це співіснування з вірусом, а не звільнення від вірусу».

Кінець жорсткого локдауну

Локдаун в Італії був більш ніж суворий, особливо в Ломбардії, на яку припадає майже половина усіх заражених та померлих від Covid-19. На 3 травня і від початку епідемії в країні зафіксовано 210717 хворих, з них 28884 пішли з життя.

У країни, яка першою в Європі зіткнулася з «невидимим ворогом», іншого вибору не було, крім як жорстко обмежити пересування громадян. Адже показники смертності в таких провінціях як Бергамо, Кремона, Брешія в березні 2020 року в чотири рази перевищували середньостатичні дані попередніх місяців.

Тож італійці протягом двох місяців могли вийти з дому фактично з чотирьох причин: на роботу, за крайньої потреби в особистих справах, через стан здоров'я, за покупками. Будь-яка несанкціонована поява на вулиці каралася штрафом у 406 євро. І таких штрафів лише на Великдень накладено 14 тис. і під 200 тис. за весь карантин.


Тенденція смертності в місті Бергамо. Розподіл за статтю

Але останні дані перед початком Фази 2 підтверджують стабільний спад епідемії. 3 травня зафіксовано рекордно низький показник з 14 березня - 174 випадки смерті (минулого тижня було від 192 до 382 померлих щодня). Також наприкінці квітня спостерігалася велика кількість тих, хто одужав:  від 1500 до 4500 щодня, загалом 81.654 на даний момент.

Отже, що саме чекає на італійців з 4 травня?


Свобода пересування

Можна переміщатися в межах одного регіону, але між різними подорожувати заборонено. Виняток – доведені робочі потреби, термінова невідкладність або причини, пов’язані зі здоров’ям, про які потрібно заявити в автосертифікаті. Також після локдауну дозволено повернутися додому тим, хто застряг на карантині в інших містах через навчання або роботу. Під питанням трансфер на дачі, про який так мріяли італійці. Спочатку новий указ дозволяв переїхати в так звані другі будинки, якщо вони знаходяться біля моря, в сільській місцевості або в горах в межах області проживання. Але згідно з останніми уточненнями, що вносились буквально вихідними, «переїзд до другого будинку не є необхідністю».

Візити до родичів

Нарешті можна відвідати рідних, які проживають в тому ж регіоні, що й ви. Однак це не означає, що італійці можуть повернутися до звичного для них способу життя – ходити в гості і влаштовувати застілля. «Цільові візити» до родичів мають бути виключно в масках і з «дотриманням дистанцій безпеки». А як же кохані та друзі – дружно запитали італійці? Минулого тижня, після попереднього оприлюднення травневого декрету, термін «родичі» став найбільш затребуваним у пошукових системах в Інтернеті. Тож влада змушена була розтлумачити: з 4 травня можна відвідувати не тільки батьків, дітей, бабусь і дідусів, онуків та кровних родичів або людей, з якими ви юридично пов’язані, але будь-яку людину, з якою ви пов’язані стабільними емоційними стосунками, тобто цивільних партнерів. Втім, жодних візитів до друзів! «Ми це уточнимо у документах, але це не означає, що ви можете ходити в будинки друзів, проводити вечірки», - наголосив прем’єр-міністр Джузеппе Конте.

Чи можна вийти на прогулянку?

Це болюче питання не мало чіткої відповіді у новому декреті. В суботу, 2 травня, уряд надав чергові роз’яснення на сайті: «Ви можете виїхати з дому лише для того, щоб піти на роботу, за станом здоров’я, за необхідності (в тому числі і для відвідування родичів) або для занять спортом чи фізичними вправами на свіжому повітрі». Прогулянка, наприклад, виправдана необхідністю вийти в магазин, придбати газети, піти в аптеку або придбати товари, необхідні для повсякденного життя.

Тож у порівнянні з попередніми правилами додалися візити до рідних та спорт у парках, в які пускатимуть за умови дотримання «відстаней та вимог безпеки». Займатися спортом можна тепер далеко від дому, за умови дотримання дистанції у два метри (для більш динамічних занять) або один метр (для всіх інших видів спорту). Також можна вийти в парк з дитиною. До цього прогулянки з дітьми і спорт були дозволені лише на відстані 200 метрів від дому.


Займатися спортом можна тепер далеко від дому, за умови дотримання дистанції у два метри (Фото: Fotogramma)

Займатися спортом можна тепер далеко від дому, за умови дотримання дистанції у два метри (Фото: Fotogramma)

 

Відкриття барів та ресторанів

Ще одне довгоочікуване нововведення – відкриття барів та ресторанів, але виключно для обслуговування клієнтів «на винос». Замовлення можна робити заздалегідь онлайн, а забирати по черзі з дотриманням усіх правил карантинної безпеки. Втім, споживати їжу доведеться вдома або в офісі, в жодному разі не поруч з рестораном чи баром. У квітні ж деякі заклади харчування, кондитерські, піцерії, джелатерії, зрозумівши, що локдаун надовго, почали працювали на доставку. Вона діятиме і надалі, до відкриття барів та ресторанів, яке передбачене на 1 червня.

Ресторатор Рауль Бомбеллі радіє бодай таким змінам. Його заклад стояв закритим протягом двох місяців і відсьогодні працюватиме з понеділка по п’ятницю лише в обід. «Деякі компанії вже запросили інформацію про меню, тому сподіваємось, що зможемо створити хороший обіг. Шеф-кухарі спочатку виходитимуть по черзі, а у разі потреби відновлять  роботу у стандартному режимі. Дуже сподіваюся, що take away таки запрацює, - каже Рауль і додає. – Шкода, що ми залишаємось закритими до 1 червня, але я добре усвідомлюю, що обережність зараз понад усе. Я ніколи б не хотів, щоб ситуація знову погіршилася! Краще стиснути зуби ще на місяць і наразі задовольнитися такою можливістю працювати».

Дружина Рауля, Франческа Ньоккі, тішиться з того, що нарешті побачить своїх рідних. «Найголовніше для мене з 4 травня – мати змогу побачити моїх батьків. Я за ними дуже сумувала, хоча ми й були завжди на зв’язку. Звісно, що при зустрічі ми триматимемо безпечну відстань і одягатимемо маску, проте можемо побути разом кілька хвилин – і це головне». Франческа, яка працює в інформаційно-туристичному центрі містечка Крема, зможе вийти на роботу з 18 травня. Втім, зізнається, що й гадки не має, як тепер зміниться робота: «На даний момент туризм зупинився і культурні заходи в місті заборонені. Тож доведеться якось адаптуватися до ситуації».

Адміністратор театру Сан Доменіко (Крема) Енріка Таренці взагалі не уявляє, коли повернеться на роботу. За оптимістичними прогнозами театри відкриють восени, за песимістичними – лише на початку 2021. «Я радію, що після локдауну можна вільно займатися спортом на свіжому повітрі. Втім, дуже розчарована, що регіони закриті і не можна поїхати до свого будинку біля моря. Я кожне літо проводжу в Сан Бенедетто, як буде цього року – важко прогнозувати. Але дуже сподіваюсь бодай побачити море», - зітхає Енріка. 

Який бізнес відновиться?

З 4 травня відбудеться перезапуск будівельного сектору, оптової торгівлі разом з ланцюжками поставок. Крім того, відновляться різні види діяльності, що стосуються текстильного виробництва, моди та автомобільної галузі, а також добувна промисловість, виробництво меблів.

Роздрібна торгівля та музеї, перукарні та салони краси

Роздрібний бізнес, виставки та музеї відкриються з 18 травня. Роботу перукарень та салонів краси уряд планує відновити лише з 1 червня. Школи та університети поновлять заняття в аудиторіях лише восени. За попередніми прогнозами, щоб у вересні уникнути переповнених учбових закладів, планується часткове дистанційне навчання. Тобто частина учнів фізично сидітиме на лекціях, інші ж долучатимуться онлайн. Групи мінятимуться місцями щодня.

Маски

На маски буде встановлена «справедлива ціна», заявив прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте: «Щоб винагородити компанії в цьому секторі, а також уникнути спекуляцій, ціна становитиме близько 0,5 євро за хірургічну маску». Уряд також зобов'язується знизити ПДВ на ці засоби індивідуального захисту.  

Де обов’язково носити маски?

Згідно з законом «на всій національній території необхідно забезпечити захист у всіх закритих місцях, доступних для громадськості, включаючи транспортні засоби, в будь-якому випадку, коли неможливо гарантувати збереження дистанції безпеки». Тобто сто відсотків – у магазинах, державних закладах, на робочих місцях. Передбачається також лібералізація: маски не обов'язково мають бути хірургічними, допустимі також тканинні, виготовлені самостійно.

Обов’язкова маска і рукавички тим, хто пересувається громадським транспортом, наприклад, в метро, автобусах, трамваях, поїздах, поромах і літаках. Захист тут має бути неодмінним, оскільки в таких закритих умовах зараження стає більш ймовірним. За словами міністра інфраструктури та транспорту Паоли Ді Мікеле, «усі, хто сідають в громадський транспорт, мають обов'язково використовувати маски, захищати ніс та рот. Без маски люди не зможуть зайти в метро, сісти в потяг або автобус». Міністр висунула гіпотезу про можливість продажу масок на станціях: «Ми намагаємось зрозуміти, як для великих підприємств громадського транспорту, що мають великий потік людей, можна облаштувати торгові точки поруч із автоматичними пристроями продажу квитків».

Фаза 2: чи можливе дистанціювання у громадському транспорті

Втім, самих транспортників більше турбує, як відбуватиметься перевезення пасажирів в регіональних поїздах і чи зможуть вони забезпечити дотримання дистанції. Адже відсьогодні величезна кількість робітників матиме можливість переїжджати до великих міст, таких як Неаполь, Рим та Мілан. За підрахунками профспілок, лише в регіоні Ломбардія відсьогодні понад 900 тис. людей можуть відновити свою роботу.

Перевізники Треніталія та Тренорд уже ухвалили радикальну зміну протоколів. Квитки  головним чином продаватимуться онлайн. На борту регіональних поїздів встановлені дезінфікуючі засоби для рук, заборонений продаж їжі, сидіння, які не можна використовувати, чітко позначені, передбачено розділення потоків пасажирів, які входитимуть і виходитимуть через спеціальні коридори. «Наш персонал оснащений необхідними системами захисту (маски, рукавички); на борту посилено санітарну та дезінфекційну діяльність; введено новий критерій бронювання сидінь на борту, який, зберігаючи комфорт незмінним, гарантує дотримання безпечних відстаней, встановлених органами охорони здоров'я»,  - повідомляється на сайті Trenitalia.

Але наразі запит на перевезення пасажирів може бути покритий лише на 30-40%. Зрозуміло, що збільшити пропозицію потягів не вдасться. Рухомого складу не вистачає, а залізничні колії були побудовані до епохи Covid-19.

У метро та автобусах


Без маски люди не зможуть зайти в метро, сісти в потяг або автобус (Фото: Fotogramma)

Без маски люди не зможуть зайти в метро, сісти в потяг або автобус (Фото: Fotogramma)

У поїздах та на станціях метро також буде забезпечено санітарію рук. Квитки купуватимуться автоматично. Передбачені чіткі розділення вхідних та вихідних дверей та однобічні маршрути на станціях, а також у поїздах метро. Двері для входу будуть «диференційовані, і в будь-якому випадку відстань між користувачами гарантована». Використання сидінь буде «дисциплінованим, з гарантією тримання відстані, з використанням чітких табличок».

Однак поки що дуже складно зрозуміти, хто контролюватиме це все та накладатиме штрафні санкції у випадку, якщо пасажири не дотримуватимуться правил та санітарних норм у транспорті. «Відповідальність пасажира – отримати рукавички та маски та правильно їх носити з моменту входу на вокзал, перебування в черзі на транспортні засоби, їх використання та до моменту виходу», – йдеться у положення про місцевий громадський транспорт, підписаним президентом регіону Ломбардії Аттіліо Фонтана. Тож поки що сподівання покладаються лише на суспільну свідомість. Генеральний директор Trenord Марко Джованні Піурі зауважує, що «працівники не зможуть бути поліцейськими. Це немислимо, індивідуальна відповідальність буде принциповою». Тож необхідна чимала колективна відповідальність, щоб не перетворити місцевий та регіональний громадський транспорт на засіб розповсюдження коронавірусу.   

Три основні напрямки у боротьбі з пандемією

Наразі в Італії служба з надзвичайних ситуацій у боротьбі з пандемією Covid-19 зосереджена на трьох основних напрямках - серологічні тести, відстежування пересування населення (додаток «Імунні») та проведення масштабного тестування на коронавірус. У травні планується зробити понад 2,5 млн. аналізів. Для більш швидкого результату по всій Італії задіяні нові лабораторії.  

Крім того, планується провести 150 тисяч серологічних тестів, які мають показати наявність в крові антитіл (імуноглобулінів), вироблених імунною системою для захисту від коронавірусу. Їх вже почали робити з 29 квітня в деяких регіонах і містах Італії, але більш масштабне тестування заплановане з 4 травня.

62% населення - позитивні

Минулого тижня були оприлюднені перші результати серологічних тестів в Бергамо. Зважаючи на важку епідеміологічну ситуацію в цій провінції, випробування там розпочалося раніше. 3320 серологічних тестів (2581 оброблених тестів, 739 в процесі) було вибірково проведено між медичними працівниками трьох бергамських лікарень та мешканців (від 18 до 64 років) долини Валь-Серіана.

За результатами дослідження 62% населення дали позитивний результат на наявність антитіл в крові (652 людини з 1054 зроблених тестів). Між тим серед медичних працівників виявлено низький показник позитивних результатів (23,2% на 1547 проведених тестів).  

Кожний регіон і провінція встановлюватимуть самостійно правила, за якими відбиратимуть кандидатів на проведення серологічних тестів. Так, Агенція охорони здоров'я (ATS) Бергамо встановила три пріоритетні критерії, які враховують як розповсюдження вірусу на території, так і економічні параметри. «Ідентифікуються муніципалітети з найбільшою поширеністю позитивних суб'єктів серед загальної кількості населення; в якій найбільше присутня цільова вікова група 18-64 років; з найбільшою кількістю громадян, які мають повернутися на роботу з 4 травня», - йдеться у документі ATS Бергамо.

Обиратимуться люди, які ніколи не робили тест на коронавірус та відповідають таким вимогам: мав симптоми Covid-19 або знаходяться на домашній ізоляції після контакту з підтвердженими позитивними випадками. Крім того, ATS продовжуватиме робити серологічні тести для медичних працівників, лікарів та медсестер, при цьому пріоритет надаватиметься персоналу у відділеннях швидкої допомоги.

Ліцензія на імунітет

Останніми тижнями в Італії та інших західних країнах обговорювались серологічні тести як засіб надання «ліцензії на імунітет», щоб відрізнити того, хто вже заразився та переніс вірусну інфекцію (хоча й безсимптомну) від того, хто все ще хворіє. Таким чином, теоретично це може гарантувати відновлення робочої діяльності та зменшення обмежувальних заходів, принаймні, для частини населення.

Насправді, на сьогоднішній день складно уявити, що за допомогою серологічних тестів може бути розроблено ефективний та надійний інструмент для цієї «ліцензії на імунітет», зазначають експерти. Генеральний директор Агенції охорони здоров'я Бергамо доктор Массімо Джуппоні попереджає, що «тест жодним чином не може бути так званою «ліцензією». Оскільки вчені ще не знають, наскільки ми залишаємося імунними після того, як подолали коронавірус. Ще тривають дослідження, щоб перевірити, в якій кількості нейтралізуючі антитіла дають змогу визначити, чи суб'єкт вже одужав і не є носієм інфекції».

Крім того, наявні на сьогодні серологічні тести не дають 100% надійності (трапляються як помилкові позитивні результати, так і помилкові негативні). Між тим, у випадку позитивного результату на серологічний тест, тільки ПЛР-тест (в Італії його називають «тампоном») може підтвердити, чи людина все ще заразна чи вже ні. І це необхідно проводити навіть з метою повернення на роботу. 

Додаток Immuni Covid-19: як це працює


Додаток Immuni для відстеження контактів між людьми італійський уряд вважає важкою зброєю у боротьбі з Covid-19. Він створений міланськими програмістами і має стати фактично одним з інструментів, який дасть можливість швидше повернутися до нормального життя. Принаймні, так запевняють розробники.

Додаток можна завантажувати на добровільній та безкоштовній основі для Android та iOS. Уряд уточнив, що програма спочатку буде протестована в деяких пілотних регіонах (а також ймовірно в офісах Маранелло та Модена Ferrari), а потім буде прийнята на національному рівні. Найбільш вірогідна дата – кінець травня. І для успішного результату необхідно, щоб додаток завантажили щонайменше 60% населення Італії. 

Програма Immuni складатиметься з двох частин: одна присвячена фактичному відстеженню контактів (через Bluetooth), інша - для ведення свого роду «клінічного щоденника», в якому користувач може записувати дані про стан здоров’я, наприклад, наявність симптомів, притаманних при зараженні вірусом. Додаток базуватиметься на технологіях Bluetooth і підтримуватиме дані користувача, присвоюючи йому тимчасовий ID, який часто змінюватиметься і обмінюватиметься через Bluetooth з пристроями поблизу.


Фото: AdobeStock

Фото: AdobeStock

 

Смартфони зберігатимуть дані інших телефонів (лише з встановленими додатками), з якими вони контактували (у вигляді зашифрованих анонімних ID-кодів). Пов'язані з цими кодами метадані (тривалість «зустрічі» між пристроями, сила сигналу) вступатимуть у гру при оцінці «ризику зараження». Коли хтось із суб'єктів, які мають додаток, раптом виявиться позитивним на коронавірус, він може завантажити свій анонімний код на спеціальному міністерському сервері. Тоді з сервера на інші мобільні телефони з додатком надійде код зараженої людини. Якщо додаток розпізнає цей код зараженої людини серед кодів у своїй пам'яті, він відображає сповіщення користувачеві - «небезпека». 

Для чого потрібна програма?

Комісар з надзвичайних ситуацій Італії Доменіко Аркурі пояснює принципи роботи додатку максимально просто: «Якщо містеру Россі не повідомляють, що він був у близькому контакті понад 15 хвилин з містером Біанкі, який тим часом виявився позитивним на коронавірус, містер Россі становитиме небезпеку для себе, для своїх близьких і для інших громадян, з якими він контактує. Додаток швидко попереджає його і надає йому можливість перестати бути небезпекою».

При цьому Доменіко Аркурі наголошує: сповіщення надходитиме безпосередньо до користувачів, які насправді мають самостійно поставити себе в карантин, незалежно від того, чи мають вони можливість негайно зробити тест на коронавірус.

Конфіденційність

Додаток критикували за те, що він може порушувати конфіденційність. Але аргументи розробників такі: він не збирає інформацію, таку як ім'я, прізвище, адреса, електронна пошта, номер телефону. Він навіть не збирає геолокаційні дані та не надсилає сповіщення або текстові повідомлення. Крім того, зібрані дані розповсюджуватимуться лише в Італії і зберігатимуться на серверах, якими керують державні установи. Вони будуть видалені наприкінці пандемії і в будь-якому випадку не пізніше 31 грудня 2020 року.


Фото: ilfattoquotidiano.it

Фото: ilfattoquotidiano.it

Як відбуватиметься перехід до Фази 3 і Фази 4

Новий декрет, який діятиме до 18 травня, не є радикальним, оскільки Фаза 2 організована поетапно і базуватиметься на основі епідеміологічних даних, які надійдуть з регіонів найближчими тижнями. Насправді, Фаза 2 розподілена на Фазу 2а та Фазу 2b, визначених як «початковий перехід» та «розширений перехід» (Transizione iniziale та Transizione avanzata). Критеріями для переходу від першого до другого етапу є «здатність до моніторингу», мова в основному про проведення серологічних тестів, та підтвердження стабільності епідеміологічних показників кожні 15 днів.

Тобто має бути чітке дотримання п’яти принципів: «стабільність передачі вірусу, відсутність перевантаження лікарень, активна готовність (яка стосується системи профілактики цивільного захисту), можливість оперативного тестування всіх підозрюваних випадків, можливість гарантувати належні ресурси для відстеження контактів, ізоляції та карантину». У разі нових спалахів коронавірсу, одразу ж країна повертається до червоні зони.

Якщо тенденція покращення залишатиметься стабільною або демонструватиме поліпшення щотижня та щомісяця, можна буде думати про вступ у Фазу 2В, визначену як «розширений перехід». Буквально це означає: щомісяця має спостерігатися тенденція поліпшення на 60% серед інфікованих, госпіталізованих, пацієнтів в інтенсивних терапіях та на домашньому лікуванні.

Однак для вступу в Фазу 3 знадобиться надійне лікування або вакцинація. Експерти також передбачають Фазу 4, яка буде введена лише тоді, коли пандемія закінчиться.

Чи є в італійського уряду хоча б тимчасовий прогноз? Як пояснив Джузеппе Конте, «навіть члени наукового співтовариства не змогли б сказати нам, коли відбудеться остаточний вихід з надзвичайної ситуації».

Ольга Пригорова, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: