Налякані ґендером: хто і чому голосував проти Стамбульської конвенції

Тема тижня
Налякані ґендером: хто і чому голосував проти Стамбульської конвенції

Правозахисники 11 років боролися за ратифіккацію Стамбульської конвенції

фото: east news

Україна криміналізувала домашнє насильство

20 червня 259 народних депутатів підтримали конвенцію Ради Європи (вона ж Стамбульська конвенція) про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. При цьому у президентській фракції «за» знайшлося лише 193 голоси.

Що зміниться

Стамбульська конвенція нагадує маленьку конституцію, що охороняє права жінок та дітей. Зокрема, стаття 1 чітко сформулювана: захист жінок від усіх форм насильства, кримінальне переслідування та ліквідація домашнього насильства.

Як зазначила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, українці все більше визнають домашнє насильство проблемою та не бояться говорити про нього. За її даними, в Україні про домашнє насильство у 2021 році заявляли вдвічі частіше, ніж у 2020-му. Минулого року зафіксовано 326 тис. звернень, що на 56% більше проти 2020 року (209 тис.). Загалом, правоохоронці склали на 10% більше протоколів, а на 11% збільшилася кількість тих, хто перебуває на обліку за вчинення домашнього насильства.

Ратифікувавши Стамбульську конвенцію, Україна взяла на себе зобов’язання не допускати насильства щодо жінок. Якщо факт насильства відбудеться, держава повинна допомогти жінці повністю відновитися. Для цього створюють спеціалізовані служби з підтримки жертв насильства та їхніх дітей. Також на рівні держави запроваджуються цілодобові безоплатні телефонні лінії з надання консультацій жінкам, котрі опинилися у складних життєвих ситуаціях.

Окремо Стамбульська конвенція пропонує криміналізувати (у тих, країнах, де цього не зроблено) не лише сексуальне насильство, у тому числі зґвалтування, а й примусовий шлюб та примусовий аборт.

Спірний пункт Стамбульської конвенції, від виконання якого відмовилися багато країн-підписантів, стосується державних відшкодувань жертвам насильства. Дослівно це звучить так (стаття 30): «Належна державна компенсація присуджуються тим, хто постраждав від тяжких тілесних ушкоджень або порушення здоров’я, настільки, наскільки шкода не покривається з інших джерел, як-от: правопорушником, страхуванням або державним медичним і соціальним забезпеченням». З цього приводу у пресслужбі Верховної Ради зауважили, що Україна ратифікувала Конвенцію із застереженням щодо невиплат державних компенсацій постраждалим від насильства «до приведення національного законодавства у відповідність до Конвенції»

Чому конвенцію не схвалює Церква

Україна підписала Стамбульську конвенцію ще 11 років тому і з того часу ніяк не могла її ратифікувати, бо значна частина народних депутатів завжди голосувала проти.

Цього разу, ще до голосування, нардепам, від імені ГО «Всі разом» (організація, що позиціонує себе як громадянський рух, в основі якого християнські цінності) почали розсилати повідомлення із закликом не віддавати свій голос, адже Конвенція буцімто зазіхає на права батьків щодо виховання дітей.

Також напередодні голосування Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій закликала парламентарів не розглядати Стамбульську конвенцію під час війни. Церковнослужителі розкритикували дві статті Конвенції: статтю 3, що запроваджує поняття «ґендер» і статтю 14, де згадується про насильство стосовно жінок за ґендерною ознакою. Згадки про ґендер, на думку релігійної спільноти, несуть загрози спотворення у молодого покоління статевої ідентичності та популяризації одностатевих сексуальних стосунків.

«За останні чотири дні у партійному чаті з’явилося дуже багато суперечок, – коментує «Главкому» «слуга» Ольга Смаглюк-Василевська. Юраш (нардеп з президентської фракції, – «Главком») та інші народні депутати хвилювалися, як відреагують представники Церков на голосування. Власне, через це і окремі депутати не проголосували».

За словами Смаглюк-Василевської, ратифікація Стамбульської конвенції була однією з вимог ЄС, і якби її не ухвалили, це могло би зірвати голосування за надання Україні статусу кандидата. Це і виявилося основною аргументацію під час голосування, наголошує нардеп.

Попри це, кнопку «проти» натиснули, зокрема, згаданий Святослав Юраш, син ексдиректора департаменту у справах релігій та національностей Мінкульту Андрія Юраша, який тепер працює послом в Ватикані, а також протодиякон, «смотрящий» за Московською церквою в Україні, мільярдер Вадим Новинський.

Разом із представниками церков у слово «ґендер» міцно вгризлася фракція «Батьківщина». Під час голосування тимошенківці обрали три опції: «відсутній», «утримався» і «не голосував». Лідерка політсили навіть зробила спеціально відеозаяву, де вдалась у детальне пояснення, чому Стамбульська конвенція – це зло. Тимошенко переконувала: мовляв, ґендери «руйнуватимуть дитячу психіку, спотворюватимуть процес виховання та знищуватимуть сімейні цінності українців».


Водночас стаття 3 Конвенції недвозначно дає відповідь на питання, що таке «ґендер». Зацитуємо: «Насильство стосовно жінок за ґендерною ознакою» означає насильство, яке спрямоване проти жінки через те, що вона є жінкою, або яке зачіпає жінок непропорційно».

Віталій Тараненко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: