Напередодні старту юнацької першості Європи з футболу: як збірна України U-19 виступала раніше

Напередодні старту юнацької першості Європи з футболу: як збірна України U-19 виступала раніше
Фото Павла Кубанова

Команди цієї вікової групи вже здобували для нашої країни золото, срібло та бронзу континентальних чемпіонатів

Євро-2018 для футбольної збірної України U-19 стане сьомим в історії та четвертим за останні 10 років. Причому Олександр Петраков – єдиний український тренер, який виводив своїх гравців до фінального турніру Євро U-19 двічі.

У 2014-му футболісти 1995 року народження, хоч і не вийшли з групи, здобули путівку на чемпіонат світу U-20, який у 2015-му проходив у Новій Зеландії. На ньому українська команда, підсилена групою гравців 1996 року народження, в 1/8 фіналу у серії пенальті поступилася Сенегалу, а Віктор Коваленко став найкращим бомбардиром турніру – п’ять голів забили він та угорець Бенце Мерво.

Взагалі, українські юнаки мають набагато кращі результати на Євро U-19, аніж на Євро U-17. У молодшому віці українська збірна лише одного разу здобувала медалі – у далекому 1994 році. А після цього за 24 роки жодного разу не вийшла з групи.

Срібло 2000-го

У старшому віці, навпаки, Україна досить довго не могла пробитися навіть до фінального раунду чемпіонату Європи. «Піонером» стала команда Анатолія Крощенка (хлопці 1981 року народження). І відразу видала блискучий результат – срібні нагороди.

У групі українці перемогли Німеччину (1:0, Олексій Бєлік) і Хорватію (2:1, Бєлік і Володимир Бондаренко) та зіграли внічию з Нідерландами (0:0), а у фінальному матчі пропустили єдиний гол на 81-й хвилині та віддали золото Франції.

У французів грали Джібріль Сіссе та Грегорі Віньяль, у хорватів – Дарійо Срна та Марко Бабич. За «синьо-жовтих», крім авторів голів, виступали Віталій Лисицький, Богдан Шершун, Руслан Валєєв, Віталій Комарницький, Віталій Руденко, Антон Монахов...

У 2001-му ця збірна ще й першою представляла Україну на чемпіонаті світу U-20 – в Аргентині, де програла в 1/8 фіналу Парагваю.

Того ж року інша збірна України поїхала на Євро U-19 до Фінляндії під проводом Валентина Луценка. Але футболістам 1982 року народження не вдалося вийти з групи. Із господарями вони зіграли внічию (1:1, Ярослав Карабкін), але програли Югославії (1:2, Дмитро Пінчук) і Чехії (2:3, Сергій Мотуз і Павло Кутас).

339763

Збірна України U-19 зразка 2009 року

Бронза 2004-го

Наступний вихід на Євро U-19 стався у 2004-му – до Швейцарії поїхала дуже потужна команда Павла Яковенка. Крім його вихованців 1985 року народження (Олександр Алієв, Артем Мілевський та інші), до складу були включені більш молоді, але дуже талановиті хлопці: Дмитро Чигринський, Богдан Шуст, Костянтин Кравченко, Олександр Гладкий...

У групі Україна зіграла внічию з Бельгією (0:0) та господарями (0:0) і виграла в Італії (1:0, Мілевський), а у півфіналі поступилася Іспанії у серії пенальті після нічиєї 2:2 в ігровий час (голи Алієва й Олександра Яценка). У підсумку – бронза та перепустка на чемпіонат світу U-20 у Нідерландах. Туди збірну повіз уже Олексій Михайличенко, але й вона вибула з боротьби в 1/8 фіналу після поразки від Нігерії.

Золото 2009-го

Але, безумовно, найкращий виступ збірна України U-19 видала на домашньому чемпіонаті Європи, який проходив 2009 року на полях Донецька та Маріуполя. Футболістів 1990 року народження довгий час тренував Юрій Калитвинцев, потім його змінив Юрій Мороз, але напередодні фінального раунду, куди господарі потрапили без відбірних матчів, Калитвинцев повернувся.

І став «режисером» тріумфу, хоча ще під час групового турніру були сумніви навіть стосовно виходу українських хлопців до плей-офф. Після нічиїх зі Словенією (0:0) та Англією (2:2, дубль Кирила Петрова), у третьому турі господарі весь другий тайм грали проти Швейцарії вдесятьох. Але на 85-й хвилині Сергій Рибалка забив єдиний гол і вивів Україну до півфіналу.

А вже там команда Калитвинцева розігналася: Сербія – 3:1 (гол Євгена Шахова, дубль Дениса Гармаша), а у фіналі Англія – 2:0 (Гармаш, Дмитро Коркішко). У «золотому» складі грали також Богдан Бутко, Сергій Кривцов, Артур Карноза, Ігор Чайковський, Сергій Люлька, Темур Парцванія...

Без медалей

Після цього Україна ще двічі не виходила з групи. Про виступ збірної Петракова на Євро-2014 в Угорщині було згадано на початку. Можна нагадати лише результати її матчів на тому чемпіонаті: Сербія – 1:1 (Микита Бурда), Болгарія – 1:0 (В’ячеслав Танковський), Німеччина – 0:2.

А на Євро-2015 до Греції поїхала команда Олександра Головка, який зібрав дуже пристойний склад. Але навіть присутність Віктора Коваленка, Олександра Зінченка, Артема Бєсєдіна, Миколи Матвієнка, Віктора Циганкова, Андрія Борячука, Беки Вачіберадзе не допомогла перемогти Грецію (0:2), Францію (1:3, Олександр Зубков) та Австрію (2:2, Олександр Зубков, Валерій Лучкевич).

І от — нова спроба...

За матеріалами ФФУ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Фото ФФУ
Збірна України з футболу зазнала розгромної поразки від Данії у відборі на Чемпіонат світу
Олександр Петраков
Збірна України U-19 побореться за путівку на чемпіонат світу, який у 2019 році відбуватиметься у Польщі
Тренерський штаб жіночої збірної України. Фото ФФУ
Збірна України з футболу визначилася зі складом на найближчі матчі відбору ЧС-2019
Фото: ФФУ
Жіноча збірна України з футболу на виїзді поступилася віце-чемпіонкам Європи
 Збірна України не змогла втримати перемогу в грі з командою Туреччини
Як українські футболісти перемогу в Туреччині втратили. Найяскравіші фото з гри
Фото ФФУ
Збірна України завершила підготування до матчу кваліфікації ЧС-2019 проти Хорватії
Як українські футболісти готуються до битви в Туреччині
Як українські футболісти готуються до битви в Туреччині. Фоторепортаж
Збірні Данії та Швеції назвали склади на матчі відбору Чемпіонату світу з Україною
Збірні Данії та Швеції назвали склади на матчі відбору Чемпіонату світу з Україною
Жіноча збірна України здобула історичну перемогу над Швецією
Жіноча збірна України здобула історичну перемогу над Швецією
Дата публікації новини: