Інтеграція українських біженців: опитування чехів зафіксувало тенденцію

Інтеграція українських біженців: опитування чехів зафіксувало тенденцію
Не всі чехи схвалюють перебування великої кількості українців у країні
фото: Іrozhlas.cz

Країна прийняла суттєво більше українців, ніж могла прийняти, вважають 58% громадян Чехії

Чеська Республіка прийняла набагато більше українських біженців, ніж може прийняти. Такою є думка чехів, згідно з національним опитуванням, результати якого були опубліковані 15 квітня у Празі. Понад 58% опитаних Інститутом вивчення громадської думки Чеської академії наук вважають, що кількість біженців вже за межами можливостей країни. 33% вважають, що кількість біженців відповідає міжнародній ситуації, що склалася, тоді як 5% вважають, що кількість прийнятих біженців нижча, ніж країна змогла б інтегрувати, пише Іrozhlas.

За даними Міністерства внутрішніх справ Чехії, на початок квітня 2024 року в Чехії проживало 339 тис. українських біженців зі статусом тимчасового захисту, за яким з лютого 2022 року звернулися та отримали її майже 600 тис. осіб. Проте майже половина українських біженців із цього числа згодом повернулася до України чи виїхала в інші країни.

Відповідаючи на інше питання, 55% опитаних вважають, що чеська держава та суспільство успішно впоралися із проблемою прийому біженців. За даними інституту, цей показник на 9% вищий, ніж в опитуванні 2023 року на ту саму тему.

У Чехії 10% опитаних підтримують переселення українських біженців на постійне місце проживання, 60% вважають за необхідне продовження терміну тимчасового проживання, а 28% вважають, що державі взагалі не слід приймати українців. Відповіді приблизно відповідають тим, які дослідники отримали це питання рік тому.

На національному рівні дві третини респондентів не вважають проблематичною інтеграцію українських біженців у чеське суспільство, натомість 40% вважають, що це проблема. Однак на регіональному та місцевому рівнях лише третина людей бачать проблему у тому, щоб приймати біженців та жити з ними поряд на щоденній основі.

До слова, українські біженці у Чехії зможуть отримати дозвіл на довгострокове проживання замість тимчасового захисту. Таку пропозицію змін до закону Lex Ukraine внесло Міністерство внутрішніх справ країни, йдеться на його сайті.

Чеський уряд пропонує розширити можливості перебування українських біженців. Зокрема, вони зможуть отримати дозвіл на довгострокове проживання після виконання умов.

Українські біженці, які не потребують допомоги держави та є економічно незалежними від неї, зможуть вийти зі статусу тимчасового захисту та отримати статус відповідно до закону «Про проживання іноземців» у формі довгострокового проживання.

Читайте також: Чехія порахувала, скільки грошей приносять українські біженці до скарбниці

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: