Нідерланди звинуватили Китай у кібератаці на оборонну мережу

Нідерланди звинуватили Китай у кібератаці на оборонну мережу
Хакери розмістили шкідливе програмне забезпечення, що приховувало їхню власну діяльність, усередині мережі збройних сил Нідерландів
фото з відкритих джерел

Нідерланди вперше публічно звинуватили Китай у кібершпигунстві

Китайські кібершпигуни, яких підтримує держава, отримали доступ до нідерландської військової мережі минулого року. Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, повідомляє Reuters.

Спецслужби назвали це частиною тенденції китайського політичного шпигунства проти Нідерландів та їхніх союзників.

Видання зазначає, що Нідерланди вперше публічно звинуватили Китай у кібершпигунстві, оскільки між двома країнами зростає напруженість у сфері національної безпеки.

«Важливо забезпечити, щоб шпигунська діяльність такого роду, яку здійснює Китай, стала надбанням громадськості, оскільки це допоможе підвищити міжнародну стійкість до цього типу кібершпигунства», – заявила Оллонгрен.

Агентства, відомі під абревіатурами Mivd (Dutch Military Intelligence and Security Service) і Aivd (General Intelligence and Security Service), заявили, що хакери розмістили шкідливе програмне забезпечення, що приховувало їхню власну діяльність, усередині мережі збройних сил, яку використовували 50 осіб для несекретних досліджень.

«Mivd і Aivd наголошують, що цей інцидент не є самостійним, а є частиною ширшої тенденції китайського політичного шпигунства проти Нідерландів та їхніх союзників», – заявили вони у своєму звіті.

Посольство Китаю в Нідерландах заявило, що виступає проти всіх форм кібератак.

В окремому звіті, також опублікованому у квітні минулого року, Mivd заявило, що Китай незаконно намагався придбати голландські космічні технології.

Нагадаємо, Cлужба військової розвідки та безпеки Нідерландів (MIVD) заявила, що нідерландські компанії та університети є об'єктами шпигунства з боку Китаю через високі технології. За минулий рік нідерландські спецслужби виявили та запобігли кільком спробам заволодіти, зокрема, технологією військового значення.

Основною метою є компанія Asml, розташована в південному місті Вельдховен. Це домінуючий у світі постачальник літографічних машин для виготовлення комп'ютерних чипів.

До слова, уряд Нідерландів працює над законом, який заборонить китайським студентам навчатись на університетських спеціальностях, що включають оборонні технології та напівпровідники.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: