На Великому адронному колайдері відкрили дві нові частинки

На Великому адронному колайдері відкрили дві нові частинки
Магніт експерименту LHCb

Були відкриті два нові баріони

Учасники експерименту LHCb на Великому адронному колайдері виявили два нових баріони і свідоцтва існування одного нового тетракварка. Повідомлення про відкриті частинки опубліковано на сайті ЦЕРН.

Детектор LHCb - один з чотирьох детекторів ВАК, призначений для вивчення B-мезонів, частинок з b-кварками. У них, зокрема, найсильніше проявляється порушення CP-симетрії, через яке Всесвіт складається в основному з матерії, а не з матерії і антиматерії в рівних частках. У серпні нинішнього року група LHCb вперше оцінила час життя двічі зачарованого баріона, відкритого в минулому році: виявилося, що воно приблизно дорівнює 0,256 ± 0,037 пікосекунд.

Відкриті частки - баріони Σb (6097) + і Σb (6097) -, що складаються відповідно з одного чарівного, або b-кварка і двох верхніх кварків і з одного чарівного кварка і двох нижніх кварків. Чотири родинні їм частки раніше виявили в експерименті Фермілаб, однак ці два важчих баріони вперше спостерігали на LHCb. Число 6097 в назвах - оцінка мас частинок в мегаелектронвольт, таким чином, вони приблизно в шість разів масивніше протонів.

«Нові результати - ще один крок у розумінні фізиками сильної взаємодії, однієї з чотирьох фундаментальних взаємодій в природі», - йдеться в повідомленні ЦЕРН.

Вчені досліджували взаємодію нейтрального баріона Λb0 і π-мезона, що складається з кварка і антикварка.

Третя частка, яку експериментатори назвали Zc- (4100) - мезон і кандидат в тетракварк, що складається з двох зачарованих кварків і двох антикварків. Їх існування передбачалося давно, але виявляти їх почали відносно недавно. Поки існування Zc- (4100) вдалося підтвердити тільки з трьома стандартними відхиленнями, чого недостатньо для «офіційного» відкриття частинки (потрібно п’ять) - вчені планують продовжити дослідження.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: