Білорусь може екстрадувати таджицького футболіста, якого на батьківщині чекають тортури

Білорусь може екстрадувати таджицького футболіста, якого на батьківщині чекають тортури
Фото взяте з сайту rus.ozodi.org

Зараз Парвіз Турсунов знаходиться у мінському слідчому ізоляторі

Парвіза Турсунова можуть очікувати тортури в разі екстрадиції на батьківщину, вважають міжнародні правозахисні організації Human Rights Watch і Гельсінський комітет. В організаціях звертають увагу на те, що Білорусь не зобов'язана екстрадувати або депортувати футболіста, повідомляє «Белсат».

Парвіза Турсунова затримали 18 вересня в мінському аеропорту, коли спортсмен разом з родиною прямував до Європи транзитом через Білорусь.

19 вересня заступник транспортного прокурора Мінська ухвалив укласти Турсунова під варту з метою видачі Таджикистану.

43-річний спортсмен раніше грав за футбольний клуб «Хайр» вищого дивізіону Таджикистану. За релігійними переконаннями він носив довгу бороду, що не влаштовувало керівництво команди. У 2011 році його поставили перед вибором - футбол або борода, і він обрав бороду.

«Футбол - це мирське, а ми повинні думати про вічне», - заявляв Турсунов.

Більше його до ігор за клуб не допустили.

Після цих подій він разом з сім'єю переїхав до Дубаї, але через проблеми з продовженням реєстрації змушений був виїхати у Туреччину, де пробув три місяці. Там також не зміг отримати реєстрацію. Тоді чоловік вирішив перебратися до Польщі або Німеччини.

«Раніше його поставили перед фактом: будеш грати без бороди або не будеш грати взагалі. Якщо б йому пояснили все «по-людськи», він би зрозумів, але йому поставили ультиматум і це, мабуть, його зачепило. Після того, як він покинув лігу, проти нього відкрили кримінальну справу. Йому довелося покинути країну, кілька років він перебував в Дубаї. Через проблеми, пов'язані з документами,  він поїхав до Туреччини. Там також не вдалося оформити документи, тому що за новими законами у Туреччині, потрібна якась довідка з посольства. А якщо він знаходиться в розшуку, то таку довідку йому, звичайно, не дадуть. Парвіз опинився у глухому куті, єдиний шлях, що залишався - потрапити в Європу через Білорусь», - розповів журналіст і правозахисник Мухаммаджон Кабіров в ефірі «Белсату».

За словами Кабірова, Парвіз - «звичайний мусульманин, проблема якого тільки у тому, що він вирішив носити бороду».

У той же час у МВС Таджикистану заявили, що ніякого розпорядження з боку керівництва міністерства щодо борід спортсменів немає, а ті правоохоронці, які чинять тиск на бородатих громадян в разі їх ідентифікації понесуть покарання, повідомляє Tut.by.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: