Революція знизу. Тимошенко накинула оком на губернаторів

Революція знизу. Тимошенко накинула оком на губернаторів
Юлія Тимошенко та Костянтин Бондарєв

«Батьківщина» намагається стати центром тяжіння для місцевих опозиційних сил, які хором виштовхують БПП на узбіччя

Нові конкурсні правила відбору претендентів на губернаторські посади народжують нові прецеденти – у вівторок, 20 вересня, Київська обласна рада на позачерговому засіданні внесла власну кандидатуру для участі у конкурсі, на якому для столичного регіону обиратимуть нового керівника. Більшістю голосів депутати практично всіх фракцій, окрім Блоку Порошенка, підтримали висуванця «Батьківщини» Костянтина Бондарєва. Причому деякі ЗМІ явно поспішили зробити гучні висновки, що нібито питання з новим губернатором вже вирішене.

Насправді міські ради мають досить опосередкований стосунок до таких конкурсів. Дійсно, згідно з законом «Про місцеве самоврядування», до повноважень облрад входить «внесення до Кабiнету мiнiстрiв України пропозицiй щодо голови вiдповiдної мiсцевої державної адміністрації». Але повна процедура полягає в тому, що подані пропозиції розглядаються Комісією з питань вищого корпусу державної служби, а Кабмін направляє обрану комісією кандидатуру президенту, який вже підписує відповідний указ про призначення.

Власне, конкурси на посади голови обладміністрацій – нове віяння, яке ще не поставлено «на конвеєр». Поки що було проведено лише один «кастинг» – раніше з’явилась інформація, що комісія, провівши конкурс на вакантну посаду керівника Миколаївської ОДА, зупинила свій вибір на депутаті від Блоку Порошенка Олексії Савченку, але офіційно його досі не призначено президентом. Також оголошено конкурси на заміщення посад голів Харківської та Житомирської обладміністрацій.

leva1Костянтин Бондарєв. Фото: ord-ua.com

Кадрова інтрига в столичному регіоні: порошенківці проти всіх

Місце губернатора Київської області звільнилося нещодавно, причому історія з відставкою, подальшим зникненням і знаходженням Максима Мельничука, заступника якого спіймали на хабарі, вийшла досить скандальною. У підсумку область залишилася без повноцінного керівника. 16 вересня президент підписав розпорядження про проведення конкурсу на цю посаду – необхідні документи претенденти мають подати до 3 жовтня. Нагадаємо, якщо раніше президент призначав губернаторів формально за поданням Кабміну, але за фактом вони були його стопроцентними креатурами, то тепер призначення чиновників категорії «А» відбуваються через вищезгадану Комісію з питань вищого корпусу державної служби, утворену зовсім нещодавно. До її складу входять 11 членів – голови державних та національних агентств, представники громадськості та інші. Серед вимог, які комісія висуває до претендентів, – необхідний стаж роботи на держслужбі, володіння законодавством, розуміння пріоритетів державної політики тощо.

У випадку з «делегуванням» Бондарєва Київська облрада фактично прийняла політичне рішення, прямим текстом заявивши, що не хоче терпіти чергового спущеного зверху губернатора, нехай навіть у результаті прозорого конкурсу. «Ми стоїмо на порозі бюджетоформуючого процесу. І не можемо дозволити, щоб за результатами конкурсу в жовтні до свого кабінету зайшла людина, яка два-три місяці буде знайомитися із кількістю районів та міст обласного значення. Тому очолити КОДА має виключно людина з цього середовища, яка працює і чітко розуміє проблематику регіону. Мені дуже приємно, що обласна рада знайшла таку консолідуючу фігуру. Ми готові спільно працювати з виконавчою гілкою влади», – заявила  голова обласної ради Ганна Старикова, яка вважається дуже близькою до Бондарєва. Голова обласної організації «Свободи» Ігор Сабій також висловив сподівання, що конкурсна комісія дослухається до депутатів і не спустить в область чергового «князька на тиждень».

Сам Бондарєв, фактично вся політична кар’єра якого пов’язана з «Батьківщиною» і Юлією Тимошенко, в коментарі «Главкому» нагадує, що місцева рада приймала рішення відповідно до закону. І наголошує, що був депутатом облради двох скликань, а також два скликання провів у Верховній Раді, тому й зміг об’єднати такий різношерстий депутатський склад навколо себе.

«Територіальні громади через своїх представників у радах можуть рекомендувати, а комісії нехай проводять аналіз кандидатів, – каже Бондарєв. – На мій погляд, комісія має враховувати фаховий рівень, знання проблематики, а кандидат повинен мати відповідну програму дій і мати вплив на місцевих лідерів суспільної думки. Якщо нам знову приведуть якогось «кота в мішку», як це було вже двічі поспіль, рівень виконання бюджету буде саме таким, як зараз. Звісно, кандидатом може зареєструватися хто хоче, але територіальна громада висловила свою позицію. В мене є досвід роботи на Київщині, відповідний рівень фаховості, і я хотів би подивитись, якого іншого кандидата може запропонувати комісія, а потім розкажу, як це все відбувалося».

Костянтин Бондарєв народився 13 вересня 1972 р. у м. Ташкент (Узбекистан). Закінчив Київський інженерно-будівельний інститут за фахом «міське будівництво і господарство» та Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана за фахом «бізнес-адміністрування». З 1995 року займався підприємництвом, найбільш відомий його бізнес-проект – іменна горілка «Бондаревъ». В 2002 році став депутатом Київської облради, в 2004-му вступив до СПУ та був одним з керівників виборчого штабу Соцпартії в Київській області на парламентських виборах – 2006. Сам став депутатом Київської облради від СПУ, керував фракцією, але після «зради» Олександра Мороза порвав із соціалістами і долучився до «Батьківщини». Від БЮТ та «Батьківщини» ставав депутатом Верховної Ради 6-го та 7-го скликань. З 2010 року очолює Київську обласну організацію «Батьківщини».

Важливо зазначити, що наразі Бондарєв не є депутатом облради, але де-факто залишається куратором другої за чисельністю фракції облради – «Батьківщини» (16 депутатів). Найбільшою тут є фракція Блоку Порошенка – 22 депутати, але всі решта учасників процесу (окрім «Батьківщини» це «Самопоміч», УКРОП, радикали, «Свобода», «Наш край» та Опоблок) своїм голосуванням за кандидатуру Бондарєва, а раніше за його протеже Старикову на посаду голови облради, фактично виштовхнули президентську силу в опозицію. Перед позачерговим засіданням ходили розмови, що БПП може запропонувати раді висунути кандидатуру першого заступника Київської обладміністрації та депутата Київської облради Льва Парцхаладзе, проте до цього не дійшло.

«Нагадаю, що ми ввели таке поняття, як конкурсний відбір. І підміняти сьогодні поняття не можна – є процедура і закон, згідно з яким треба діяти, – прокоментував ситуацію Парцхаладзе «Главкому». – Тому рішення облради має цілком рекомендаційний характер – це більше піар, ніж якийсь юридичний документ. У нашої фракції може бути своя кадрова думка, тож ми не готові були підтримати цю кандидатуру. Є процедура, і ми не прихильники таким чином тиснути на членів комісії». Щодо того, чи буде він висувати власну кандидатуру на конкурс, Парцхаладзе зазначив, що наразі не може однозначно відповісти на це запитання: «Ми порадимося в команді і вирішимо, будемо висувати одну кандидатура чи дві. Ще є час».

Чи може бути губернатор не людиною президента?

Член Комісії з питань вищого корпусу державної служби правник Ігор Коліушко визнав право облради надавати свої рекомендації, але запевнив, що комісія звертатиме увагу виключно на рівень кваліфікації претендентів: «Усі рекомендації, звернення, агітації чи контрагітації мають лише одне значення – вони підказують членам комісії, про що треба питати під час співбесіди. А оцінки мають виставлятися виключно відповідно до рівня кваліфікації, яку демонструє претендент. Усі мають право висловлювати свої вподобання і побажання, але завдання комісії – визначити найкваліфікованіших».

Якщо комісія раптом справді обере близького до Тимошенко Бондарєва, це стане, мабуть, першим прецедентом, коли область очолить людина з позапрезидентського впливу. Якщо ж когось іншого – такий губернатор сходу може увійти в клінч з «ображеною» облрадою провідного регіону. Це може стати поштовхом для подальшого розхитування місцевими радами вертикалі влади. Так, уже на 29 вересня заплановано сесію Полтавської облради, на яку буде винесено питання недовіри нинішньому голові ОДА Валерію Головку.

З президентського табору вже лунають стурбовані голоси, що у цих історій один «замовник» – «Батьківщина». Нині партія Тимошенко зі своїми високими рейтингами стала головною загрозою для команди Порошенка. У стані президента переконані: коли стало зрозуміло, що дострокові парламентські вибори відтерміновуються не невизначений термін, Тимошенко і Ко демонструють відносне миролюбство в Києві, але потихеньку відкривають плацдарми на місцях.

«Ми ж усе робимо відкрито і публічно», – не приховує співрозмовник з оточення ЮВТ. «Батьківщина» намагається стати центром тяжіння для місцевих опозиційних сил, які хором виштовхують БПП на узбіччя процесів. «Свої» губернатори стали б додатковим важелем впливу для Юлії Володимирівни. Але наївно думати, що Банкова спокійно спостерігатиме, як влада пливе з рук до найзапеклішого суперника. Інструментів, аби завадити цьому, поки що вистачає.

Наприклад, про те, що той самий порошенківець Савченко є ледь не єдиним претендентом Адміністрації президента на посаду миколаївського губернатора, ЗМІ писали ще влітку. І врешті виявилося, що конкурсна комісія обрала лише його і благословила ці плани. Наскільки довго триватиме таке явище задоволення кадрових побажань Банкової – покажуть найближчі конкурси. 

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: