Грошима УЄФА розпоряджалася бухгалтер Суркіса - слідство

Грошима УЄФА розпоряджалася бухгалтер Суркіса - слідство

Нацполіція активізувала слідство у справі щодо привласнення коштів УЄФА

Нацполіція України розслідує кримінальне провадження за статтею «привласнення і розтрата майна» (ч. 3 ст. 191). Мова про перерахування коштів УЄФА на рахунки офшорної компанії «Ньюпорт Менеджмент Лтд», яка пов'язана з братами Суркісами, пише Gazeta.ua.

Раніше слідчі Нацполіціі, в рамках справи, отримали доступ до банківської таємниці. А нещодавно - встановили, з яких електронних адрес йшли вказівки по освоєнню грошей.

У матеріалах кримінального провадження сказано, що всі листи з чіткими розпорядженнями, кому і на які рахунки переказувати кошти УЄФА офшорна компанія «Ньюпорт Менеджмент Лтд» отримувала з однієї електронної адреси, що зареєстрована на домені - @goal.com

На цьому ж домені сьогодні зареєстровані всі електронні адреси співробітників ФК «Динамо» (Київ)

Листи «Ньюпорт» писала головний бухгалтер столичного клубу, яка вже дала свідчення у справі. Надалі, як відзначають слідчі, всі фінансові операції з грошима УЄФА, «Ньюпорт» виконував у суворій відповідності з отриманими від бухгалтера «Динамо» вказівками.

Нагадаємо, згідно з даними з Реєстру судових рішень, кошти УЄФА, призначені ФФУ на розвиток українського футболу, надходили на рахунки офшорного «Ньюпорта» з 1999 року і протягом наступних майже 15 років.

«... встановлено, що 24.04.1999 року (час віце-президенства, а з 2000 року — президентства Григорія Суркіса у ФФУ) між Всеукраїнською громадською організацією «Федерація футболу України», яку реорганізовано в Громадську спілку «Федерація футболу України», а назву згодом змінено на — Громадська спілка «Українська асоціація футболу» (далі — ФФУ або УАФ) та компанією «Ньюпорт Менеджмент Лтд» (Британські Віргінські острови), укладено агентську угоду.

У відповідності до умов укладеної агентської угоди від 24.04.1999 року, ФФУ отримувала на свої рахунки через посередництво компанії «Ньюпорт Менеджмент Лтд» від «Союзу Європейських футбольних асоціацій» (далі — УЄФА) грошові кошти, призначені ФФУ для розвитку українського футболу.

За умовами агентської угоди від 26.04.1999 року, грошові кошти, отримані від УЄФА для ФФУ, також перераховувались компанією «Ньюпорт Менеджмент Лтд» іншим суб’єктам господарювання у сфері футболу», - йдеться в судових постановах

Також нагадаємо, раніше німецьке видання Der Spiegel констатувало, що УЄФА з 2002 року перерахувала близько 390 млн євро, призначених Української асоціації футболу (раніше - ФФУ), офшорній компанії. Інформація видання ґрунтувалася на записці для внутрішнього користування УЄФА від 2016 року, яку надав один зі співробітників організації.

Згідно з документом, протягом 15 років гроші перераховувалися офшору «Ньюпорт Менеджмент Лтд» (Newport Management Limited), зареєстрованому на Британських Віргінських островах. У записці також вказувалося, що власником цієї компанії є президент «Динамо» Ігор Суркіс.

Крім того, зв'язок «Ньюпорт» і «Динамо» раніше підтвердив своїм рішенням і Лондонський арбітраж, уточнював Der Spiegel

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: