ЗМІ: оточення Януковича витратило €7 млн на лобістські послуги в ЄС

ЗМІ: оточення Януковича витратило €7 млн на лобістські послуги в ЄС
Віктор Янукович

В неформальну «Габсбурзьку групу» входили екс-прем'єр Італії, колишній президент Польщі та екс-канцлер Австрії

Оточення екс-президента України Віктора Януковича витратило €7 млн, щоб з допомогою політтехнолога Пола Манафорта залучити для лобіювання своїх інтересів ряд європейських політиків.

Це випливає з документів слідства в США, які виявилися в розпорядженні DW.

Згідно з матеріалами, в неформальну «Габсбурзьку групу» входили екс-прем'єр Італії Романо Проді і колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський, а очолював «таємних лобістів» екс-канцлер Австрії Альфред Гузенбауер.

Європейські політики виступали на панельних дискусіях в авторитетних експертних центрах в Європі і США з написаними під диктовку радниками Януковича промовами, йдеться в статті.

Крім цього, для лобіювання інтересів української влади і Партії регіонів в Брюсселі створили «Європейський центр сучасної України».

Лише на проплачених авторів і ораторів, за даними американського слідства, з офшорів витратили близько €2 млн. Групу найнятих високопоставлених екс-політиків Манафорт представив своїм українським замовникам як «проект Супер-VIP», наголошується в публікації.

Також видання додає, що €5 млн пішло на підготовку та популяризацію звіту, який повинен був довести обґрунтованість і законність ув'язнення колишнього прем'єра України Юлії Тимошенко.

Як відомо, суд у Вашингтоні у п’ятницю, 15 червня, відправив колишнього керівника виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта за грати за порушення умов перебування під домашнім арештом.

Нагадаємо, спецпрокурор США Роберт Мюллер оприлюднив документи, що підтверджують факт того, що Пол Манафорт здійснював лобістську кампанію на користь колишнього президента України Віктора Януковича в США без реєстрації в якості іноземного агента.

Раніше федеральна суддя США Емі Берман Джексон наказала спеціальному прокурору Роберту Мюллеру назвати усіх осіб та організації, які на думку слідства були задіяні у лобістській кампанії Пола Манафорта на користь Партії регіонів та тодішньої влади України.

У червні стало відомо, що Манафорт намагався вплинути на свідків у його справі.

До слова, громадянин України і Росії Костянтин Килимник став відповідачем у справі, яку розслідує спецпрокурор Робет Мюллер проти екс-голови виборчого штабу Трампа та колишнього політтехнолога Януковича Пола Манафорта. Справа стосується зв'язків Манафорта з Росією, зокрема її Головним розвідувальним управлінням.

Читайте також переклад статті The New York Times: Україна заморозила справу, де фігурує Манафорт, аби не дратувати Трампа

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: