Заступниця Степанова пояснила, чому сусідні країни тестують більше: там «міряють температуру»

Заступниця Степанова пояснила, чому сусідні країни тестують більше: там «міряють температуру»
Світлана Шаталова заявила, що сусідні країни у статистику коронавірусу включають результати «вимірювання температури»

Шаталова зазначила, що в Україні у статистику точно входять ПЛР-тести і їхню кількість будуть нарощувати

Заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова заявила, що високий показник проведених тестів у сусідній Польщі може не відповідати дійсності, оскільки у статистику включають результати «вимірювання температури».

Про це вона заявила в ефірі телеканалу «Наш».

Телеведучий запитав заступницю міністра про те, чому Україна значно відстає від інших країн Європи за кількістю проведених тестувань на Covid-19.

Шаталова спершу зазначила, що відповідати на таке питання — повноваження головного санітарного лікаря України Віктора Ляшко, а після висловила свою думку про ситуації, що склалася.

Шаталова заявила, що довіряти статистиці сусідніх країн не варто.

« Чи знаємо ми, що входить у статистику тих же країн, про які ви сказали? Можливо вони у статистику своїх тестувань включають вимірювання просто температури, або швидкі тести, або ще щось, що можна сказати, що це тестування», — сказала заступниця міністра.

Вона зазначила, що в Україні у статистику точно входять ПЛР-тести і їхню кількість будуть нарощувати.

«Але хто каже що в Польщі тільки ПЛР-тестування попадає у статистику і туди не попадають швидкі тести, або там ще щось інше. Можна говорити дуже багато і говорити, що вони там дуже багато людей тестують. Хто знає про потужність їхніх лабораторій? Чи насправді підтверджені лабораторно дані, чи це туди потрапило щось ще додатково?», — підкреслила Шаталова.

Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що найбільшу кількість ПЛР-тестувань на коронавірус проводять у Чернівцях. Загалом в Україні працює 59 таких лабораторій. 

Нагадаємо, що у Житомирі звільнили керівника лабораторії, що не справлялась із тестуванням на Covid-19.  30 квітня 2020 року директор ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Зіновій Парамонов розповідав, що в ОЛЦ не вистачає вірусологів та лаборантів, аби оперативно проводити ПЛР-дослідження на виявлення коронавірусної інфекції у пацієнтів.

Раніше п’ятий президент, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко заявив, що  кількість тестів на коронавірус в Україні має бути збільшена мінімум вдесятеро, інакше карантинні обмеження знищать економіку держави. Він зазначив, що влада неодноразово звітувала перед суспільством про мільйони начебто закуплених тестів, однак наразі Україна посідає останню місце в Європі за кількістю протестованих на мільйон населення. 

Найбільше тестів серед європейських країн роблять в Ісландії – 130 312 на один мільйон населення. Далі йдуть Фарерські острови з показником в 128 318 і Гібралтар – 59 957.

Найменша кількість зроблених тестів на коронавірус в Україні (1 544), Албанії (2 178) і Молдові (2 916).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: