Посол України в Чехії: На жаль, Прага вже вичерпала свій ліміт на біженців

Посол України в Чехії: На жаль, Прага вже вичерпала свій ліміт на біженців

Євген Перебийніс: «Україна не може бути зацікавленою у тому, щоб наші біженці асимілювались в Чехії і залишались тут назавжди»

Фото: Embassy of Ukraine in Prague / Velvyslanectví Ukrajiny v Praze / Facebook

Посол Євген Перебийніс – про те, як у Чеській Республіці приймають українських біженців

За три тижні війни Росії проти України кількість біженців, які виїхали у пошуках безпеки і допомоги сягнула майже 3 млн. осіб. В основному це жінки, діти і чоловіки літнього віку. На даний момент відомо, що переважна більшість українців потрапила до країн ЄС. Зокрема найбільший потік припав на Польщу, з якою Україна має багато пунктів перетину кордону.

Непростою ситуація є у Чехії, прем’єрміністр якої Петро Фіала днями заявив, що країна не може більше приймати українських громадян.

«Главком» розпитав посла України в Чеській Республіці Євгена Перебийноса, як зустрічають вимушених переселенців у цій країні та як допомагають з житлом та роботою.

– Дуже багато українців їдуть сюди, попри те, що це не сусідня держава. Як правило, громадяни України прибувають з Польщі або Словаччини, зазвичай потягами Кошице-Прага і Перемишль-Прага.

Вже на вокзалі їх зустрічають представники відповідних служб, волонтери, які спрямовують біженців, роздають відповідні інформаційні матеріали. До речі, в потягах також роздається листівка, яка адресована особисто від мене до українських громадян, де я закликаю їх проявляти європейськість, цивілізованість, вдячність Чехії, яка надає нам таку підтримку.

Я раджу нашим громадянам не концентрувались у столиці, де, справді, немає місця, а використовували ті можливості, які надають чеські регіони. На жаль, Прага повністю вичерпала свій ліміт.

У кожному обласному центрі і відповідно в Празі діють центри допомоги українським громадянам, де фактично за принципом одного вікна надається весь комплекс послуг, починаючи від реєстрації, видачі візи, оформлення безкоштовного медичного страхування, підйомної допомоги. Там можна одразу звернутися за пошуком безкоштовного житла, спробувати знайти роботу, а також садок або школу для дітей. Там також чергують наші консули, які готові надавати свої послуги.

Через масовий приїзд біженців з України Чехія оголосила надзвичайну ситуацію в країні. У зв’язку з цим парламент ухвалив спеціальний закон LeхУкраїна, у якому врегульовано всі питання, починаючи від реєстрації, роботи, до шкіл та садків тощо.

Стан надзвичайної ситуації допомагає ухваленню різних рішень для того, щоб уряд, муніципалітети могли вживати різні кроки у зв’язку з напливом біженців і підтримувати життєздатність країни.

У Чехії запроваджено режим надзвичайного стану на 30 днів через біженців з України (Фото: aroundprague.cz) У Чехії запроваджено режим надзвичайного стану на 30 днів через біженців з України (Фото: aroundprague.cz)

Чи відомо, скільки українських громадян звернулися за притулком до Чеської республіки?

На сьогодні (інтерв’ю записувалось 16 березня – «Главком») точно відомо: згідно з реєстрацією майже 171 тис. громадян України звернулися за отриманням тимчасової візи.

Але це ще не означає, що це всі українці, які звернулись за притулком. Річ у тім, що у Чехії на реєстрацію дається 60 днів після приїзду. Відтак фактично людей набагато більше. За оцінками чеського міністерства внутрішніх справ, таких біженців може бути близько 250 тис. Таку оцінку вони дають за сім-картами українських операторів, які підключаються до чеських мобільних мереж.

Оскільки в Чехії проживає 10 млн. осіб, можна сказати, що зараз кількість людей, які виїжджають з України через російську агресію, становить майже 2% від чеського населення. І при цьому не враховується приблизно 200 тис. людей, які раніше тут отримали дозвіл на проживання.

Тобто, насправді, ситуація дуже складна і Чехія каже про те, що це вже межа їхніх можливостей. Тут вже фактично не можна знайти вільного помешкання, чехи почали будувати спеціальні зали і обладнувати відповідні кімнати, щоб люди могли проживати.

Попри всі ці труднощі солідарність чехів надзвичайно велика. Центральна влада, муніципалітети і прості громадяни, волонтери працюють вдень і вночі, щоб надати допомогу нашим громадянам. Вони вкладають серце і душу. Справді, дуже приємно, коли так ставляться до наших громадян. Я вже не кажу про те, що ця солідарність проявляється у символічних речах: українські прапори можна побачити на кожному чеському будинку, на балконах і вікнах. На вулицях люди носять українські стрічки і т.д.

Євген Перебийніс: «Ми дуже сподіваємось, що після перемоги діти з батьками повернуться додому» (Фото Reuters)

Євген Перебийніс: «Ми дуже сподіваємось, що після перемоги діти з батьками повернуться додому» (Фото Reuters)

Пане Євгене, ви згадали про підйомні. Про яку суму йдеться і на який час розрахована така допомога?

Це одноразова підйомна допомога. Йдеться про суму, яка в перерахунку становить 100 євро на одну особу плюс трішки менше 100 євро на кожну дитину. Але водночас українським біженцям дається право на роботу протягом року. Вони отримують річну візу і право працювати на цей термін. Тобто люди можуть самі заробляти.

Де вони можуть працевлаштуватись, чи є тут якась статистика?

Українські біженці можуть шукати роботу в різних сферах. Але тут значну роль грає знання мови. Звичайно, українці не можуть працювати там, де вимагається досконале знання чеської мови. А таких робіт більшість. На жаль, жодної статистики щодо працевлаштування українських біженців поки що не існує.

У Чехії парламент затвердив законодавство щодо прав і можливостей українців, які у зв’язку з війною переїхали до Чехії (Фото: AP Photo / Vadim Ghirda, Emilio Morenatti)

У Чехії парламент затвердив законодавство щодо прав і можливостей українців, які у зв’язку з війною переїхали до Чехії (Фото: AP Photo / Vadim Ghirda, Emilio Morenatti)

Яка ситуація зі школами і садками, за них треба платити?

Це все безплатно, але справа в тому, що із садочками тут і до біженців була проблема. Дуже важко знайти місце.

Тому і ми закликаємо людей їхати не у Прагу, а в регіони. Там з цим легше. У Празі практично нереально знайти садок навіть для самих чехів, не кажучи про українських переселенців.

Тут пропонують багато безкоштовних курсів, щоб українці могли вивчати чеську. Але наше посольство виходить з того, що ці люди перебуватимуть тут тимчасово. Україна не може бути зацікавленою у тому, щоб наші біженці асимілювались і залишались тут назавжди. Це також пояснюється тим, що головним чином майже 80% з усіх біженців це – жінки і діти. Тому ми зараз приділяємо особливу увагу саме освіті, ведемо переговори з міністерством освіти і з місцевою владою про створення спеціальних класів у місцях певної концентрації дітей, щоб вони могли продовжувати навчатися в чеській школі, продовжувати вчитися українською мовою, за українською програмою. Адже ми дуже сподіваємось, що після перемоги діти з батьками повернуться додому.

Чи допомагає українська діаспора біженцям?

Звісно, всі допомагають. Тут є багато центрів з гуманітарної допомоги, у діяльності яких дуже активно задіяна діаспора. Гуманітарна допомога надходить потоками, а це і ліки, і продукти, і одяг. Звичайно, ми це намагаємось координувати, спрямовувати туди, куди потрібно.

Хотів би підкреслити, що Чехія надає нам велику кількість озброєння. Окрім того, наше посольство відкрило рахунок, на який надійшло $35 млн, причому не тільки від Чехії, а й від інших країн. Ми купуємо за ці кошти зброю у чеських виробників і передаємо Україні. Цей унікальний проект ми спільно реалізували з міністерством оборони Чехії.

Микола Сірук, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: