Призерка Олімпіади-2012 виготовляє кулінарні шедеври. Талант вона відкрила завдяки депресії

Призерка Олімпіади-2012 виготовляє кулінарні шедеври. Талант вона відкрила завдяки депресії
Анна Рижикова - яскрава на біговій доріжці і поза нею
Фото - Instagram Анни Рижикової

Анна Рижикова – про свої таланти

Бронзова призерка Олімпіади-2012 в естафетному бігу, українська легкоатлетка Анна Рижикова володіє справжнім кондитерським мистецтвом. Причому цей дар спортсменка відкрила в собі майже випадково.

«Коли у 2016 році травмувалася перед Олімпійськими іграми, була депресія, - сказала Анна в інтерв’ю прес-службі Федерації легкої атлетики України. – Здавалося, що життя зруйноване, адже спорт був для мене всім. Але те, до чого я так довго йшла, зникло в один момент. В Інтернеті наштовхнулася на курси. Ціна була невисокою, тривали вони лише місяць, а заняття відбувалися двічі на тиждень. А оскільки все одно хотіла чимось займатися, вирішила спробувати.

Я завжди любила готувати щось солодке, робила це на свята, але на дуже любительському рівні. Коли натрапила на ці курси, вирішила спробувати, адже все одно сиділа вдома. Всі учасники були початківцями. При цьому у нас була дуже різношерста публіка, різного віку, і кожен переслідував свою мету. Більшість просто навчилися і готують вдома, для своєї сім’ї. А була, приміром, дівчинка-школярка, яка хотіла бути професійним кондитером. І була 45-річна жінка, яка хотіла просто навчитися для себе. У результаті, вона домашній кондитер, їй все дуже добре вдається. Ми з нею і досі дружимо.

ryzhykova5На кухні Анна відволікається від спортивної рутини

Коли я йшла, хотіла відволіктися і навчитися готувати для себе. Тим більше, як уже сказала, мені це було цікаво. Коли втягнулася, зрозуміла, що якщо цим займатися, то можна заробляти. Спочатку закінчила курси кондитера-початківця. На них нам викладали основи основ, той рівень був трішки вищий від того, коли готуєш вдома за маминим рецептом. Ці курси привідкрили щілинку у кондитерський світ. Стало цікаво, що на вищому рівні. Згодом у нас відкрили курс кондитер-професіонал, де вже були складніші техніки. І теж – ніби відкрилися двері, через які ти заглядаєш у кімнату кондитерської майстерності, розумієш, як там усе відбувається, але ще особливо нічого не вмієш. Я закінчила і їх. Але є ще стільки різних способів розвиватися! Всьому навчитися неможливо. Можна працювати з шоколадом, бути професіоналом з виготовлення макарунів, готувати мусові торти, бісквітні, з мастикою або без неї. Можна вміти все потроху, але щоб бути професіоналом, як і в легкій атлетиці, потрібно вибрати собі спеціалізацію».

Анна Рижикова стверджує, що кондитерські курси зробили її перебірливою.

«Завжди намагаюся купувати хороші, якісні продукти і спочатку випробую їх на собі, - розповідає. - Ті ж яйця, навіть якщо вони вже перевірені, потрібно правильно і ретельно вимити, витерти, щоб, не дай Боже, ніяка бактерія не потрапила в організм і не викликала сальмонельоз.

Декор роблю мінімальний, оскільки на це теж потрібен час, а його зараз не так багато. Діткам зробити його легше: можна покласти зверху різнокольорових цукерок, кульок, безе – їм це дуже цікаво розбирати. А загалом, для декору часто потрібно докласти більше зусиль, ніж для приготування торту. Це тонша і складніша робота, їй потрібно ще вчитися. Особисто я б хотіла більше навчитися працювати з шоколадом».

inframe_1588484749786Шедеври від Анни Рижикової

Смаки атлетки після того, як вона почала готувати сама, теж стали вишуканішими.

«Коли я почала цим займатися, у мене зникло бажання їсти всіляку гидоту, - каже Анна. - Я і без того контролювала себе у харчуванні, але зараз прямо відчуваю ароматизатори, зайвий цукор. Буває, захочеться чогось солодкого, купую торт, з’їдаю шматочок і розумію, наскільки це жахливо і несмачно. І так не лише з магазинними тортами і тістечками. Багато років не їм цукерки, хіба Lindt. Вони, щоправда, дуже дорогі, тому коли купую, то смакую їх по одній. Коли звикаєш до чогось якісного, то розумієш справжній смак, розпізнаєш всі ароматизатори і відбивається бажання їсти щось інше. Тому і готую, і їм. Це смачно. Просто не їм нічого стороннього».

При цьому Анна Рижикова каже, що не збирається займатися кондитерською справою професійно: «Питання, яке мені постійно ставлять: «Ти, мабуть, хочеш відкрити свою кондитерську?» Ні, не хочу. Цього точно робити не хочу. Максимум, робити щось удома. Кондитерську відкривають люди, у яких є бізнес-освіта і думки працюють у цьому напрямку. У мене дещо інші інтереси».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: