Скандал в Адміністрації президента. НАБУ перевіряє цивільну дружину «куратора судів» Філатова (фото)

е-декларування
Скандал в Адміністрації президента. НАБУ перевіряє цивільну дружину «куратора судів» Філатова (фото)
Заступник глави адміністрації президента Олексій Філатов

Правоохоронці підозрюють заступника глави Адміністрації президента Олексія Філатова у незаконному збагаченні

Детективи Національного антикорупційного бюро України перевірять телефонні дзвінки та смс-повідомлення, які протягом 22 липня 2014 року - 1 січня 2018 року здійснила цивільна дружина заступника глави Адміністрації президента Олексія Філатова Ганна Бабич.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу Солом'янського районного суду Києва від 6 липня.

Антикорупційний орган має на меті дослідити факти спільного проживання Філатова з пані Бабич, якої не відображено в електронних деклараціях високопосадовця. Водночас, за повідомленням ГО «Автомайдан» та ГО «ТОМ 14», посадовець АП і його цивільна дружина мешкають разом із спільною дитиною. Крім цього, інформаційно-телекомунікаційна система «Аркан» зафіксувала 57 фактів спільного перетину державного кордону України Філатова і Бабич в різних напрямках за 2012-2018 роки, в тому числі 2 факти протягом 2017 року та 5 фактів - у 2018 році.

Також НАБУ припускає, що низка майна, що є власністю Бабич, але не задеклароване Філатовим, може свідчити про приховування цих активів. Йдеться про автомобіль Porsche Macan, 2016 року випуску та дві квартири загальною вартістю 6,51 млн грн. 

Окремо Національне антикорупційне бюро допитало голову громадської організації «Український суспільно-правовий рух: Демократія через право», який стверджує: Філатов зняв $803,8 тис. з депозитного рахунку ПАТ «Альфа-Банк» своєї сестри на підставі відповідного судового рішення. На думку досудового розслідування, це може свідчити про незаконне збагачення заступника глави Адміністрації. Між іншим, після скарги згаданої громадської організації НАБУ зареєструвало кримінальну справу за ч. 2 ст. 368-2 КК України («Незаконне збагачення»).

Як відомо, у травні 2018 року журналісти-розслідувачі з'ясували, що в декларації Філатова відсутня згадка про цивільну дружину Ганну Бабич і її юридичну компанію Aequo, а також про їхнього на той момент 10-місячного сина. Зазначається, що фірма Бабич створена одразу після призначення Філатова на посаду в Адміністрацію і відтоді отримала низку вигідних контрактів у сферах, де рішення ухвалюють давні знайомі Філатова та Бабич.

12_22Ганна Бабич - партнер багатопрофільної юридичної фірми Aequo

До 2014 року Філатов та Бабич були партнерами юридичної фірми «Василь Кисіль та партнери». Вони супроводжували продаж медіахолдингу UMH Group бізнесмена Бориса Ложкіна Сергію Курченку.

Щодо компанії Aequo, яку зареєстрували у липні 2014 року, то фірма отримала субпідряд на консультування спору НАК «Нафтогазу» з російським «Газпромом». Де-юре її залучила для консультацій норвезька компанія Wikborg Rein, яка уклала контракт з «Нафтогазом» за безконкурсною процедурою. 

Також журналісти зазначили, що за чотири роки «Нафтогаз» сплатив Wikborg Rein 25 млн євро. За ринковою практикою, її український консультант міг отримати до 5% від загальної суми контракту.

Раніше в адміністрації президента запевнили, що Олексій Філатов задекларував усі свої доходи, згідно з законодавством і готовий надати пояснення НАБУ.

Олексія Філатова прийнято вважати ідейним натхненником та ініціатором судової реформи в Україні. За повідомленням деяких ЗМІ, другою людиною у новому Верховному суді став давній знайомий заступника глави Адміністрації Богдан Львов. Цей суддя, за даними розслідувачів «Слідство.інфо», може бути причетним до корупційного скандалу за участю члена Вищої ради юстиції Павла Гречківського.

Як повідомляв  «Главком», у 2017 році Олексій Філатов задекларував 354 521 грн. зарплати. На рахунках у банках Філатов показав  $12 698 та 473 євро. Згідно з електронною декларацією, заступник голови Адміністрації зберігає також $2 млн, 15 тис. євро і 400 тис. грн готівкових коштів. Філатов також задекларував дві квартири в Києві (49 кв. м, в якій він володіє 25%, і 154,5 кв. м, що перебуває у користуванні іншої особи) і два легкових автомобілі: Volkswagen і Jaguar, обидва 2007 р.в., право користування якими також належить іншій особі. Філатов володіє колекціями живопису з 19 картин, вин, двома скульптурами, бібліотекою видань 19-21 століть, годинником Breguet (2 шт), Hublot.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: