Агенти Путіна: німецька мережа

ГІБРИДНА ВІЙНА
Агенти Путіна: німецька мережа

Німецький праворадикальний журналіст Мануель Оксенрайтер – великий друг так званих «ДНР» та «ЛНР»

Після звинувачення в тероризмі на території України ультраправа партія AfD розпрощалась зі своїм співробітником

Діяльність ультраправого публіциста Мануеля Оксенрайтера в німецькому Бундестагу тривала неповні п’ять місяців. У вересні 2018 року він влаштувався на посаду референта депутата від AfD («Альтернатива для Німеччини» - ультраправа пропутінська німецька партія –  «Главком») Маркуса Фронмайєра з питань економічного співробітництва та розвитку. На початку цього тижня Оксенрайтера відкрито звинуватили в тому, що він замовив, спланував та фінансував теракт в Україні.

Через це Фронмайєр вже у вівторок звільнив Оксенрайтера. Це політик з AfD підтвердив сам у розмові з Die Zeit: «Мій співробітник благородно запропонував мені підписати з ним угоду про дострокове припинення діяльності. Ми розійшлися за обопільною згодою».

Депутат німецького Бундестагу від AfD Маркус Фронмайєр змушений був звільнити свого радника, якого підозрюють в організації теракту в УкраїніДепутат німецького Бундестагу від AfD Маркус Фронмайєр змушений був звільнити свого радника, якого підозрюють в організації теракту в Україні

Очевидно, через негативне паблісіті Оксенрайтер бажає запобігти шкоді для свого начальника. Сам Фронмайєр поспішив зауважити: звільнення не означає, що звинувачення, висунуті проти його колишнього співробітника, є правдивими. За його даними, ще не було навіть розпочате слідство проти його колишнього референта. Проте, за інформацією Die Zeit, прокуратура Берліна все ж таки розпочала слідчі дії проти Мануеля Оксенрайтера за звинуваченням в організації масштабного підпалу.

Російські гібридні методи?

Що ж сталося?

Троє чоловіків змушені наразі відповідати перед судом у польському Кракові. Їх звинувачено у підпалі будівлі угорської культурної громади в лютому 2018 року в українському місті Ужгород. Тоді будинок «Угорського культурного товариства Закарпаття» загорівся після атаки з використанням коктейлів Молотова. Один із звинувачених, 28-річний Міхал Прокопович, є, вірогідно, членом польського фашистського угрупування «Фаланга», яке є близьким до проросійських бойовиків, які ведуть війну на Сході України. Окрім іншого, він звинувачується в фінансуванні тероризму. Прокопович заявив на початку судового процесу, в понеділок, 14 січня, що Мануель Оксенрайтер підбурив його до нападу, обрав день та сплатив йому за це 1500 євро. Про це повідомили журнал телеканалу ARD «Контрасти» та інформаційне агентство t-online.de.

Польський фашист Міхал Прокопович зізнався в підпалі будинку угорського культурного товариства в Ужгороді за завданням німецького журналіста ОксенрайтераПольський фашист Міхал Прокопович зізнався в підпалі будинку угорського культурного товариства в Ужгороді за завданням німецького журналіста Оксенрайтера

З польських джерел  Die Zeit між тим вже отримала підтвердження звинувачень Міхала Прокоповича. Чоловік вже кілька місяців тому детально змалював роль Оксенрайтера, як організатора та фінансиста теракту. Як у поліції, так і під час допитів у прокуратурі, він підкреслював це неодноразово. Прокопович та Оксенрайтер знають один одного кілька років поспіль. Стверджується, що вони познайомилися на одній з конференцій з питань геополітики в Варшаві.

Оксенрайтер заперечує звинувачення та називає їх «вигадками».

Невже німецький співробітник AfD замовив теракт у Західній Україні польським правим радикалам? Те, що звучить, ніби поганий жарт, Україна не вважає неможливим. Український міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив у Фейсбуці про «російські гібридні методи». За його словами, Мануель Оксенрайтер, прислужуючись Росії,  провокував неспокій в Західній Україні – в тій частині країни, яка, після анексії Криму та Східної України, все ще найбільш уникала російського впливу.

Польські фашисти підпалили будинок угорського культурного товариства в Ужгороді, аби звинуватити в теракті українцівПольські фашисти підпалили будинок угорського культурного товариства в Ужгороді, аби звинуватити в теракті українців

Негаразди у цій частині України почалися після підпалу, який був спрямований проти угорської меншини в Україні: через це напруга між сусідніми державами посилилася, Угорщина викликала посла України, західна частина країни була дестабілізована. В Німеччині далекий теракт не привернув уваги преси, про нього повідомили лише окремі медіа. Виняток - лише правоекстремістський журнал Zuerst!, який за кілька днів після події написав: «Щодо теракту проти центру угорської меншини: Будапешт вимагає місії ОБСЄ в Західній Україні». Вісім років поспіль головним редактором цього журналу є… Мануель Оксенрайтер.

Серед німецьких праворадикалів 42-річний журналіст є значною величиною та вважається одним з основних діячів так званих «нових правих в Європі». Раніш він сім років поспіль працював головним редактором Deutsche Militärzeitschrift – журналу, який під його керівництвом «некритично та частково з тенденцією до перегляду історії» розповідав про Другу Світову війну – саме так сформулював свою думку про цей журнал федеральний уряд Німеччини в 2006 році, відповідаючи на парламентський запит про діяльність цього видання. Після цього Оксенрайтер взявся за Zuerst! – журнал, близький до течії «Нові праві». Обидва видання виходять в світ в одному й тому ж самому правоекстремістському видавництві в Шлезвіг-Голштайні (німецька федеральна земля – «Главком»).

В своїх статтях Оксенрайтер скаржиться на моральне падіння Заходу та лає «тоталітарний клімат», який, мовляв, склався в Німеччині. У вересні 2014 його ім’я з’являється в списках учасників антисемітської конференції в Тегерані; тема його доповіді: «Вплив ізраїльського лоббі в Німеччині». Працьовитий журналіст зв’язує міжнародні праворадикальні сили між Німеччиною, Швецією, Іраном, Австрією, Францією та Росією.

Мануель Оксенрайтер називає путінського соратника Олександра Дугіна в розмові з Die Zeit, «багаторічним другом, схожим на батька». Він постійно виступає на заходах та конференціях націоналістичних Thinktanks в Росії. І ще: Оксенрайтер рік за роком збирає місії так званих «спостерігачів на виборах» в Східній Європі, які мають легітімізувати політику Росії. 

Мануель Оксенрайтер вважає Олександра Дугіна «багаторічним другом, схожим на батька»Мануель Оксенрайтер вважає Олександра Дугіна «багаторічним другом, схожим на батька»

Заради організації подібних «спостережних» подорожей публіцист Оксенрайтер заснував 1 квітня 2016 року в Берліні окрему організацію. До співзасновників «Німецького центра євразійських досліджень» належав і заарештований нині в Польщі російський шпигун, а також кілька політиків з AfD. Один з них – Маркус Фронмайєр.

Щоправда, цю організацію наразі розпускають – заявив Фронмайєр в розмові з Die Zeit: «Ми хотіли тоді заснувати Thinktank заради євразійської ідеї. Але після заснування я більш нічого не робив для цієї організації, вона не принесла мені нічого, окрім клопотів».

Використані матеріали статті Крістіана Фукса, Даніеля Мюллера, для Die Zeit

Переклад для «Главкома» - Борис Немировський

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: